Storbritanniens vaccinering en succé

2021 05 17

Samarbetet med Astra Zeneca har lyckats mycket bra och i dag öppnar landet upp igen.
 

Under större delen av januari låg dödstalen på cirka 1 500 per dag med ett max på över 1 800 dödsfall men landets framgångsrika vaccinationskampanj har nu fått ned dödstalen till bara cirka 25 per dag. Översatt till Sveriges befolkningsstorlek motsvarar det blott cirka 4 dödsfall per dag och nu kan britterna fira sin framgång med att öppna upp landet idag måndag.

Efter den inledande vågen i Italien, Spanien och Frankrike slog den europeiska virusvågen med brutal kraft mot Storbritannien som var ett av de länder som under en period drabbades hårdast i världen med tusentals dödsoffer per dag. Men landet lyckades i samarbete med Astra Zeneca få till en mycket snabb vaccinering och satsningen blev en stor succé. Britterna har nu genomfört 82 vaccinationer per 100 invånare och totalt har över 36 miljoner invånare vaccinerats.

Inte bara dödsfallen har minskat kraftigt utan även smittspridningen och trycket på sjukvården och idag måndag genomförs en rad lättnader i England:

✅ Människor får kramas och träffas inomhus i mindre grupper igen och upp till 30 utomhus.

✅ Övernattningar hos vänner tillåts igen.

✅ Pubar, barer och restauranger får servera inomhus igen.

✅ Hotell, museum, biografer, lekland, teatrar, konserthallar och idrottsanläggningar får öppna igen.

Även Skottland och Wales genomför en rad lättnader. Premiärminister Boris Johnson är lycklig men uppmanar samtidigt sina landsmän till försiktighet.

– Tillsammans har vi nått en ny milstolpe i vår väg bort från lockdown. Men vi måste vara försiktiga och alla måste ta sin del genom att testa sig två gånger i veckan, kliva fram och vaccinera sig och komma ihåg händer, ansikte, distans och frisk luft. Jag uppmanar alla att vara försiktiga och att ta sitt ansvar nu när vi kan njuta av våra nya friheter idag, säger Boris Johnson enligt BBC News.

ANALYS

Vaccinet fungerar fantastiskt bra och även AstraZeneca, som fått så mycket kritik, har visat sig mycket effektivt.

[yop_poll id="42"]