STOR ENERGISATSNING: Regeringen ger besked om två uppdrag
2024 01 25
Efter en längre period med höga elpriser har stort fokus hamnat på behovet av att stärka Sveriges energiförsörjning.
Nu ger regeringen besked om en ny satsning.
Länsstyrelserna i Västra Götalands och Östergötlands län har fått i uppdrag att se över förutsättningarna för två stora havsbaserade vindkraftsparker.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) beskriver beskedet som ett stort framsteg i arbetet med att stärka elproduktionen.
– Det pågår nu ett intensivt och omfattande arbete på flera länsstyrelser runt om i landet och inom Regeringskansliet för att bereda alla ansökningar som har inkommit från aktörer som vill bygga nya havsbaserade vindkraftsparker.
– Vi behöver mer än fördubbla elproduktionen till år 2045 för att klara klimatomställningen.
Två hav
Ansökningarnas som ska behandlas gäller vindkraftsparkerna Västvind och Dyning.
Västvind planeras att byggas utanför Kungälv och Öckerö i Västerhavet. Beredningsuppdraget för Västvind avser ansökan för den del av verksamheten som ligger inom Sveriges ekonomiska zon.
Vindkraftsparken Dyning är planerad att ta plats mellan den östgötska skärgården och Gotland i Östersjön, inom Sveriges ekonomiska zon.
Undervattenskablar
Regeringen har även gett Sveriges geologiska undersökning (SGU) i uppdrag att bereda ansökningar om att lägga ut undervattenskablar till anläggningarna.
Kablarna ska ansluta Västvind och Dyning till stamnätet.
SGU har även fått i uppdrag att se över möjligheterna att lägga ut undervattenskablar till den havsbaserade vindkratsparken Gelene som ska byggas utanför västkusten.
Ungefär en femtedel
För närvarande står vindkraftsproduktionen för ungefär 17 procent av elproduktionen i Sverige.
Till en början skedde utbyggnaden i de södra delarna av landet men under de senaste åren har vindkraften byggts ut även i norr.
– Vindkraften är geografiskt spridd över hela Sverige där merparten numera ligger i norra Sverige, framhåller Energimyndigheten.
Halkat efter
I flera andra länder, däribland Tyskland och Danmark går det snabbare att bygga vindkraft än i Sverige.
Regeringen har lovat att snabba på processtiderna.
Foto: Tomas Ärlemo Svenska Kraftnät
Text: Redaktionen