SD: Vill inte ge sig på de som kämpat

2021 05 31

– Jag ser inte samma lösningar som exempelvis finansministern verkar se. Att "oj, det gick lite för bra för vissa, då måste vi förstöra för dem".

SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt säger i SvD tydligt nej till Socialdemokraternas olika utspel om höjda kapital- och företagsskatter som blivit allt mer uppmärksammade.

– Jag kan inte se poängen med det. Vi ger oss på dem som verkligen har kämpat och blivit förmögna, säger Oscar Sjöstedt. SD anser att om man ska minska klyftorna så är det insatser för de som är arbetslösa som behövs i första hand .

Småföretagande är en av SD:s ekonomiska profilfrågor och partiet säger nej till Socialdemokraternas diskussioner om att strama åt de så kallade 3:12-reglerna som möjliggör för egenföretagare att ta utdelning. Oscar Sjöstedt känner många småföretagare vilka jobbar hårt för att kunna ta någon utdelning i sitt företag.

– Hela den gruppen refererar hon som ”de som bara hänger på Stureplan”. Jag tycker det är så förbannat j*vla nonchalant. Det är översitteri och gör mig rätt så ”pissed off” när jag hör henne. När jag ser vilka människor det är som kämpar på. Jag känner ingen som hänger på Stureplan, betonar Oscar Sjöstedt.

ANALYS

SD har stora likheter med Moderaterna, KD, Liberalerna och Centern när det gäller företagspolitiken och skatterna. När det gäller M-KD-SD-L så torde partierna ha mycket lättare att enas om Sveriges budget än vad S-C-MP har där inte minst S och C har olika syn. Och lägger man V till den ekvationen så blir skillnaderna ännu större. Företagspolitiken är därmed en av de stora problemfrågorna när det gäller för S-C-MP-V att komma överens medan till exempel klimat och jämställdhet är frågor där de står närmare varandra.

[yop_poll id="126"]