Fruktar terrorbomb, drönarattack, massgrav eller kemiska vapen

2022 02 17

USA:s utrikesminister fruktar att Ryssland planerar en fabricerad attack för att motivera en framtida invasion.

 

Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg, ger även ett dystert besked angående framtidsutsikten för konflikten mellan Ryssland och Ukraina. 

– Tanken på ett storkrig i Europa är så brutal och fruktansvärd att vi alla måste förplikta oss att jobba mot det, säger han till norska NRK.

Diplomati är lösningen 

Stoltenberg framhäver att han vill se en diplomatisk lösning. Det är den enda vägen ut ur konflikten hävdar han. Samtidigt poängterar han att Nato har varit tvungna att stärka sin beredskap i Europa på grund av den rådande situationen.

Oro för rysk iscensättning

Samtidigt höjs en oro för att Ryssland ska iscensätta en ukrainsk attack i syfte att skapa en anledning för att invadera grannlandet.

­– Vi är bekymrade över att Ryssland försöker att iscensätta ett påstående för att kunna invadera Ukraina, sade Stoltenberg under en presskonferens på torsdagen.

USA instämmer

USA:s utrikesminister Antony Blinken instämmer i Stoltenbergs varningar. Han talade vid FN:s säkerhetsråd under torsdagen och varnade även för att en rysk fabricerad attack kan inträffa för att rättfärdiga en framtida invasion.

Terrorbomb eller upptäckt massgrav

– Det skulle kunna handla om en fabricerad terrorbomb inne i Ryssland. En upptäckt av en massgrav, en iscensatt drönarattack mot civila, till och med ett riktigt angrepp med kemiska vapen, sade Blinken, enligt BBC.

Ryssland förnekar

Ryssland har tillbakavisat samtliga påståenden om en sådan iscensättning. Tidigare under torsdagen rapporterade ryska medier om skjutningar från ukrainska styrkor mot ryskstödda separatister i östra Ukraina.  Samtidigt rapporterar CNN om att ryska separatister öppnat eld mot byn Stanytsia i provinsen Luhansk. 

Foto: Nato

Text: Redaktionen