Sergej Lavrov förbaskad – “det är provocerande”

2023 11 08

Anklagelserna mot västvärlden har duggat tätt från den ryska utrikesministern.

Sedan Ryssland anföll Ukraina har Sergej Lavrov knappt klarat av att öppna munnen utan att anklaga väst för både det ena och det andra.

Framför allt har det handlat om att USA och Nato ska ha trappat upp ett spänt säkerhetsläge som mer eller mindre tvingade Ryssland att invadera sitt grannland.

– Vi utlyste en militär specialoperation eftersom det var det enda sättet att förklara för väst att det var kriminellt att dra in Ukraina i Nato, sade han exempelvis i en intervju med BBC förra året.

Kriget har inte bara utlöst en kolossal humanitär kris med tusentals civila offer, utan också en ekonomisk kris som gett svallvågor över hela världen.

Dags igen

På onsdagen var det så dags igen.

Den här gången hävdar Lavrov att väst “provocerar fram kriser” på den globala och olje- och gasmarknaden, rapporterar Reuters.

Han syftar bland annat på den västerländska bojkotten av rysk energi efter att Vladimir Putin inlett sitt krig i Europa.

– Ett allvarligt slag mot den globala energisäkerheten, påstår Lavrov i en tv-intervju enligt nyhetsbyrån.

"Allvarligt misstag"

Enligt Lavrov har sprängningen av Nord Stream-ledningarna förra året berövat Europa på billig gas och gjort den mer beroende av dyr import från USA.

Han säger att amerikanerna fortsätter att köpa exempelvis uran från Ryssland medan man pressar EU att överge “allt ryskt”.

– USA förstör sina europeiska underordnade samtidigt som de skapar möjligheter att tjäna mer för sin militärindustri.

Kommentarerna går i samma linje som Moskvas långvariga narrativ om att sanktionerna mot Ryssland varit ett “självmål” och att väst gjort ett “allvarligt misstag” när de nobbade rysk energi, skriver Reuters.

"Tvingar andra länder"

Den ryska utrikesministern hävdar också att väst ligger bakom gaskrisen genom att påskynda processen att byta till mer miljövänliga alternativ och därmed pressa andra länder att göra samma sak.

– Faktum är att orsakerna till de negativa fenomenen i energisektorn var de oansvariga handlingarna från den kollektiva västvärlden, säger Sergej Lavrov.

– När väst beslutade att tvinga fram den gröna omställningen för sig själva och påtvinga andra länder samma gröna omställning, trots att de inte var ekonomiskt redo.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 14

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen