JUST NU: Fruktad geting nära Sverige
Den invasiva sammetsgetingen har upptäckts nära Sverige.
Nu varnar experter för getingens ankomst.
– Trots att den är släkt med vår svenska bålgeting, kan den orsaka stor ekologisk skada om den kommer till Sverige, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, till TV4.
Jordbruket kan drabbas
Sammetsgetingen är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den är förbjuden att ha, importera, sälja, odla, transportera, använda, byta och sätta ut i naturen.
Om insekten etablerar sig i naturen kan det få ödesdigra konsekvenser för det ekologiska systemet.
Eftersom sammetsgetingar äter andra getingar och honungsbin har den en negativ påverkan på den biologiska mångfalden, rapporterar Naturvårdsverket.
Om getingen etablerar sig i Sverige skulle antalet pollinerande getingar och bin minska. Det skulle i sin tur få direkta följder för pollineringen av blomväxter, som kommer att minska när de viktiga insekterna blir färre.
Enligt Naturvårdsverket skulle en sådan utveckling slå mot flera branscher.
– Kommersiell honungsproduktion och jordbruket kan drabbas, varnar myndigheten.
Snart här
Sammetsgetingen kommer ursprungligen från östra Asien.
Enligt biologen Didrik Vanhoenacker är det sannolikt att getingen kommer till Sverige.
– Men det kan ta allt från några år upp till 20 år innan den etablerar sig, säger han till TV4.
FAKTA: Sammetsgeting
- Sammetsgetingen har gulbrun panna/ansikte och svart huvud/bakhuvud med mörka antenner. Mellankroppen är helt svart med en sammetslik behåring.
- Bakkroppen är mörkt brun till svart med ett orange band på fjärde bakkroppsegmentet. Höfter och lår är mörka medan skenben och fot är gula. Drottningar blir upp till 30 mm, arbetare upp till 25 mm långa.
- Modeller som beräknat var arten idag skulle kunna etablera sig i Europa visar att sammetsgetingen sannolikt skulle kunna etablera sig i södra Sverige redan idag. Arten finns idag framför allt i Frankrike, Spanien, Portugal, Belgien, Nederländerna och Storbritannien.
- Sammetsgeting kan spridas långa sträckor genom att honor som ska gå i vinterdvala söker skydd i olika gods, till exempel virkesupplag och krukor, som sedan exporteras och transporteras. En spridning på lokal och regional nivå sker på våren när de befruktade drottningarna flyger ut efter sin vinterdvala.
Källa: Naturvårdsverket
Foto: A. Faeth
Text: Redaktionen