Sommarsemestern kan drabbas av kaos

2023 02 24

Många utlandsresande semestersvenskar minns säkert sommaren 2022 med stor ångest.

Förra årets sommarmånader präglades av det ena semesterbakslaget efter det andra.

Bland de mest uppmärksammade besvären fanns exempelvis de extremt långa köerna och personalbristen på flygplatsen Arlanda.

Dessutom gick SAS piloter ut i strejk under ett par veckor och kraftiga väntetider och förseningar drabbade den som ville ansöka om nytt pass.

Illavarslande tecken

Ingen vill att dessa störningsmoment ska upprepas.

Men nu kommer ett antal illavarslande tecken på att även sommaren 2023 kan präglas av kaos, vilket är mycket dåliga nyheter för den som planerar att åka på utlandssemester.

Ökad press på flygbolagen

Efterfrågan på att resa har nämligen ökat rejält i samband med att pandemin har ebbat ut.

Och det sätter stor press på flygindustrin.

– Sommarmånaderna förväntas verkligen vara utmanande ibland för Europa, Nordamerika och vissa delar av Sydostasien eftersom passagerarbelastningen förväntas öka och nå nivåer på vissa platser nära eller till och med över 2019 års nivåer, säger Thomas Romig, vice ordförande för säkerhet och drift vid internationella flygplatsorganisationen ACI World, till The Globe and Mail.

Personalproblem och inställda flyg

Med andra ord räknar flygplatscheferna med störningar även sommaren som kommer.

Som om det inte vore nog har även den tungt trafikerade flygplatsen Schiphol i Amsterdam, som ofta används för mellanlandningar till andra destinationer, stora personalproblem.

Dessa problem kommer att påverka även semestersäsongen, vilket bland annat Bloomberg skrivit om.

Till listan kan också adderas att British Airways ägare varnat för störningar på Heathrow och att Lufthansa redan ställt in 34 000 flyg i sommar.

Flygbolaget vill helt enkelt inte vill vara med om samma kaos och operativa problem som förra året.

– Av denna anledning har flygningar för sommarmånaderna redan ställts in – i god tid, säger en talesperson för Lufthansa.

"Riskerar att stå inför repris"

Som grädde på moset har även SAS, som alltså led av en uppmärksammad pilotstrejk förra året som strandsatte tiotusentals passagerare, sedan förra året ansökt om skydd under amerikanska konkurslagar.

Förhandlingar väntar som kan kosta miljardbelopp och tvinga bolaget att förändras i grunden.

– Förra sommaren var en katastrof. Nu riskerar resenärer att stå inför en repris med personalbrist, strejker och inställda plan lagom till semestern, framhåller Svenska Dagbladets näringslivsreporter Tomas Augustsson i en kommentar till den egna tidningen.

Han tillägger:

– Hur det går beräknas bli klart först någon gång under andra halvåret. Under tiden väntar en sommarsäsong som kan bjuda på en helt annan typ av turbulens.

LÄS MER: Svenskarna reser igen – Turkiet på topp 10-lista över populäraste resmålen

Foto: Jeeshots

Text: Redaktionen