SAS-STREJKEN: Flygbolaget kan tvingas till desperata åtgärder

2022 07 14

SAS blöder pengar sedan pilotföreningarna i Skandinavien inledde sin strejk för tio dagar sedan.

Hittills har flygbolaget förlorat mellan 100 – 130 miljoner per dag – eller upp till 1,3 miljarder kronor som en konsekvens av strejken.

Det meddelar SAS i ett pressmeddelande idag.

Enligt flygbolaget är läget kritiskt ur ett finansiellt perspektiv, och nu kan man tvingas till desperata åtgärder för att anskaffa det kapital som behövs både här och nu samt på längre sikt.

Tvingar fram nedskärningar

Om inte någonting sker riskerar SAS att inte klara rekonstruktionen av företaget.

– I ett sådant scenario kommer Bolaget att behöva överväga tvångsmässig försäljning av värdefulla strategiska tillgångar och samtidigt kraftigt skala ner omfattningen av SAS verksamhet och flygplansflotta i avsaknad av ett genombrott i förhandlingarna med piloterna, framhåller flygbolaget på sin hemsida.

Kanske aldrig återhämtar sig

Risken finns att SAS Scandinavia aldrig mer blir sig likt igen.

– När dessa åtgärder vidtagits kommer det att vara svårt för SAS att återuppbygga storleken och bredden av nuvarande nätverk och tjänster, tillägger bolaget.

Räddningsplanka i fara

Någonting som också är i fara är räddningsplankan SAS Forward, som sattes in efter de tuffa ekonomiska åren med pandemin när betydligt färre passagerare reste med flyg.

– Strejken har också en väsentlig inverkan på våra möjligheter att genomföra SAS Forward. Vi måste nå en överenskommelse och avsluta strejken så snart som möjligt, konstaterar flygbolagets vd Anko van der Werff till SAS hemsida.

“Redo att lämna efter tio minuter”

Under gårdagen pågick förhandlingar i nio timmar, enligt Expressen.

Samtalen ska återupptas idag, men risken är att det blir ett väldigt kort möte.

De norska piloterna förväntar sig nämligen att SAS ledning presenterar ett godtagbart avtal på en gång.

– Gör de inte det, så är vi redo att lämna efter tio minuter. Det är upp till SAS, säger Jan Levi Skogvang, ledare för SAS Norges pilotförening, till norska E24.

Anställningstrygghet i fokus

För piloterna handlar det om att säkra anställningstryggheten efter att hundratals anställda sagts upp och erbjudits återanställning med sämre villkor.

– Det viktigaste för oss piloter är att vi ska ha en anställningstrygghet och att vi får garantier att att arbetsgivaren inte försöker kringgå de avtal vi har, uppgav en anonym SAS-pilot till Svenska Dagbladet igår.

270 000 passagerare påverkade

Ofantliga mängder resenärer har påverkats av den pilotstrejk som nu är inne på sin tionde dag.

Enligt SAS har hittills över 2 550 flyg ställts in och fler än 270 000 passagerare har drabbats.

– Vi beklagar djupt att våra kunder påverkas av strejken som leder till förseningar och inställda flygavgångar, säger Anko van der Werff.

Foto: SAS

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen