STORBRITANNIEN: Desperat Boris Johnson vädjar inför omröstningen

2022 06 06

Misstroendeomröstningen mot Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har inletts.

Den pågår mellan klockan 19 och 21, svensk tid.

Därefter kommer ett resultat offentliggöras.

Den brittiska premiärministern kan röstas bort efter att tillräcklig många av det egna partiet (Tories) parlamentsledamöter ställt sig bakom misstroendeomröstningen.

Beskedet kom efter att Johnson under lång tid varit under hård press efter avslöjandena om hans deltagande i festskandalen ”Partygate”.

Nu är det upp till det Konservativa partiets 359 ledamöter att bestämma Johnsons öde. Premiärministern behöver 181 röster för att få stanna kvar.

En sista desperat vädjan

I en sista desperat vädjan försökte Boris Johnson tidigare under dagen nå ut till sina ledamöter.

I ett brev, som skickades ut till samtliga ledamöter, skriver premiärministern bland annat att dagens omröstning är en ”gyllene chans för att gå vidare och fokusera på det som verkligen betyder något”, rapporterar BBC News, som tagit del av en kopia av brevet.

– Vi kan sätta stopp för medias favoritbesatthet och ena partiet, kommenterar premiärministern.

I brevet skriver även Boris Johnson att ”ett stort pris finns inom räckhåll” för de personer som stöder honom i kvällens omröstning.

Lågt stöd

En ny opinionsundersökning från Opinium indikerar att britternas stöd för Boris Johnson har nått bottennivåer.

Endast 28 procent av de brittiska väljarna vill att premiärministern ska sitta kvar.

Det finns ett brett stöd för att entlediga Johnson från sin post.

Andelen Toryväljare som vill att Johnson ska avgå är 34 procent. Hos socialdemokratiska Labour vill hela 85 procent av partiets väljare att premiärministern ska avgå. 

Foto: Boris Johnson 

Text: Redaktionen


JUST NU: Saab får jätteorder

2025 05 07

Miljardkontrakt ska stärka Sveriges marina försvar.

Den svenska försvarskoncernen Saab har fått en ny stororder från Försvarets materielverk (FMV). 

Ordern gäller leveranser av lätta torpeder och torpedtuber och är värderad till omkring 1,3 miljarder kronor och leveranserna inleds under 2026, uppger Saab.

Torped 47 – framtidens undervattensvapen

Det aktuella torpedsystemet går under namnet SLWT – eller Torped 47, som den benämns inom Försvarsmakten. 

Den lätta torpeden är utvecklad för att möta moderna marina hot och kommer att utgöra en central del i Sveriges undervattensförsvar.

Systemet är främst utformat för att användas från ubåtar och ytfartyg, men är även förberedd för integration på helikoptrar, uppger Saab. 

Anpassad för Östersjön

Torped 47 har utvecklats med särskild hänsyn till de komplexa förhållandena i Östersjöregionen. 

Grunt vatten, varierande bottenstruktur och svår terräng kräver avancerad teknik för både navigation och kommunikation, skriver Saab. 

Vidare förklarar företaget att torpeden är byggd för att kunna lokalisera, identifiera och bekämpa mål i en utmanande undervattensmiljö.

– Vi är stolta över att fortsätta stödja arbetet med att modernisera det svenska undervattensvapnet som skyddar Östersjöregionen. Det toppmoderna systemet tillför ökade förmågor, inklusive torpeder, reservdelar, träningssystem och tekniskt stöd till Försvarsmakten, säger Mats Wicksell, chef för Saabs affärsområde Kockums.

Läs mer: USA och Kina ska träffas i veckan

Saabs starkaste kvartal någonsin

Saabs resultat för det första kvartalet 2025 är ett kvartal som beskrivs som det starkaste i bolagets historia, uppger bolaget. 

– Vi hade en stabil inledning på året med ökad försäljningstillväxt inom alla affärsområden och levererade Saabs starkaste första kvartal någonsin. Vi står fast vid att bidra till att utöka den europeiska försvarskapaciteten och kommer att fortsätta växa i linje med vår affärsplan, säger Micael Johansson, vd och koncernchef för Saab.

Johansson lyfter fram företagets strategi att ta tillvara på marknadsmöjligheterna, investera i ökad kapacitet och att fokusera på att leverera högkvalitativa lösningar till sina kunder.

Foto: Saab AB

Text: Redaktionen


JUST NU: USA hävdar stort genombrott – soldater kan skickas direkt

2025 05 07

USA:s särskilda sändebud i Ukraina, Keith Kellogg, hävdar att den amerikanska administrationen har nått ett avgörande överenskommelse med den ukrainska ledningen.

Enligt Kellogg är USA och Ukraina överens om att frysa kriget vid nuvarande frontlinje och upprätta en demilitariserad zon som ska kontrolleras av europeiska styrkor.

–  Vi har ukrainarna i en bra position. De har uttryckt sin önskan om ett omfattande vapenvila. De är villiga att göra det idag, säger Kellogg till Fox News.

Vidare berättar han att ukrainarna gått med på att dra sig tillbaka 15 kilometer från frontlinjen om Ryssland gör detsamma.

– Då får vi en 30 kilometers zon som vi kan observera, säger Kellogg och framhåller att soldater från flera europeiska länder kommer att bevaka zonen.

Enligt USA:s sändebud kan soldater skickas med omedelbar verkan.

– Vi har en koalition av villiga länder – Storbritannien, Frankrike, Tyskland och minst tolv andra länder. De är redo att placera ut styrkor väster om floden Dnepr.

Sätter press på Ryssland

Det återstår dock en sak innan den påstådda vapenvilan kan träda i kraft. Ryssland och landets diktator Vladimir Putin måste ge grönt ljus.

Enligt Kellogg har ryssarna mest att förlora på ett uteblivet avtal.

– De som kommer att förlora på det är inte ukrainarna, det kommer att vara ryssarna. För ryssarna är inte på väg att vinna kriget. Om de skulle göra det skulle de vara på västra sidan av floden Dnepr – men det är de inte. De ville vara i Kyiv – men de är inte där. 

Ryssland förnekar

Kremls talesperson Dmitrij Peskov har kommenterat uppgifterna.

Han hävdar att den ryska ledningen inte mottagit någon förfrågan om att skapa en demilitariserad zon längs frontlinjen.

– Vi har inte hört ett enda uttalande i den här riktningen från Ukraina, säger Peskov enligt den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Tass.

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok

Text: Redaktionen