Storbanken SEB vädjar till barnfamiljer
2023 09 14
Många svenska barnfamiljer kämpar hårt för att få livet att gå ihop ekonomiskt.
Tidigare i veckan flaggade Swedbank för att nödvändiga kostnader för exempelvis ensamma föräldrar har ökat med över 700 kronor i månaden.
I hela landet har en tredjedel av hushållen dessutom behövt ta pengar från sparkonton för att klara av att betala räkningar.
Banken flaggade även för att 1 januari 2024 kan markera starten på en tuffare period – då det temporära tillägget i bostadsbidraget till familjer löper ut enligt de besked som getts.
SEB: Det här blir viktigt
Nu går ytterligare en storbank ut och tydliggör läget för Sveriges barnfamiljer.
Den här gången är det SEB som har undersökt föräldrars förmåga att spara till sin barn.
Enligt banken görs detta av nio av tio föräldrar och det genomsnittliga sparandet ligger på 700 kronor i månaden – samma summa som Swedbank visade att nödvändiga kostnader ökat med.
Att så många sparar är goda nyheter, enligt SEB:s privatekonom Américo Fernández.
– Det betyder att fler kan få ett startkapital lagom till när de tar klivet ut i vuxenlivet, säger han i ett pressmeddelande från banken.
Två konkreta uppmaningar
SEB och Américo Fernández lyfter dock två punkter som föräldrar uppmanas att tänka på i sparandet:
– Föräldrar bör dock i högre utsträckning se över hur man väljer att placera pengarna då allt för många väljer kontosparande vilket begränsar avkastningsmöjligheterna något.
– Dessutom bör fler fundera över varför sparandet skiljer sig mellan barnen och eftersträva att fördela sparandet jämnare för att inte riskera att förstärka den privatekonomiska ojämlikhet som redan finns i samhället.
"Viktigare än barnsparandet"
Ytterligare en sak är i princip lika viktigt som barnsparandet, enligt privatekonomen.
Det gäller fickpengar i form av vecko- eller månadspeng – som fås av 68 procent av barnen i de undersökta hushållen.
I snitt får barnen 539 kronor i månaden – en summa som ökar i takt med att barnen blir äldre.
– Vecko- och månadspeng är nästan viktigare än barnsparande. Det är ett ypperligt tillfälle för föräldrar att prata privatekonomi med sina barn i en tidig ålder, säger Américo Fernández.
– Det skapar goda möjligheter för fler barn att få en ökad medvetenhet om pengars värde och samtidigt en god övning att försöka hålla en budget.
LÄS MER: Swedbank: så här mycket behöver du spara
Foto: SEB
Text: Redaktionen