Statsministern riktar hård kritik mot SD – Flera SD:are struntat i vaccinering

2021 10 20

– Jag tror inte på att han kan vara Sveriges mest upptagna politiker, säger Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven riktar hård kritik i DN mot att SD:s toppolitiker Mattias Karlsson inte vaccinerat sig mot covid-19.

Borde vaccinerat sig tidigare

SD-toppen Mattias Karlsson vårdades nyligen på sjukhus på grund av svår sjukdom i covid-19 och i samband med sjukhusvistelsen uppgav han den 8 oktober för media att han hade haft ett hektiskt schema, att han väntat för länge med vaccineringen och att hans pappa blev sjuk vid sin vaccinering. Han är 44 år och skulle i enlighet med Folkhälsomyndighetens vaccinationsschema regionvis kopplat till ålderskategorier ha vaccinerat sig för flera månader sedan.

Kallar vaccinet giftspruta

Efter att Smålands största dagstidning Barometern-OT avslöjat att 2 av Kalmar läns 8 riksdagsledamöter inte vaccinerat sig – varav båda är från SD – har det framkommit att 4 av SD:s riksdagsledamöter inte har vaccinerat sig och övriga 58 vill man inte svara för samtidigt som alla Socialdemokraternas 100 ledamöter har vaccinerats enligt partiet. En av dessa är Roger Richthoff från Södermanland som har kallat vaccinet för giftspruta och för ”detta så kallade vaccin”.
Det är faktiskt struntprat

Statsminister Stefan Löfven riktar nu saftig kritik mot Sverigedemokraterna.

– Nu har de en som kan ligga i vårdsängen och uppta en plats för att han inte har vaccinerat sig, Mattias Karlsson. I inget annat parti hade någon företrädare kunnat ligga där och säga att ”jag valde att inte vaccinera mig, jag hade inte tid att vaccinera mig”. Det är faktiskt struntprat. Jag tror inte på att han kan vara Sveriges mest upptagna politiker, säger Stefan Löfven till DN.

Hade blivit ett jävla liv
Statsministern anser att omgivningen nästan blivit immun mot hur SD:s politiker bär sig åt.

– Hade vi haft en kommunstyrelseordförande någonstans som valde att inte vaccinera sig så hade det blivit ett jävla liv. Då hade det varit drev efter den personen. Men här kan han ligga och det händer ingenting. Det är märkligt, säger Stefan Löfven (S) i DN.

ANALYS

Statsministern har rätt – det hade blivit en rejält liv om något kommunalråd upptog en sjukhussäng på grund av coronaviruset samtidigt som denne inte hade vaccinerat sig.
Det är möjligt att kritiken mot SD var knapp då det var en enskild person som dessutom vid det aktuella tillfället var svårt sjuk.

Men nu har det avslöjats att en rad SD-ledamöter inte har vaccinerat sig och detta strax efter att en SD-riksdagsledamot gått ut och kallat vaccinet för giftspruta vilket är ett fullkomligt oacceptabelt uttalande som inte passar sig vare sig för en riksdagsledamot eller någon annan person.

Detta är allvarligt – Sverige har drabbats av 15 000 dödsoffer på grund av pandemin och hade det inte varit för vaccinet så hade vi sannolikt haft många tusen dödsoffer till.

SD:s signaler rimmar illa

SD lär få ytterligare kritik i frågan och det lär heller inte vara populärt inom det egna partiet där det finns många sympatisörer som drabbats hårt av pandemin – som det givetvis gör i alla partier. Att 85 % av alla 16-plussare i Sverige nu har tagit båda eller en av vaccindoserna indikerar ytterligare att det finns ett mycket starkt stöd för vaccinet i Sverige.

SD har även riktat hård kritik mot regeringen för slapphet under pandemin och det rimmar illa med den senaste tidens signaler från SD avseende vaccinet som är den till synes enda vägen ut från denna tragiska pandemi.

Foto: Stefan Löfven, FB

[yop_poll id="786"]