Ryssland hävdar skottlossning – 7 000 nya soldater vid gränsen

2022 02 21

Påståendet om att Ryssland har påbörjat ett tillbakadragande av soldater och militära fordon är falskt. Samtidigt hävdar Ryssland att Ukraina inlett skottlossning vid gränsen.

Uppgifterna om att det ryska trupptillbakadragandet är falskt rapporterar en högt uppsatt amerikansk tjänsteman, enligt BBC. Och samtidigt skapar helt nya uppgifter om skottlossning vid gränsen ökad oro.

Kan invadera när som helst

Källan rapporterar att en rysk invasion kan ske när som helst och att 7000 nya ryska soldater har placerats ut vid den ukrainska gränsen.

– De fick mycket uppmärksamhet för det påståendet (tillbakadragandet av trupper). Både här (USA) och runt om i världen. Men vi vet nu att det är falskt, säger källan till BBC.

Tjänstemannen varnar även för att Ryssland planerar ett ”falskt” påstående för att rättfärdiga en invasion.

Ryska uppgifter om skottlossning

Rysk statskontrollerad media rapporterar under torsdagsmorgonen att ukrainska styrkor ska ha öppnat eld mot ryssvänliga separatister i östra Ukraina. Uppgifterna kommer från ryska nyhetsbyrån Ria och har inte bekräftats av någon annan media, rapporterar Reuters.

Ria är en nyhetsbyrå som kontrolleras av ryska staten och förhåller sig vanligtvis till regeringens agenda.

Zelensky: Inga tecken på nedtrappning

Ukrainas president, Volodymyr Zelensky, uppger till BBC att han inte ser några tecken på att ryska trupper drar sig tillbaka från gränsen.

– Vi ser inget tillbakadragande av trupper. Vi har bara hört talas om det, säger han.

Över 100 000 ryska soldater uppges vara stationerade vid den ukrainska gränsen.

Nato varnar

Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, kom under gårdagen med liknande uppgifter som Zelensky. Han framhävde att det inte finns några tecken på ett ryskt tillbakadragande.

Nya uppgifter från Estland

Samtidigt rapporterar Reuters om uppgifter från Estland som visar att ryska trupper har avancerat framåt inför en trolig attack. De ryska trupperna rapporteras vara redo för att ockupera terräng, som anses vara viktig utifrån ett ryskt perspektiv.

Text: Redaktionen