SVERIGE: Beslut fattat – brottsliga politiker ska straffas hårdare

2022 06 22

Politiker som hamnar på fel sida av lagen ska få smaka på hårdare konsekvenser.

Det måste bli ett slut med politiker som begår grova brott och som ändå kan dra stora ekonomiska fördelar med sina uppdrag. 

Så anser kommunfullmäktige i Kungsbacka som nu har fattat beslut om att införa nya regler för kommunens politiker, rapporterar P4 Halland.

Går miste om ekonomiskt stöd

Reglerna ska gälla alla politiker som har blivit dömda i rätten och där straffskalan är minst ett år i fängelse.

Om så är fallet kommer kommunens politiker att gå miste om det så kallade omställningsstödet.

Skandal blev utlösande faktor

Förslaget lades upp på bordet efter att förre kommunalrådet Hans Forsberg (M) blev inblandad i en stor skandal för kommunen.

Moderaten hade köpt sex, men kunde fortfarande kvittera ut miljonbelopp från sin visstidspension, det som ofta kallas "fallskärm", rapporterade Expressen i samband med avslöjandet 2020.

Bestämde grunderna

Hans Forsberg erkände brottet och lämnade alla sina uppdrag. 

En månad efter att han ertappades skickade kommunalrådet in en ansökan om politikerpension till kommunen – på grunder som Forsberg själv varit med och bestämt.

6 miljoner kronor

Det konstaterades att Forsberg hade rätt till sin ersättning.

– Om det inte sker någon samordning är det lite drygt 6 miljoner kronor, sade kommundirektören Malin Aronsson till Expressen då.

“Lex Forsberg”

Den nya regeln kallas "Lex Forsberg", även om just sexköp inte hade fallit under de nya reglerna på grund av straffskalan är mindre än ett år i fängelse.

Socialdemokraterna ville sänka straffgränsen till sex månader, men Alliansen klubbade de nya reglerna trots protesterna från oppositionen, skriver Norra Halland.

Foto: Tingey Injury Law Firm

Text: Redaktionen