Stor förändring presenteras – kan utnyttjas av 3,7 miljoner svenskar

2023 05 16

Alla användare av WhatsApp ska nu kunna använda en helt ny säkerhetsfunktion.

Det blir numera möjligt att dölja hela chattrådar i meddelandeappen, rapporterar tekniktidningen Neowin.

För användarna innebär det att konversationen blir låst och inte kan läsas av obehöriga som råkar få tag på din telefon.

En funktion som också kommer till användning om du riskfritt vill låna ut din mobil till en annan person.

– Vi tror att den här funktionen kommer att vara bra för personer som har anledning att dela sina telefoner då och då med en familjemedlem, eller vid tillfällen där någon annan håller i din telefon exakt samtidigt som någon skriver i en extra speciell chatt, framhåller WhatsApp i ett blogginlägg.

Fler förändringar kan följa

Funktionen, som går under namnet Chat Lock, förlitar sig på telefonens automatiska autentisering, det vill säga till exempel din PIN-kod.

Du behöver med andra ord inte skapa separata lösenord för varje chatt som du vill låsa.

Kommande månader kommer vi att addera fler valmöjligheter för Chat Lock, bland annat lås för andra enheter och möjligheten att skapa ett anpassat lösenord för dina chattar så att du kan använda ett unikt lösenord som skiljer sig från det du använder för din telefon, informerar WhatsApp vidare.

Behov av säkerhet

Behovet av extra säkerhet på WhatsApp har blivit större av flera skäl.

Att appen används i försök till bedrägerier är exempelvis någonting som polisen i Sverige gick ut och varnade för i slutet av förra året.

En kvinna blev kontaktad av en person som utgav sig för att vara en nära anhörig, och försökte därefter genom flera meddelande i appen förmå kvinnan att genomföra en banktransaktion.

– Kvinnan fattade dock misstanke och ställde kontrollfrågor till avsändaren. När hon inte fick relevanta svar på sina frågor fattade kvinnan misstanke om att det kunde röra sig om en bedragare, förklarade polisregion Nord på sin hemsida.

Används av miljoner svenskar

Enligt Studieförbundet Vuxenskolan använder 35 procent av Sveriges befolkning WhatsApp.

Det motsvarar nästan 3,7 miljoner av Sveriges invånare.

WhatsApp är en mycket populär app som används för att skicka meddelanden både i ljud och skrift samt annan media till andra användare världen över.

I början av 2020 klättrade appen över två miljarder användare, enligt Dagens Media. Meddelandetjänsten är både gratis och annonsfri och grundades 2009.

Sedan 2014 ägs tjänsten av Meta Platforms, det vill säga före detta Facebook Inc.

LÄS MER: Polisen utfärdar WhatsApp-varning

Foto: L. Villasmil

Text: Redaktionen