Polisen utfärdar WhatsApp-varning

2022 11 15

Polisen varnar för nya former av bedrägeri som äger rum via populära chattappen WhatsApp.

Efter att en kvinna blivit utsatt för ett bedrägeriförsök har polisen i region Nord gått ut med en särskild varning till allmänheten.

Anledningen är att brottet skedde via den oerhört populära sociala mediekanalen WhatsApp. En chattapp som enligt Studieförbundet Vuxenskolan används av 35 procent av Sveriges befolkning – det vill säga nästan 3,7 miljoner av invånarna.

Fattade misstanke

Enligt polisen blev kvinnan, via WhatsApp, kontaktad av en person som utgav sig för att vara en nära anhörig till personen. Bedragaren försökte därefter genom flera meddelande i appen förmå kvinnan att genomföra en banktransaktion.

– Kvinnan fattade dock misstanke och ställde kontrollfrågor till avsändaren. När hon inte fick relevanta svar på sina frågor fattade kvinnan misstanke om att det kunde röra sig om en bedragare, framhåller polisregion Nord på sin hemsida under tisdagsförmiddagen.

Raderade alla meddelande

Efter en stund återvände kvinnan till chatten för att ta skärmdumpar av konversationen. Då upptäckte hon att avsändaren hade raderat samtliga meddelande.

I bakgrunden av händelsen vill polisen nu rikta en skarp påminnelse till alla användare av WhatsApp om hur man ska hantera frågor om värdefull information.

– Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar, framhåller polisen.

Uppmaning från polisen

Myndigheten poängterar även att bedragare lätt kan hitta information om dig på nätet för att lura dig. Att den som kontaktar dig har personliga uppgifter om dig är därmed inte en garanti för att du ska lita på personen.

– Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet, framhäver polisen i sitt pressmeddelande.

Över två miljarder använder

WhatsApp är en mycket populär app som används för att skicka meddelanden både i ljud och skrift samt annan media till andra användare världen över.

I början av 2020 klättrade appen över två miljarder användare, enligt Dagens Media. Meddelandetjänsten är både gratis och annonsfri och grundades 2009.

Sedan 2014 ägs tjänsten av Meta Platforms, det vill säga före detta Facebook Inc.

Foto: D. Karastelev

Text: Redaktionen


Kunder varnas för tio nätbutiker – här är hela listan

2024 04 26

Anmälningar väller in om nätbutiker som inte håller sina löften gentemot kunderna.

Problemen är så pass omfattande att Konsumentverket inlett en granskning av tio webbplatser, där det enligt myndigheten förekommer ”allvarliga brister”.

”Inte tillåtet”

Konsumentverkets granskning har hittills visat att nätbutikerna använder sig av en liknande affärsmodell: Det framstår som att butiken är svensk och har lager i Sverige, men i själva verket importeras varorna från ett annat land.

–  Det här kallas för dropshipping och är i sig inte otillåtet. Men det vi ser i anmälningarna och kontakterna till oss är att många känner sig vilseledda av de här butikerna, säger Henric Jonsson, juridisk rådgivare vid Konsument Europa som är en del av Konsumentverket. 

Så vilseledds kunderna

I anmälningarn uppger många kunder att de beställt produkter som marknadsförts på ett visst sätt, exempelvis med viss kvalité. Produkten som levererats har dock inte motsvarat förväntningarna.

Att returnera tillbaka varan blir sedan en dyr och krånglig process. Nätbutikerna meddelar att kunden på egen bekostnad måste skicka tillbaka produkten till landet det skickades från.

– Nätbutikernas webbplatser är skapade för att ge intryck av att det är ett svenskt företag man handlar av, inte minst för att betaltjänstlösningen många gånger är svensk. Att varorna skickas från ett land på andra sidan jordklotet är inte lika tydligt, om det ens framgår överhuvudtaget, säger Henric Jonsson.

– Många uppger också att det är helt omöjligt att få kontakt med företagets kundtjänst om man till exempel vill reklamera, fortsätter han. 

Här är hela listan 

Följande svenska nätbutiker granskas:

www.prestigefashion.se

www.gym-power.se

www.furstockholm.se

www.nordisktsken.se

www.femmeform.se

www.broderingstudio.se

www.hemmaval.se

www.sverigeklyven.se

www.merley.se

www.compassnature.se

De allvarligaste marknadsrättsliga brister som Konsumentverket hittills noterat är följande:

  • Marknadsföringen av produkterna stämmer inte överens med de levererade produkterna
  • Produkterna levereras inte inom den angivna leveranstiden
  • Bristande kontaktinformation
  • Bristande information om varifrån produkterna skickas
  • Bristande returinformation (reklamation och ångerrätt)

Foto: Rupixen.com

Text: Redaktionen


Europavärme drar in över Sverige – “blir värmerekord”

2024 04 25

Nu kommer ett efterlängtat besked för alla som har tröttnat på vintern.

Köldknäppen i april ser ut att gå mot sitt slut.

Det framhåller SMHI i en färsk prognos på torsdagen.

Södra Sverige får betydligt varmare vårväder i helgen då varmluft börjar leta sig upp söderifrån, kommenterar Max Schildt, meteorolog på SMHI.

– Någon dag under nästa vecka kan troligen temperaturen i Götaland närma sig 20 grader, i norra Norrland 5-10 grader. 

"Slår rekord på måndag"

SMHI:s glädjebesked får stöd även av andra prognoser, bland annat från väderinstitutet Storm.

Där talar man om en spansk värme och ett lågtryck från Medelhavet som rör sig mot Sverige.

Enligt nuvarande prognos ser det till och med ut att bli värmerekord för 2024 – över 21,1 grader som uppnåddes i Malmö den 9 april.

– Det rekordet tror jag vi slår redan på måndag. Det lär bli årets varmaste dag hittills, säger Per Holmberg, meteorolog på Storm, till Expressen.

Men kan bli regn

Värmen smygstartar redan imorgon fredag.

– I Götaland och västra Svealand innebär både fredag och lördag en del sol, framhåller Max Schildt och hänvisar till SMHI:s prognos.

Han flaggar också för att det lokalt kan bli skurar och en del regn i längst söderut i Götaland.

Den risken finns också när värmen drar in över Sverige nästa vecka.

– Varmluften kan också innebära passagen av fronter med moln och regn, konstaterar meteorologen.

Meteorolog: kan bli kallare igen

Det finns dock risk för att värmen enbart är på tillfälligt besök.

Åtminstone om man ska tro prognosen från SMHI-konkurrenten Klart som visserligen delar bilden av tillfällig värme första veckan i maj, men som menar att det därefter kommer att vara fortsatt kallare än normalt.

Med undantag för ett kortare besök av vårvarm luft under de första dagarna i maj ser månaden ut att fortsatt domineras av låga temperaturer för årstiden, understryker Klart-meteorologen Lasse Rydqvist i en kommentar och tillägger:

– Den förhållandevis torra långtidsprognosen ger vidare sken om att maj månad kan bjuda på mer högtrycksbetonat väder, vilket också inger hopp om en hel del sol.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen