Statsministern riktar hård kritik mot SD – Flera SD:are struntat i vaccinering

2021 10 20

– Jag tror inte på att han kan vara Sveriges mest upptagna politiker, säger Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven riktar hård kritik i DN mot att SD:s toppolitiker Mattias Karlsson inte vaccinerat sig mot covid-19.

Borde vaccinerat sig tidigare

SD-toppen Mattias Karlsson vårdades nyligen på sjukhus på grund av svår sjukdom i covid-19 och i samband med sjukhusvistelsen uppgav han den 8 oktober för media att han hade haft ett hektiskt schema, att han väntat för länge med vaccineringen och att hans pappa blev sjuk vid sin vaccinering. Han är 44 år och skulle i enlighet med Folkhälsomyndighetens vaccinationsschema regionvis kopplat till ålderskategorier ha vaccinerat sig för flera månader sedan.

Kallar vaccinet giftspruta

Efter att Smålands största dagstidning Barometern-OT avslöjat att 2 av Kalmar läns 8 riksdagsledamöter inte vaccinerat sig – varav båda är från SD – har det framkommit att 4 av SD:s riksdagsledamöter inte har vaccinerat sig och övriga 58 vill man inte svara för samtidigt som alla Socialdemokraternas 100 ledamöter har vaccinerats enligt partiet. En av dessa är Roger Richthoff från Södermanland som har kallat vaccinet för giftspruta och för ”detta så kallade vaccin”.
Det är faktiskt struntprat

Statsminister Stefan Löfven riktar nu saftig kritik mot Sverigedemokraterna.

– Nu har de en som kan ligga i vårdsängen och uppta en plats för att han inte har vaccinerat sig, Mattias Karlsson. I inget annat parti hade någon företrädare kunnat ligga där och säga att ”jag valde att inte vaccinera mig, jag hade inte tid att vaccinera mig”. Det är faktiskt struntprat. Jag tror inte på att han kan vara Sveriges mest upptagna politiker, säger Stefan Löfven till DN.

Hade blivit ett jävla liv
Statsministern anser att omgivningen nästan blivit immun mot hur SD:s politiker bär sig åt.

– Hade vi haft en kommunstyrelseordförande någonstans som valde att inte vaccinera sig så hade det blivit ett jävla liv. Då hade det varit drev efter den personen. Men här kan han ligga och det händer ingenting. Det är märkligt, säger Stefan Löfven (S) i DN.

ANALYS

Statsministern har rätt – det hade blivit en rejält liv om något kommunalråd upptog en sjukhussäng på grund av coronaviruset samtidigt som denne inte hade vaccinerat sig.
Det är möjligt att kritiken mot SD var knapp då det var en enskild person som dessutom vid det aktuella tillfället var svårt sjuk.

Men nu har det avslöjats att en rad SD-ledamöter inte har vaccinerat sig och detta strax efter att en SD-riksdagsledamot gått ut och kallat vaccinet för giftspruta vilket är ett fullkomligt oacceptabelt uttalande som inte passar sig vare sig för en riksdagsledamot eller någon annan person.

Detta är allvarligt – Sverige har drabbats av 15 000 dödsoffer på grund av pandemin och hade det inte varit för vaccinet så hade vi sannolikt haft många tusen dödsoffer till.

SD:s signaler rimmar illa

SD lär få ytterligare kritik i frågan och det lär heller inte vara populärt inom det egna partiet där det finns många sympatisörer som drabbats hårt av pandemin – som det givetvis gör i alla partier. Att 85 % av alla 16-plussare i Sverige nu har tagit båda eller en av vaccindoserna indikerar ytterligare att det finns ett mycket starkt stöd för vaccinet i Sverige.

SD har även riktat hård kritik mot regeringen för slapphet under pandemin och det rimmar illa med den senaste tidens signaler från SD avseende vaccinet som är den till synes enda vägen ut från denna tragiska pandemi.

Foto: Stefan Löfven, FB

[yop_poll id="786"]

Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen