Stefan Löfven har fått ett nytt uppdrag

2022 01 29

Tidigare statsministern Stefan Löfven (S) meddelade vid sin avgång att han inte tänker gå i pension och nu har han tackat ja till ett nytt uppdrag.

Nu har det hunnit gå nästan exakt två månader sedan Stefan Löfven stämplade ut för gott från Rosenbad och lämnade sitt tidigare jobb som Sveriges statsminister.

Vinterpromenader med Ulla

Sedan dess har han spenderat en hel del tid i Örnsköldsvik där han kopplat av med sin Ulla. De båda har bland annat vistats en hel del i bygdens fagra vinternejder.

– Vi har tagit många promenader, läst och träffat vänner, sett på ishockey och en och annan fotbollsmatch på tv, berättar han för GT.

Trivs med tystare telefon

Stefan Löfven förklarar för tidningen att han trivs med att telefonen inte längre ringer stup i kvarten.

– Jo, jag konstaterar att det ringer betydligt färre gånger, men det är inget som stör mig. Det var det som var tanken. Man vänjer sig fort.

Berömmer Magdalena

Ex-statsministern passar i intervjun på att berömma Sveriges nya statsminister och framhåller att hon har stora möjligheter att bli folkkär samtidigt som hon har djup kunskap och är bra på att debattera.

– Hon är också den som kan ta människor och prata med folk ute i landet, anser Stefan Löfven.

Teater och opera

Han betonar att han och Ulla ser till att njuta av trivsamma aktiviteter tillsammans.

– Vi älskar att gå på konserter, se film, teater och konst. Och dans. Det intresserar mig mer och mer. Opera har vi tyckt om länge, säger han till GT.

Flyttar nog utomlands

När han var på väg att lämna sitt statsministerjobb berättade Stefan Löfven för GP att han inte tänkte gå i pension utan istället vill rikta in sig på en internationell karriär.

– Jag kommer inte kunna sätta mig ner och inte göra någonting. Så kan jag hitta något där jag kan göra en insats för ett samhälle, då vill jag gärna göra det. Men jag tror att det är bäst att inte vara verksam i landet, utan kanske hitta något annat, sa han.

Första uppdraget klart

Och nu har han även tackat ja till ett första uppdrag och det avser att motverka barnarbete.

– Kailash Satyarthi är en indisk läkare som fick Nobels fredspris tillsammans med Malala Yousafzai. Han gör en heroisk insats i kampen mot barnarbete, säger Stefan Löfven till GT.

Inom en stiftelse

– Vi har lärt känna varandra genom åren. Han leder en stiftelse där jag ska försöka göra min del. Vi ska även där hitta rätt form för mitt engagemang. Det finns 160 miljoner barn i världen som utsätts för barnarbete, betonar han.

Om ett halvår

Insatserna i stiftelsen mot barnarbete utformas som ett uppdrag och vad Stefan Löfvens nästa heltidsjobb blir är ännu inte klart.

Om något halvår kanske det är klart bedömer Stefan Löfven enligt GT.

Läs mer i GT.

Foto: Stefan Löfven FB

Text: Redaktionen