Stridsflyg från USA i europeiskt luftrum – oroas av intern konflikt

2024 01 09

Säkerhetsläget i Europa är spänt i många avseenden.

Utöver Rysslands krig i Ukraina och de ökade spänningarna mellan Putinregimen och Nato bidrar även interna konflikter till att världens stormakter är på tårna.

Så är exempelvis fallet i södra Europa, närmare bestämt i Bosnien-Hercegovina, dit USA under måndagen skickade stridsflyg av F-16-typen för att flyga demonstrativt över landet.

Syftet var att varna serber som hotar den nationella integriteten i landet, rapporterar Reuters.

– Det är ett exempel på avancerat militärt samarbete som bidrar till fred och säkerhet på västra Balkan, uttrycker den amerikanska ambassaden i Sarajevo i ett uttalande.

"Kommer att agera"

Uttalandet hänvisar till de förnyade uppviglingar förmedlade av Milorad Dodik, separatistisk och nationalistisk ledare för en sedan inbördeskriget serbisk region i Bosnien-Hercegovina som länge krävt att landet ska bryta sig loss från landet.

Den Putinvänliga ledaren och hans anhängare vill istället ansluta sig till sina allierade i grannlandet Serbien.

– USA har understrukit att Bosnien-Hercegovinas konstitution inte ger någon rätt till utträde, och den kommer att agera om någon försöker ändra detta grundläggande element, varnar USA i sitt uttalande.

Ambassaden syftar på det fredsavtal som avslutade kriget som pågick mellan 1992-1995 i landet.

Backas upp av Ryssland

Konflikten som bröt ut i början på 1990-talet skedde på grund av att serber i Bosnien ville skapa en egen stat och förena sig med Serbien.

Mer än 100 000 människor förlorade livet innan kriget kunde avslutas efter att USA varit med och förhandlat fram ett fredsavtal. 

Milorad Dodik, som leder den serbiska enheten som kallas Republika Srpska, har trotsat amerikanska och brittiska sanktioner. 

– Uppbackad av Ryssland har han upprepade gånger hotat att separera den serbiska halvan från resten av Bosnien, framhåller nyhetsbyrån AP.

Kan elda på oroligheterna

Flera västländer fruktar att Ryssland kan försöka elda på oroligheter på Balkan för att avvärja uppmärksamheten från den fullskaliga invasionen av Ukraina.

– Bosnien-Hercegovina är en viktig amerikansk partner med ett gemensamt mål om regional stabilitet, uttrycker USA:s ambassad i Sarajevo.

– Förmågan att snabbt distribuera, nå ett mål och återvända hem visar USA:s förmåga att projicera makt var som helst med ett ögonblicks varsel och verka tillsammans med allierade och partners.

Arkivfoto: J. Torcasio

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen