SD-KÄLLA: Avslöjande om Björn Söder

2023 08 07

Björn Söder (SD) kan vara på väg bort från partistyrelsen.

SD-toppen har uppmärksammats stort under den senaste tiden efter ett utspel gentemot statsministern via sociala medie-appen X, tidigare känt som Twitter.

Där menade Söder att statsminister Ulf Kristersson (M) och riksdagens talman Andreas Norlén (M) legitimerade pedofili i samband med deltagandet i Pride-festivalen.

Inlägget har senare raderats, men nu har agerandet lett till kraftiga reaktioner inom partiet.

Det rapporterar Aftonbladet.

“Stor irritation”

Det ser nu ut som att Söders agerande kommer få konsekvenser i form av en reprimand, och han kan även vara på väg bort från partistyrelsen.

Flera källor inom SD menar att det är tveksamt huruvida Söder kommer att sitta kvar, och ett beslut om hans framtid kan tas när partiet samlas i Västerås i november.

– Björns agerande har skapat stor irritation i partiet, säger ett toppnamn inom SD till tidningen.

– Den här gången har han gått för långt. Han har brustit i sitt omdöme och varit helt tondöv, säger en annan.

“Djupt förolämpande”

Statsministern har kommenterat Söders inlägg om Pridefestivalen som “djupt förolämpande”, “groteskt” och “oacceptabelt”.

En annan som riktar kritik mot Söder är Liberalernas Jan Jönsson.

– Det är helt avskyvärda uttalanden. Det blir väldigt farligt när de här åsikterna får fäste. Och därför kan Sverige inte ha en sådan representant i den här delegationen, säger han enligt SVT.

Uppmaning till statsministern

Jönsson menar vidare att statsministern bör agera.

– Kristersson leder sitt parti och han bör diskutera detta med sin riksdagsgrupp och komma fram till att det är ohållbart att en sån person representerar Sverige i ett organ som ska försvara mänskliga rättigheter.

Förlorat förtroende

En annan källa inom SD menar att Björn Söder har förlorat partiledningens förtroende.

Enligt uppgifter är ett tecken på det förlorade förtroendet att han inte blev nominerad till positionen som andre vice talman i riksdagen.

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen