SD-topp kallar vaccinet för giftspruta – Propagerar mot vaccinet

2021 10 19

Sverigedemokraternas ledamot i Försvarsutskottet tillika riksdagsledamot för Södermanland propagerar mot vaccinet och kallar det för giftspruta.

Det är på sociala medier i en grupp i Mariefred som SD:s riksdagsledamot Roger Richthoff går till angrepp mot vaccinet mot covid-19. Pandemin har i dagsläget skördat nästan 15 000 dödsoffer i Sverige enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror.

”Detta så kallade vaccin”

Bland annat gör SD-ledamoten följande påstående:

▪Kallar det av myndigheter godkända vaccinet för ”giftspruta”

▪Omnämner vaccinet som ”detta så kallade vaccin”

▪Skriver att ”nackdelarna med att ta vaccinet överstiger med råge den nytta det gör, framförallt för barn”

Hänvisar till ”kända läkare”

När Sveriges Radio frågar Roger Richthoff om hans uttalanden ger han bland annat följande svar.

– Ja, jag vill ju spetsa till det lite grann, främst med anledning till att man vet ju inte riktigt hur den här verkan kommer ske. Och man i det här fallet är ju både kända läkare, virologer och immunologer som både doktorerat i cellbiologi och annat, säger Richthoff som dock inte namnger vilka läkare han syftar på.

Behandla som en giftinjektion

Han upprepar även i radion sin jämförelse med en giftinjektion.

– I flera av deras inlägg så jämför man det här till och med med att man gör en injektion som man inte vet verkan av och därmed så skulle man kunna behandla det som en giftinjektion, säger Richthoff.

Påstår att nackdelar överväger

 Roger Richthoffs (SD) text i sin helhet ser ut så här:

🔸Tänker på vaccinering av barn i skolorna nu. Idag kan många barn bli så påverkade att de aningslöst tar en första giftspruta mot covid 19. Jag har gjort min del för att upplysa om att barn inte blir (generellt) särskilt sjuka av covid. Jag vet att mina nära och kära och många fler har upplyst sina barn om riskerna med detta så kallade vaccin. Nackdelarna med att ta vaccinet överstiger med råge den nytta det gör, framförallt för barn.

ANALYS

Sverige kämpar för allt vad tygen håller för att så många som möjligt ska vaccineras för att rädda liv och hälsa, hjälpa sjukvården och stoppa smittspridningen. En del länder med låg vaccinationstäckning drabbas just nu av sina värsta dödstal hittills, till exempel Ryssland.

Roger Richthoff är inte någon okänd SD-ledamot som är ersättare i någon lokal nämnd någonstans i Sverige utan han sitter i Sveriges riksdag och är ordinarie ledamot i Försvarsutskottet.

SD som parti bör klargöra

Hans uttalande om att vaccinets nackdelar överstiger den nytta det gör följs av hans påstående ”framförallt för barn” vilket indikerar att han anser att nackdelarna överväger fördelarna även för andra grupper än barn. Att dessutom kalla vaccinet för ”giftspruta” och ”detta så kallade vaccin” indikerar att Roger Richthoff inte anser att vaccinet bör användas.

SD som parti bör klargöra om man står bakom sin riksdagsledamots häpnadsväckande position i denna fråga som går stick i stäv med forskningen.

Ny info från Roger Richtoff

Roger Richthoff har nu hört av sig och lägger till följande uttalande och kompletteringar:

– Jag räknade upp olika forskare som Ann-Katrin Engwall, immunolog, doktor i cellbiologi, läkare Sture Blomberg med flera, även läkartidning med läkarupproret hänvisade jag till. Där finns många namn. Min poäng är att jag saknar en öppen och tydlig debatt i denna viktiga fråga, betonar Roger.
Han lyfter även fram att vaccinet moderna är stoppat för personer under 30 år vilket Folkhälsomyndigheten meddelade 6 oktober.
– Allt handlar om barnvaccination inte om motstånd mot vacciner, framhåller Roger som därmed klargör att hans uttalande endast gäller barn.

Foto: Sveriges Riksdag

[yop_poll id="780"]

Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen