Deltavarianten fördubblar risken att tvingas söka sjukhusvård

2021 06 20

Den nya deltavarianten som sprids allt mer i Sverige ger dubbelt så stor risk att hamna på sjukhus.

Det visar en brittisk studie enligt den välansedda medicinska tidskriften The Lancet som granskat data från 5,4 miljoner invånare. Studien klargör att risken för ovaccinerade personer att tvingas söka sjukhusvård på grund av coronavirusets deltavariant är hela 100 % högre jämfört med den tidigare coronavarianten, det vill säga en fördubbling.

Det negativa beskedet går i linje med rapporter i New York Times som framhåller att patienter som drabbats av deltamutationen blir sjukare och deras tillstånd förvärras mycket snabbare enligt vad läkare berättat för kinesisk TV.

80 % av de symptomatiska fallen utvecklar feber och viruskoncentrationen som kan mätas i kroppen ökar till nivåer som är högre än vad man sett tidigare och minskar långsammare, uppger läkare.

De nya uppgifterna är de senaste indikationerna på riskerna med deltavarianten vilken av WHO klassas som en ”bekymrande variant”.

Den upptäcktes först i Indien där den ledde till omfattande lidande och nu har den även blivit dominerande i Storbritannien där den pekas ut som betydligt mer smittsam. Den uppges även smitta de som bara fått dos 1.

I Sverige har deltavarianten så här långt bekräftats i minst följande regioner, enligt en kombinerad sammanställning av uppgifter i Aftonbladet och SVT:

⛔ Blekinge                 Ja, extra många fall
⛔ Dalarna                  Ja
⛔ Gotland                  Ja
◾Gävleborg              Nej
◾Halland                    Nej
◾Jämtl/Härjedal.   Nej
⛔ Jönköping               Ja
◾Kalmar                      Nej
⛔ Kronoberg            Ja
◾Norrbotten            Nej
⛔ Skåne                       Ja
⛔ Stockholm             Ja, extra många fall
◾Södermanland      Nej
⛔ Uppsala                   Ja
⛔ Värmland               Ja, extra många fall
⛔ Västerbotten       Ja
◾Västernorrland    Nej
⛔ Västmanland        Ja
⛔ Västra Götal.        Ja extra många fall
⛔ Örebro                    Ja
⛔ Östergötland       Ja
 

Smittan sprider sig snabbt och det är därför mycket möjligt att ytterligare regioner nu har drabbats utöver de som listas ovan.

[yop_poll id="204"]