Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 03

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Förbjuden dryck kan göra comeback på Systembolaget

2024 04 10

För lite mer än två år sedan startade produktionen av ett nytt vin i Småland.

I somras fattade dessutom Systembolaget beslut om att ta in den nya varan till sitt sortiment.

Men det dröjde inte länge innan vinprodukten förbjöds efter att Livsmedelsverket satt stopp för drycken.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, sade den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till SVT i november.

Gick emot EU

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Men att kalla det vin är inte okej enligt EU, eftersom druvorna kommer utanför unionen. Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som EU godkänner.

Livsmedelsverket gjorde dock en annan bedömning.

Myndigheten stoppade även dessa namn – och Shahram Soltani förbjöds därmed att göra andra drycker på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

Ny vändning

Nu, flera månader efter Livsmedelsverket stoppade Shahram Soltanis produktion, har tvisten fått en ny vändning.

Tillverkaren har tagit hjälp av Centrum för rättvisa, en ideell juridisk stiftelse med uppdrag att värna individens fri- och rättigheter, som nu driver processen mot Livsmedelsverket.

Och då har förhoppningarna ökat om att smålänningens dryck ska komma tillbaka till Systembolaget.

– Livsmedelsverkets förbud är fel och saknar stöd i EU-rätten. Som Systembolagets jurister tidigare kommit fram till finns det inga hinder mot att Shahram Soltani tillverkar och säljer sina produkter i Sverige – så länge han är tydlig med att det inte är fråga om europeiskt vin, säger juristen Fredrik Thorslund från Centrum för rättvisa.

Öppnar för comeback

Förbudet har nu överklagats till Förvaltningsrätten i Uppsala.

Stiftelsen har begärt att domstolen omedelbart stoppar förbudet i väntan på slutlig prövning, vilket kallas för inhibition.

Och domstolen sade ja. Den 12 mars beslöt domstolen att begäran beviljas med anledning av att man anser att det är “ovisst” om Livsmedelsverket förbud håller vid en slutlig prövning.

Därmed kan Sharam Soltani återuppta sin verksamhet och sälja sina produkter – tills vidare.

– Det är en viktig delseger för Shahram Soltani. Nu hoppas vi att domstolen går vidare och beslutar att upphäva beslutet för gott. Till skillnad från i Iran är hans drycker tillåtna i Sverige, säger Fredrik Thorslund.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


Hushåll behöver bara betala halva priset

2024 04 10

Nu kommer positiva nyheter för många hushåll i nästan hela landet.

Frågan om svenska folkets elräkningar var kanske den hetaste valfrågan under 2022 efter att priserna skjutit i höjden samma år.

Under 2023 dämpades den värsta krisen, men många har fortsatt att kämpa med dyra räkningar samtidigt som flera andra utgifter också blivit större.

Men nu verkar en vändning – och mer än en halvering av priset – vara i sikte.

Kommer att fortsätta

Trots en kall vinter med hög efterfrågan på el parkerade det genomsnittliga elpriset för årets tre första månader på 66 öre per kilowattimme, 30 öre lägre än motsvarande period förra året.

Och trenden verkar fortsätta även under april månad, bekräftar elhandelsbolaget Bixia.

– Den svaga konjunkturen, med lägre bränslepriser som följd, är största anledningen till att vi ligger betydligt lägre prismässigt i år än under fjolåret, trots den höga efterfrågan i vintras, säger elprisanalytikern Johan Sigvardsson från samma bolag.

Halva priset i april

Prognosen är att de låga elpriserna ser ut att fortsätta under vårens alla månader.

I april månad kommer hushåll att kunna betala ett elpris som är mindre än hälften av vad det var för ett år sedan – genomsnittspriset beräknas ligga på 40 jämfört med förra årets aprilpris på 88 öre.

Särskilt lönsamt blir det för kunder med timprisavtal som planerar sin elförbrukning.

– April är en lite lurig månad där högre temperaturer och ljusare dagar påverkar elpriset positivt samtidigt som totalproduktionen av el minskar på grund av det årliga underhållet av kärnkraftsreaktorer, säger Johan Sigvardsson.

– Om vi får ytterligare en köldknäpp kan det få effekten att vissa timmar blir väldigt dyra. För dem som har timprisavtal och laddar sin elbil kan det därför vara värt att planera sin elanvändning.

"Vårfloden" ger effekt

Sett över april fram till och med juni väntas elpriset landa på 35 öre/kWh för hela Sverige.

Men det kommer sannolikt bli större skillnader mellan landets fyra elområden än vad det varit hittills i år, eftersom snön nu börjar smälta i norr och “vårfloden” sätter igång.

– Vårfloden brukar dyka upp någon gång mellan vecka 17 och 20 och då måste vattenkraftsproducenterna i norr producera el. Det gör att elpriset tidvis kan bli nära noll i elområde 1 och 2 medan elområde 3 och 4, som exporterar el till andra elområden, kan komma att få helt andra priser, säger Johan Sigvardsson. 

Foto: I. Rifath

Text: Redaktionen