Storbankschef i tårar: “Fruktansvärt – mår riktigt dåligt när jag ser det”
2024 02 07
Mängder av svenska bankkunder har blivit lurade på stora summor pengar.
Genom skamlösa metoder vilseleds systematiskt hundratals personer, i synnerhet äldre, via telefon med slutmålet att länsa offrens bankkonton.
– Om du skickar 100 sms, kanske tio personer ringer tillbaka och de har redan gått på första steget, säger en bedragare som SVT:s Uppdrag granskning talat med.
Säljer rädsla: "Bryr mig inte"
Tv-kanalen har undersökt en svensk liga som jobbar från spanska semesterorten Marbella.
Bedragarna har, med löfte om anonymitet, i programmet berättat om hur de arbetar för att lura pensionärer på stora summor pengar.
Enligt ligan säljer man “rädsla” och kan på en bra dag dra in uppemot 200 000 kronor.
I en intervju konstaterar reportern för en av personerna att folk kommer bli “skogstokiga” när de ser hur ligan bär sig åt.
– Jag bryr mig faktiskt inte, om jag ska vara ärlig, svarar bedragaren.
Bankchef i tårar: "Kan vara min mamma"
I programmet har även Handelsbankens chef för bedrägeriprevention fått ta del av av inspelningarna.
När han hör hur en kvinna i 80-årsåldern luras på sina pengar blir han så pass illa berörd att han brister ut i tårar.
– Det kan ju vara min mamma som sitter där och jag blir så illa berörd när jag ser hur de här fyra killarna gottar sig och gör high five när de lyckas. Det är fruktansvärt, jag mår riktigt dåligt när jag ser det faktiskt, säger bankchefen i ett klipp från Uppdrag granskning som delats av Sveriges Radio.
Behöver ofta betala själv
Programmets innehåll har väckt bestörtning även hos drabbade. Många pensionärer lever redan på marginalen och pengarna som försvinner kan vara livsavgörande.
I många fall får inte heller drabbade tillbaka sina pengar, vilket Konsumentombudsmannen velat ändra då myndigheten i december stämde Nordea i ett fall där banken just vägrat att betala tillbaka till en bedragen kund.
En man hade då lurats att swisha 100 000 kronor efter en påhittad id-kapning.
– Banken borde ha upptäckt att det här är ett onormalt mönster, det är ett beteende som är atypiskt för just den här konsumenten och då bör man agera, eller i alla fall kontrollera att konsumenten vet vad den gör i den här situationen, sade biträdande Konsumentombudsman Kristofer Johannesson till TV4 vid tillfället.
LÄS MER: Nordea stäms – lurad kan få tillbaka pengar
LÄS MER: Nya metoden – så luras äldre på pengar
Foto: BankID
Text: Redaktionen