Stor majoritet säger ja till Macrons krav på vaccinpass i Frankrike

2021 07 25

Frankrikes president Macron har stort stöd bland franska folket för att införa vaccinpass.

Det visa mätningar av Ipsos i Le Parisien i samband med att Frankrike nu ökar insatserna för att motverka den smittsammare och även farligare deltavarianten som lett till en ökning av smittan i landet med 150 % på en vecka.

Så här ser stödet för Macrons vaccinkrav ut enligt Ipsos mätning: 

🔸 69% säger ja till vaccinkrav för anställda inom sjukvården och äldreomsorgen. En betydande del av landets sjukvårdsanställda har så här långt avstått vaccinering.

🔸 69 % säger ja till vaccinering för skolungdomar

🔸 63 % säger ja till att upphöra med gratis PCR-test för att den vägen öka vaccineringsviljan

🔸 62 % säger ja till att införa vaccinpass för att få tillträde till publika platser inomhus

Priset för PCR-test ökar

Vaccinpasset innebär krav på QR-kod för full vaccinering inklusive dos 2, negativt test inom 48 timmar vars kostnad nu ökar eller genomgången sjukdom senaste 6 månaderna.

Frankrike har redan infört vaccinpass på följande platser:

◾Biografer

◾Museum

◾Konserter

◾Bibliotek

◾Teatrar

◾Idrottsmatcher

◾Det vill säga alla event med 50+ personer

◾Böter för företagare som inte kontrollerar att alla har vaccinpass

Rekordhög smittspridning

– Vi har en ökning i smittspridningen på 150 % senaste veckan, säger hälsominister Olivier Véran till France 24 och betonar att det är de högsta nivåerna Frankrike haft under pandemin. Orsaken är deltavarianten.

Det nya förslaget – som redan antagits av första kammaren och nu gått vidare för beslut i senaten – avser följande:

◾Restauranger

◾Kaféer

◾Shoppingcentra

◾Inrikesflyg

◾Tåg

◾Obligatorisk vaccinering för anställa i sjukvården och äldreomsorgen

Munskydd kan tas av inomhus för dessa platser om man uppvisat vaccinpass men är fortfarande obligatoriskt i butiker och kollektivtrafik.

Efter Macrons tal där han meddelade de nya kraven så ökade Frankrikes vaccinationstakt kraftigt. Flera miljoner invånare har bokat vaccintid uppger France 24 och över 300 000 vaccineras nu varje dag och landets mål att minst 50 miljoner invånare ska få dos 1 i augusti ser ut att uppnås.

ANALYS

President Macron har med andra ord stort stöd bland befolkningen för sina ökade krav på vaccinering. Syftet är att minska andelen ovaccinerade vilka bidrar till förnyad och aktiv smittspridning av viruset vilket ökar risken för nya, farliga virusmutationer.

De politiska krafter som är mot vaccinpassen är dels kommunistpartierna, dels högernationalisterna med Le Pen i spetsen. De är dock positiva till obligatorisk vaccinering rapporterar Politico.

Foto: Emmanuel Macron, FB

[yop_poll id="409"]

Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Kvinna försvunnen

2023 11 26

Polisen söker efter en kvinna som har rapporterats saknad.

På söndagskvällen kommer uppgifter från polisen om att en person har försvunnit.

Det rör sig om en kvinna som har rapporterats saknad i Uppsala.

Hon sågs senast under eftermiddagen vid sitt hem i området Eriksberg, och polisen har nu inlett en stor sökinsats för att försöka hitta henne.

Finns signalement

Polisen har gått ut med signalement för att försöka få hjälp från allmänheten med att hitta den försvunna kvinnan.

Kvinnan är 64 år gammal och är 165 centimeter lång.

Hon har eventuellt även på sig svarta, runda glasögon.

– Hon är troligtvis iklädd svarta byxor, grön kort dunjacka modell stor och fluffig, svarta kängor samt kan ha en svart mössa på sig, meddelar polisen.

Vill ha hjälp

Vidare förklarar polisen att man vill få hjälp från allmänheten.

De ber om att alla som kan ha information om vart kvinnan kan tänkas befinna sig, eller har sett henne, bör höra av sig direkt.

– Personer som ser eller nyss har sett kvinnan uppmanas att kontakta polisen via telefonnummer 112. Övriga tips och observationer lämnas till polisens ledningscentral via telefonnummer 114 14.

300 räddningsinsatser

Polisen genomför årligen omkring 300 räddningsinsatser för att söka efter personer som försvunnit under sådana omständigheter att det finns farhågor för att deras liv, eller hälsa är utsatt för allvarlig fara.

Det finns stora resurser att använda sig av vid sådana insatser.

Hästar och helikoptrar

Bland annat kan man använda sig av hästar och helikoptrar i sökinsatserna.

– Under insatsen då polisen söker efter den försvunna personen bedömer en räddningsledare (som alltid är en polis när det gäller försvunna personer) vilka polisiära resurser som behövs vid sökandet, till exempel hundar, hästar, helikoptrar, motorcyklar och båtar, framhåller polisen via sin webbsida.

Man kan även ta in externa resurser som exempelvis Försvarsmakten eller organisationen Missing People.

Arkivfoto: Polisen Kalmar-Öland FB

Text: Redaktionen