SVERIGE: Allvarliga uppgifter kan ha läckt till främmande makt

2022 10 14

Uppgifter om Sveriges drygt 300 000 vapenägare kan ha spridits till främmande makt eller kriminella efter en omfattande cyberattack mot Naturvårdsverket.

Nu ökar oron hos Svenska Jägareförbundet.

– Om det skulle vara så att uppgifter om jägare kommit ut är det inte bara bekymmersamt. Det är ju adresser till potentiella vapenägare vi pratar om så därför är det mycket allvarligt, säger Dag Lidén, förbundets generalsekreterare, till SVT Nyheter.

Omfattande attack

I onsdag tvingades Naturvårdsverket att stänga ner sina datasystem efter förra veckans dataintrång. Det gjordes för att skydda systemet. 

Stora mängder data har stulits och skickats till en server i USA, rapporterade Dagens Nyheter i går, torsdag. 

Detta ses som särskilt allvarligt då Naturvårdsverket den 1 oktober fick status som beredskapsmyndighet. Det innebär att regeringen klassar myndigheten som särskilt viktig för samhällets krisberedskap och totalförsvar.

Naturvårdsverket kan inte bekräfta om hackare kommit åt känsliga uppgifter. Myndigheten hänvisar till den pågående polisutredningen.

– Vi tar väldigt allvarligt på det, och vi gör allt vi kan för att minimera den skada som ha skett. Jag kan inte säga om det ingår jägaruppgifter i den överföring som har gjorts, säger Håkan Svaleryd, förvaltningschef på Naturvårdsverket till SVT.

På sin hemsida skriver myndigheten att ”det går i dagsläget inte att utesluta” att  personuppgifter och adresser till landets drygt 300 000 jägare med jaktkort eller jägarbevis har fått spridning.

Fakta Svenska Jägareförbundet

  • Svenska Jägareförbundet är en ideell förening som bildades 1830 och är en demokratiskt uppbyggd organisation av folkrörelsekaraktär.
  • Jägareförbundet består av enskilda medlemmar som är organiserade i 22 till förbundet anslutna länsjaktvårdsföreningar.
  • Föreningarna delar i sin tur in sin verksamhet i 339 jaktvårdskretsar.
  • Utöver medlemmar, länsjaktvårdsföreningar, jaktvårdskretsar och förbundet är cirka 2 000 lokalorganisationer anslutna till Svenska Jägareförbundet.
  • Källa: Svenska Jägareförbundet

LÄS MER: ENORM CYBERATTACK MOT SVENSK NATURVÅRDVERKET

Foto: S. Pociecha

Text: Redaktionen