Polisen utfärdar WhatsApp-varning

2022 11 15

Polisen varnar för nya former av bedrägeri som äger rum via populära chattappen WhatsApp.

Efter att en kvinna blivit utsatt för ett bedrägeriförsök har polisen i region Nord gått ut med en särskild varning till allmänheten.

Anledningen är att brottet skedde via den oerhört populära sociala mediekanalen WhatsApp. En chattapp som enligt Studieförbundet Vuxenskolan används av 35 procent av Sveriges befolkning – det vill säga nästan 3,7 miljoner av invånarna.

Fattade misstanke

Enligt polisen blev kvinnan, via WhatsApp, kontaktad av en person som utgav sig för att vara en nära anhörig till personen. Bedragaren försökte därefter genom flera meddelande i appen förmå kvinnan att genomföra en banktransaktion.

– Kvinnan fattade dock misstanke och ställde kontrollfrågor till avsändaren. När hon inte fick relevanta svar på sina frågor fattade kvinnan misstanke om att det kunde röra sig om en bedragare, framhåller polisregion Nord på sin hemsida under tisdagsförmiddagen.

Raderade alla meddelande

Efter en stund återvände kvinnan till chatten för att ta skärmdumpar av konversationen. Då upptäckte hon att avsändaren hade raderat samtliga meddelande.

I bakgrunden av händelsen vill polisen nu rikta en skarp påminnelse till alla användare av WhatsApp om hur man ska hantera frågor om värdefull information.

– Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar, framhåller polisen.

Uppmaning från polisen

Myndigheten poängterar även att bedragare lätt kan hitta information om dig på nätet för att lura dig. Att den som kontaktar dig har personliga uppgifter om dig är därmed inte en garanti för att du ska lita på personen.

– Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet, framhäver polisen i sitt pressmeddelande.

Över två miljarder använder

WhatsApp är en mycket populär app som används för att skicka meddelanden både i ljud och skrift samt annan media till andra användare världen över.

I början av 2020 klättrade appen över två miljarder användare, enligt Dagens Media. Meddelandetjänsten är både gratis och annonsfri och grundades 2009.

Sedan 2014 ägs tjänsten av Meta Platforms, det vill säga före detta Facebook Inc.

Foto: D. Karastelev

Text: Redaktionen