Oppositionsledaren om Boris Johnson: Han tog oss för idioter

2022 01 31

Efter de omtalande festerna möts Storbritanniens premiärminister av hård kritik från Labours partiledare.

– Rapporten avslöjar de mest fördömande slutsatserna. Premiärministern tog oss alla för idioter, sade Keir Starmer, partiledare för Labour, inför ett fullsatt parlament under måndagen.

Partygate

 Keir Starmers kritik utgår från den omtalade rapport som publicerades av den brittiska tjänstemannen Sue Gray under måndagen. Rapporten innehåller tolv sidor som behandlar de fester som ska ha hållits under olika tillfällen på Downing Street och andra håll i Westminister i samband med att landet befann sig i en lockdown. Skandalen har kallats för ”partygate” i brittiska medier.

Boris Johnsons i blåsväder

Premiärministern har möts av hård kritik efter avslöjandet. Sue Gray har anklagat honom för ”brist på ledarskap” eftersom Johnson ska ha tillåtit festerna mitt under rådande strikta restriktioner, rapporterar BBC News.

Föremål för brottsutredning

– Premiärministern är nu föremål för en brottsutredning, framhävde Starmer under måndagen, samtidigt som han citerade uppgifterna från Sue Grays rapport.

Uppmanade konservativa lagstiftare

Labours partiledare uppmanade konservativa lagstiftare att avlägsna Boris Johnson från sin plats som premiärminister efter avslöjandena, rapporterar Euronews. Flera konservativa parlamentariker ska vara beredda att ställa sig bakom en misstroendeförklaring mot Johnson.

Bad om förlåtelse

Starmers uttalande om Boris Johnson kom efter att premiärministern bett om ursäkt inför kollegorna i parlamentet.

– Först och främst så vill jag be om ursäkt, sade premiärministern innan ha tillade att han förstår att en ursäkt inte är tillräckligt inför den ilska som personer känner.

Vet vad problemet är

– Jag vet vad problemet är. Det är frågan om huruvida denna regering går att lita på och kan leverera, sade Johnson och svarade själv på sin fråga med ett ”ja”, och framhävde hanteringen av vaccination mot covid-19 och uttåget ur EU som exempel på detta.

Text: Redaktionen

Foto: Foto 10 Downing Street resp. Keir Starmer FB