SD-topp kallar vaccinet för giftspruta – Propagerar mot vaccinet

2021 10 19

Sverigedemokraternas ledamot i Försvarsutskottet tillika riksdagsledamot för Södermanland propagerar mot vaccinet och kallar det för giftspruta.

Det är på sociala medier i en grupp i Mariefred som SD:s riksdagsledamot Roger Richthoff går till angrepp mot vaccinet mot covid-19. Pandemin har i dagsläget skördat nästan 15 000 dödsoffer i Sverige enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror.

”Detta så kallade vaccin”

Bland annat gör SD-ledamoten följande påstående:

▪Kallar det av myndigheter godkända vaccinet för ”giftspruta”

▪Omnämner vaccinet som ”detta så kallade vaccin”

▪Skriver att ”nackdelarna med att ta vaccinet överstiger med råge den nytta det gör, framförallt för barn”

Hänvisar till ”kända läkare”

När Sveriges Radio frågar Roger Richthoff om hans uttalanden ger han bland annat följande svar.

– Ja, jag vill ju spetsa till det lite grann, främst med anledning till att man vet ju inte riktigt hur den här verkan kommer ske. Och man i det här fallet är ju både kända läkare, virologer och immunologer som både doktorerat i cellbiologi och annat, säger Richthoff som dock inte namnger vilka läkare han syftar på.

Behandla som en giftinjektion

Han upprepar även i radion sin jämförelse med en giftinjektion.

– I flera av deras inlägg så jämför man det här till och med med att man gör en injektion som man inte vet verkan av och därmed så skulle man kunna behandla det som en giftinjektion, säger Richthoff.

Påstår att nackdelar överväger

 Roger Richthoffs (SD) text i sin helhet ser ut så här:

🔸Tänker på vaccinering av barn i skolorna nu. Idag kan många barn bli så påverkade att de aningslöst tar en första giftspruta mot covid 19. Jag har gjort min del för att upplysa om att barn inte blir (generellt) särskilt sjuka av covid. Jag vet att mina nära och kära och många fler har upplyst sina barn om riskerna med detta så kallade vaccin. Nackdelarna med att ta vaccinet överstiger med råge den nytta det gör, framförallt för barn.

ANALYS

Sverige kämpar för allt vad tygen håller för att så många som möjligt ska vaccineras för att rädda liv och hälsa, hjälpa sjukvården och stoppa smittspridningen. En del länder med låg vaccinationstäckning drabbas just nu av sina värsta dödstal hittills, till exempel Ryssland.

Roger Richthoff är inte någon okänd SD-ledamot som är ersättare i någon lokal nämnd någonstans i Sverige utan han sitter i Sveriges riksdag och är ordinarie ledamot i Försvarsutskottet.

SD som parti bör klargöra

Hans uttalande om att vaccinets nackdelar överstiger den nytta det gör följs av hans påstående ”framförallt för barn” vilket indikerar att han anser att nackdelarna överväger fördelarna även för andra grupper än barn. Att dessutom kalla vaccinet för ”giftspruta” och ”detta så kallade vaccin” indikerar att Roger Richthoff inte anser att vaccinet bör användas.

SD som parti bör klargöra om man står bakom sin riksdagsledamots häpnadsväckande position i denna fråga som går stick i stäv med forskningen.

Ny info från Roger Richtoff

Roger Richthoff har nu hört av sig och lägger till följande uttalande och kompletteringar:

– Jag räknade upp olika forskare som Ann-Katrin Engwall, immunolog, doktor i cellbiologi, läkare Sture Blomberg med flera, även läkartidning med läkarupproret hänvisade jag till. Där finns många namn. Min poäng är att jag saknar en öppen och tydlig debatt i denna viktiga fråga, betonar Roger.
Han lyfter även fram att vaccinet moderna är stoppat för personer under 30 år vilket Folkhälsomyndigheten meddelade 6 oktober.
– Allt handlar om barnvaccination inte om motstånd mot vacciner, framhåller Roger som därmed klargör att hans uttalande endast gäller barn.

Foto: Sveriges Riksdag

[yop_poll id="780"]

Alla pensionärer får inte sänkt skatt – de omfattas inte

2024 09 20

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har presenterat regeringens höstbudget.

I budgeten ingår stora satsningar på skattesänkningar.

Regeringen och SD sänker skatten med 27 miljarder kronor, bland annat förstärks jobbskatteavdraget och marginalskatten för höginkomsttagare sänks från 55 till 52 procent.

1 400 kronor för pensionärer

Pensionärer kommer också få behålla mer i plånboken, enligt Tidöpartierna.

Regeringen och SD går fram med en skattesänkning för pensionärer som ska motsvara förstärkningen av jobbskatteavdraget.

Det innebär att skatten för pensionärer i genomsnitt sänks med 1 400 kronor per år, enligt regeringens beräkningar.

Alla pensionärer får inte sänkt skatt

Alla pensionärer kommer dock inte kunna ta del av sänkningen, uppger Pensionärernas riksorganisation (PRO).

– Någon skattesänkning för pensionärer rör det sig inte om, säger Åsa Lindestam, ordförande PRO, i ett uttalande.

Lindestam påpekar att många inte omfattas av skattesänkningen.

– Det finns yngre pensionärer som inte omfattas av förslaget, till exempel personer som väljer att gå i pension vid 62 eller 64 års ålder. Dessa personer är pensionärer, men de får ingen sänkt skatt, säger hon och tillägger:

– Detsamma gäller personer med sjukersättning, förtidspension som det hette tidigare. Personer som varken arbetar eller som fyllt 66 betalar många tusenlappar mer i skatt än andra. De unga pensionärerna är helt bortglömda i regeringens skattepolitik. 

”Känns inte bra”

I höstbudgeten satsar regeringen 3,4 miljarder kronor på förstärkt högkostnadsskydd för tandvård för seniorer över 67 år.

– Seniorers tandhälsa ska inte behöva vara en plånboksfråga, sade Linda Lindberg, gruppledare för Sverigedemokraterna, när förslaget presenterades.

PRO välkomnar tandvårdsreformen, men är kritiska till att åldersgränsen för fri tandvård samtidigt sänks från 23 år till 19 år.

– Det känns inte bra att bättre tandvård för pensionärer finansieras med att åldersgränsen för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården sänks. Det betyder att våra barnbarn får sämre villkor. Vi vill inte att äldres rättigheter ställs mot yngres. Alla ska ha rätt till en god tandhälsa, säger Åsa Lindestam.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet 

Text: Redaktionen


Anstormning till Jysk

2024 09 20

Jysk trotsar lågkonjunkturen.

Det kan man lugnt konstatera i samband med att möbel-och heminredningskedjan släppt sin rapport för räkenskapsåret 2023/24.

Där framgår att Jysk har satt nytt kundrekord och nytt omsättningsrekord.

Samtidigt planerar kedjan att expandera till Nordafrika.

“Det är anledningen”

Jysk själva framhåller att det är deras låga priser som har lett till framgångarna.

– Även om den globala osäkerheten och oron fortsatte under räkenskapsåret 2023/24 investerade JYSK i att sänka sina redan konkurrenskraftiga priser på över hälften av sina populära produkter och inkludera ännu fler produkter i sitt "Fast lågt pris"-sortiment, meddelar Jysk.

– Detta resulterade i en ökning med 11 procent i antalet sålda enheter. JYSK satte också ett nytt kundrekord med 8,1 miljoner nya kunder, jämfört med året innan, som handlade i någon av de mer än 3 400 JYSK-butikerna i 48 länder.

Öppnar i nytt land

Jysk förklarar i samband med redovisningen att det finns planer på att öppna butiker i Nordafrika.

Det är Marocko som under nästa år kommer få landets första Jysk-butiker.

– Jysk fortsätter sin expansion och öppnade 137 nya butiker runt om i de 48 länder där JYSK finns. Nu uppgår det totala antalet butiker till över 3 400. Under året tillkännagavs också planerna att under våren 2025 öppna de första butikerna i Marocko.

Nya distributionscenter

Jysk kommer även att investera i två nya toppmoderna distributionscenter för att möta det ökade behovet.

Det ena distributionscentret kommer att upprättas i Lelystad i Nederländerna.

Det andra kommer etableras i de södra delarna av Spanien, närmare bestämt i Almenara.

“Fortsätter ta marknadsandelar”

Rami Jensen, VD och koncernchef för JYSK, är mycket nöjd med tillväxten.

– Vårt räkenskapsår hade en utmanande start med låg försäljning, men med vårt fokus på konkurrenskraftiga priser och våra kvalitetsprodukter lyckades vi sätta ännu ett omsättningsrekord för JYSK, säger han.

– Vi har också ökat antalet kunder avsevärt i våra butiker i alla våra länder och online samtidigt som vi fortsätter att ta marknadsandelar.

Foto: JYSK

Text: Redaktionen