Superökning av Nooshi Dadgostar – Största uppgången sen Palmemordet

2021 07 07

Vänsterledaren Nooshi Dadgostars förtroende formligen exploderar uppåt och Sifo har inte sett en lika stor uppgång sedan Ingvar Carlsson och Palmemordet.

Expressen/Sifos julimätning är fantastiska nyheter för Nooshi (V) som ökar så mycket att Sifos opinionschef inte ens minns att man sett så stora uppgångar under normala förhållanden.

– Det skulle väl vara i mätningar från 80- eller 90-talet som varit högre i så fall, och då pratar vi Ingvar Carlsson och Palme-mordet, säger Sifos Toivo Sjörén till Expressen.

Svischar förbi

Nooshi (V) ökar hela 11 procentenheter och svischar därmed förbi en rad partiledare och glider upp till bronsplacering. I topp ligger fortfarande statsminister Stefan Löfven (S) tätt följd av M-ledaren Ulf Kristersson. Värre är det för de båda MP-ledarna och för Liberalernas Nyamko Sabuni

Sett till förtroendet från de egna väljarna är Ebba Busch i topp med Jimmie Åkesson som god tvåa, även om han tappat en del sedan förra månaden.

Juli jämfört med juni

Här är förtroendet i juli med juni inom parentes. Siffrorna efter respektive namn visar förtroendet bland de egna väljarna och förändringen avser juni månad. Siffrorna utgörs av de som svarat stort eller ganska stort förtroende:

🔴 38 % (+2) Stefan Löfven (S)              (86 %) -4 

🔵 36 % (-1) Ulf Kristersson (M)          (85 %) +4

🔴 29 % (+11) Nooshi Dadgostar (V) (87 %)+17

🔵 28 % (+2) Ebba Busch (KD)              (92 %) -1

🟡 28 % (+1) Jimmie Åkesson (SD)     (90 %) -7

🟢 26 % (-6) Annie Lööf (C)                     (87 %) -1

🔵 11 % (+1) Nyamko Sabuni (L)          (55 %) +1

🟢 11 % (-1) Per Bolund (MP)                 (57 %) 0

🟢 10 % (-1) Märta Stenevi (MP)          (67 %) +7

ANALYS

En del tycktes tro att Nooshi (V) bara skojade när hon sa att Vänsterpartiet tänkte fälla regeringen om de gick fram med marknadshyror och inte minst på M-KD-SD-sidan var det många som undrade om hoten var på riktigt. Men när Regeringen Löfven ändå gick vidare med så kallade friare hyressättning i nyproduktion av lägenheter så tvingades Regeringen Löfven avgå efter förlust i en historisk omröstning, en så kallad misstroendeförklaring.

Ända in i kaklet

Att Nooshi fullföljde och gjorde verklighet av sina ord har lett till en kraftigt ökad popularitet. Det beror både på att hon hade stort stöd i själva sakfrågan men även på att folk i allmänhet gillar att politiker verkligen kör på ända in i kaklet och visar att de står upp för det de säger även om det får rejäla konsekvenser.

Foto: Nooshi Dadgostar, Instastory

[yop_poll id="326"]