Skarp varning utfärdas till Gmail-användare

2024 04 01

Analytiker har upptäckt en mycket besvärande bedrägerimetod.

Det är forskare vid cybersäkerhetsföretaget Sekoia som har upptäckt den nya bedrägeritjänsten som går under namnet Tycoon 2FA.

Utvecklarna av verktyget, som gör det möjligt att ta sig förbi cybersäkerhet, har nu lanserat en uppdatering som riktar sig mot de som har Gmail-konton eller Microsoft 365-konton.

Verktyget delas nu på cyberbrottsforum och är specifikt utformade för att kunna attackera Gmail och Microsoft 365.

Det rapporterar Forbes.

Mycket utbrett

Forskarna vid Sekoia har dessutom upptäckt att verktyget är mycket utbrett.

– Vår övervakning av det framstående PhaaS-paketet avslöjade att Tycoon 2FA har blivit ett av de mest utbredda AiTM phishing-kiten under de senaste månaderna, med mer än 1 100 domännamn upptäckta, framhåller Sekoia.

– Vi har identifierat en ny framväxande version av Tycoon 2FA som distribuerades brett. Den här nya versionen förbättrar dess avlednings- och antidetekteringsförmåga och ändrar nätverkstrafikmönster. Som svar på denna utveckling analyserade Sekoia förändringarna och lyfte fram den nya infrastrukturen.

Tar sig förbi

Tycoon 2FA kan ta sig förbi tvåfaktorsautentisering och Sekoia har upptäckt bedrägerisidor som kan attackera Gmail-konton för 120 dollar, motsvarande knappt 1 300 kronor.

– Som en bästa praxis för säkerhet uppmuntrar vi kunder att alltid öva på goda datorvanor online, inklusive att vara försiktig när de klickar på länkar till webbsidor, öppnar okända filer eller accepterar filöverföringar, säger en talesperson för Microsoft.

Det är phishing

Vid phishing, eller nätfiske, vill gärningspersonen få dig att klicka på olika länkar.

– Nätfiske som även kallas phishing är när bedragare på olika sätt "fiskar" efter dina uppgifter. Var misstänksam om du exempelvis får mejl med uppmaning om att klicka på en länk och fylla i dina bankuppgifter. Följ aldrig sådana uppmaningar, förklarar polisen.

Så ska du göra

Det är mycket viktig att vara eftertänksam och försiktig om du misstänker att du har fått ett märkligt mejl.

– Har du fått ett misstänkt bluff-sms? Vidarebefordra meddelandet till 7726. Siffrorna motsvarar ordet SPAM på knappsatsen i telefonen och är globalt etablerat för att rapportera bluff-sms, meddelar polisen via sin webbsida.

Foto: S. Feyissa

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen