Största kärnkraftverket tvingas stänga – Partiledaren reagerar kraftigt

2022 02 10

Sveriges största och mest kraftfulla kärnreaktor kommer tillfälligt att tas ur bruk.

Beskedet kommer efter en upptäckt bränsleskada på reaktor 3 vid Oskarshamns kärnkraftverk. Skadan uppges vara så pass allvarlig att kärnkraftverket tvingas att agera snabbt och stoppar produktionen från och med den 19 februari.

I nuläget är Oskarshamn 3 Sveriges största elproducent. 

Per Bolunds kritik

Beskedet om nedstängningen har fått Miljöpartiets språkrör Per Bolund att reagera. Han kommenterar händelsen via sitt Twitterkonto:

– Den svenska kärnkraften drabbas återkommande av driftstörningar och avstängningar. Så mycket för planerbar baskraft…, skriver Bolund.

Vill ha nya diskussioner

Miljöpartiets språkrör fortsätter sin kritik via sociala medier. Vidare skickar han ut en fråga till sina följare:

– Kan vi istället diskutera hur vi kan få ett elsystem som sammantaget levererar stabilt och till så låg kostnad som möjligt?

Per Bolund framhäver slutligen att vind som balanseras av vattenkraft och framtida lagring med vätgas och batterier är bättre alternativ än kärnkraft i ett framtida elsystem.

Kan påverka elpriserna

Beskedet om nedstängningen av Oskarshamn 3 kan slå hårt mot svenska folkets plånböcker. Experter från Svenska Kraftnät, myndigheten som ansvarar för elöverföringssystemet i Sverige, framhäver att stoppet kan innebära att Sverige blir mer beroende av importerad el.

– Ja så är det. När stor elproduktion försvinner i södra Sverige och vi minskar överföringskapaciteten blir vi dubbelt mer importberoende, säger Patrik Svensson, från Svenska Kraftnäts presstjänst, till SVT.

Väderberoende

Hur elsystemet kommer att påverkas av nedstängningen är starkt beroende av vilket väder som vi får se på himlen. Kalla dagar och dagar utan vind kan få konsekvenser och leda till höjda elpriser, rapporterar SVT.

Nio dagar

Enligt kärnkraftverkets ägare, OKG, kommer reaktorn att vara ur produktion i nio dagar. Den 27 februari planeras den åter att vara i drift.

Totalt 6 reaktorer i drift

Sverige har totalt 6 stycken kärnkraftreaktorer som är i drift:

◾Oskarshamn 3  Oskarshamn  Kalmar län

◾Ringhals 3          Varberg             Hallands län

◾Ringhals 4          Varberg             Hallands län

◾Forsmark 1        Östhammar    Uppsala län

◾Forsmark 2        Östhammar    Uppsala län

◾Forsmark 3        Östhammar    Uppsala län

30 % av Sveriges el

– Kärnkraften står för cirka 30 procent av elproduktionen i Sverige. Det finns sex kärnreaktorer i drift i Sverige, fördelade på tre kärnkraftverk. Ägarna planerar att driva dessa till omkring år 2040, förklarar Strålsäkerhetsmyndigheten på sin webbsida.

Totalt 7 reaktorer avstängda

Sedan tidigare har flera reaktorer stängs av i Sverige. Totals handlar det om 7 stycken reaktorer varav den första stängdes av redan 1999; Barsebäck 1 i Kävlinge kommun mellan Lund och Landskrona i Skåne.

◾Oskarshamn 1  Oskarshamn   Avstängd 2017

◾Oskarshamn 2  Oskarshamn   Avstängd 2015

◾Ringhals 1          Varberg              Avstängd 2020

◾Ringhals 2          Varberg              Avstängd 2019

◾Barsebäck 1      Kävlinge            Avstängd 1999

◾Barsebäck 2      Kävlinge            Avstängd 2005

◾Ågesta                 Huddinge          Avstängd 1974

Foto: OKG FB

Text: Redaktionen