Stefan Löfven har fått ett nytt uppdrag

2022 01 29

Tidigare statsministern Stefan Löfven (S) meddelade vid sin avgång att han inte tänker gå i pension och nu har han tackat ja till ett nytt uppdrag.

Nu har det hunnit gå nästan exakt två månader sedan Stefan Löfven stämplade ut för gott från Rosenbad och lämnade sitt tidigare jobb som Sveriges statsminister.

Vinterpromenader med Ulla

Sedan dess har han spenderat en hel del tid i Örnsköldsvik där han kopplat av med sin Ulla. De båda har bland annat vistats en hel del i bygdens fagra vinternejder.

– Vi har tagit många promenader, läst och träffat vänner, sett på ishockey och en och annan fotbollsmatch på tv, berättar han för GT.

Trivs med tystare telefon

Stefan Löfven förklarar för tidningen att han trivs med att telefonen inte längre ringer stup i kvarten.

– Jo, jag konstaterar att det ringer betydligt färre gånger, men det är inget som stör mig. Det var det som var tanken. Man vänjer sig fort.

Berömmer Magdalena

Ex-statsministern passar i intervjun på att berömma Sveriges nya statsminister och framhåller att hon har stora möjligheter att bli folkkär samtidigt som hon har djup kunskap och är bra på att debattera.

– Hon är också den som kan ta människor och prata med folk ute i landet, anser Stefan Löfven.

Teater och opera

Han betonar att han och Ulla ser till att njuta av trivsamma aktiviteter tillsammans.

– Vi älskar att gå på konserter, se film, teater och konst. Och dans. Det intresserar mig mer och mer. Opera har vi tyckt om länge, säger han till GT.

Flyttar nog utomlands

När han var på väg att lämna sitt statsministerjobb berättade Stefan Löfven för GP att han inte tänkte gå i pension utan istället vill rikta in sig på en internationell karriär.

– Jag kommer inte kunna sätta mig ner och inte göra någonting. Så kan jag hitta något där jag kan göra en insats för ett samhälle, då vill jag gärna göra det. Men jag tror att det är bäst att inte vara verksam i landet, utan kanske hitta något annat, sa han.

Första uppdraget klart

Och nu har han även tackat ja till ett första uppdrag och det avser att motverka barnarbete.

– Kailash Satyarthi är en indisk läkare som fick Nobels fredspris tillsammans med Malala Yousafzai. Han gör en heroisk insats i kampen mot barnarbete, säger Stefan Löfven till GT.

Inom en stiftelse

– Vi har lärt känna varandra genom åren. Han leder en stiftelse där jag ska försöka göra min del. Vi ska även där hitta rätt form för mitt engagemang. Det finns 160 miljoner barn i världen som utsätts för barnarbete, betonar han.

Om ett halvår

Insatserna i stiftelsen mot barnarbete utformas som ett uppdrag och vad Stefan Löfvens nästa heltidsjobb blir är ännu inte klart.

Om något halvår kanske det är klart bedömer Stefan Löfven enligt GT.

Läs mer i GT.

Foto: Stefan Löfven FB

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen