Ryssland hävdar skottlossning – 7 000 nya soldater vid gränsen

2022 02 21

Påståendet om att Ryssland har påbörjat ett tillbakadragande av soldater och militära fordon är falskt. Samtidigt hävdar Ryssland att Ukraina inlett skottlossning vid gränsen.

Uppgifterna om att det ryska trupptillbakadragandet är falskt rapporterar en högt uppsatt amerikansk tjänsteman, enligt BBC. Och samtidigt skapar helt nya uppgifter om skottlossning vid gränsen ökad oro.

Kan invadera när som helst

Källan rapporterar att en rysk invasion kan ske när som helst och att 7000 nya ryska soldater har placerats ut vid den ukrainska gränsen.

– De fick mycket uppmärksamhet för det påståendet (tillbakadragandet av trupper). Både här (USA) och runt om i världen. Men vi vet nu att det är falskt, säger källan till BBC.

Tjänstemannen varnar även för att Ryssland planerar ett ”falskt” påstående för att rättfärdiga en invasion.

Ryska uppgifter om skottlossning

Rysk statskontrollerad media rapporterar under torsdagsmorgonen att ukrainska styrkor ska ha öppnat eld mot ryssvänliga separatister i östra Ukraina. Uppgifterna kommer från ryska nyhetsbyrån Ria och har inte bekräftats av någon annan media, rapporterar Reuters.

Ria är en nyhetsbyrå som kontrolleras av ryska staten och förhåller sig vanligtvis till regeringens agenda.

Zelensky: Inga tecken på nedtrappning

Ukrainas president, Volodymyr Zelensky, uppger till BBC att han inte ser några tecken på att ryska trupper drar sig tillbaka från gränsen.

– Vi ser inget tillbakadragande av trupper. Vi har bara hört talas om det, säger han.

Över 100 000 ryska soldater uppges vara stationerade vid den ukrainska gränsen.

Nato varnar

Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, kom under gårdagen med liknande uppgifter som Zelensky. Han framhävde att det inte finns några tecken på ett ryskt tillbakadragande.

Nya uppgifter från Estland

Samtidigt rapporterar Reuters om uppgifter från Estland som visar att ryska trupper har avancerat framåt inför en trolig attack. De ryska trupperna rapporteras vara redo för att ockupera terräng, som anses vara viktig utifrån ett ryskt perspektiv.

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen