Oppositionsledaren om Boris Johnson: Han tog oss för idioter

2022 01 31

Efter de omtalande festerna möts Storbritanniens premiärminister av hård kritik från Labours partiledare.

– Rapporten avslöjar de mest fördömande slutsatserna. Premiärministern tog oss alla för idioter, sade Keir Starmer, partiledare för Labour, inför ett fullsatt parlament under måndagen.

Partygate

 Keir Starmers kritik utgår från den omtalade rapport som publicerades av den brittiska tjänstemannen Sue Gray under måndagen. Rapporten innehåller tolv sidor som behandlar de fester som ska ha hållits under olika tillfällen på Downing Street och andra håll i Westminister i samband med att landet befann sig i en lockdown. Skandalen har kallats för ”partygate” i brittiska medier.

Boris Johnsons i blåsväder

Premiärministern har möts av hård kritik efter avslöjandet. Sue Gray har anklagat honom för ”brist på ledarskap” eftersom Johnson ska ha tillåtit festerna mitt under rådande strikta restriktioner, rapporterar BBC News.

Föremål för brottsutredning

– Premiärministern är nu föremål för en brottsutredning, framhävde Starmer under måndagen, samtidigt som han citerade uppgifterna från Sue Grays rapport.

Uppmanade konservativa lagstiftare

Labours partiledare uppmanade konservativa lagstiftare att avlägsna Boris Johnson från sin plats som premiärminister efter avslöjandena, rapporterar Euronews. Flera konservativa parlamentariker ska vara beredda att ställa sig bakom en misstroendeförklaring mot Johnson.

Bad om förlåtelse

Starmers uttalande om Boris Johnson kom efter att premiärministern bett om ursäkt inför kollegorna i parlamentet.

– Först och främst så vill jag be om ursäkt, sade premiärministern innan ha tillade att han förstår att en ursäkt inte är tillräckligt inför den ilska som personer känner.

Vet vad problemet är

– Jag vet vad problemet är. Det är frågan om huruvida denna regering går att lita på och kan leverera, sade Johnson och svarade själv på sin fråga med ett ”ja”, och framhävde hanteringen av vaccination mot covid-19 och uttåget ur EU som exempel på detta.

Text: Redaktionen

Foto: Foto 10 Downing Street resp. Keir Starmer FB


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen