SAS-STREJKEN: Flygbolaget kan tvingas till desperata åtgärder

2022 07 14

SAS blöder pengar sedan pilotföreningarna i Skandinavien inledde sin strejk för tio dagar sedan.

Hittills har flygbolaget förlorat mellan 100 – 130 miljoner per dag – eller upp till 1,3 miljarder kronor som en konsekvens av strejken.

Det meddelar SAS i ett pressmeddelande idag.

Enligt flygbolaget är läget kritiskt ur ett finansiellt perspektiv, och nu kan man tvingas till desperata åtgärder för att anskaffa det kapital som behövs både här och nu samt på längre sikt.

Tvingar fram nedskärningar

Om inte någonting sker riskerar SAS att inte klara rekonstruktionen av företaget.

– I ett sådant scenario kommer Bolaget att behöva överväga tvångsmässig försäljning av värdefulla strategiska tillgångar och samtidigt kraftigt skala ner omfattningen av SAS verksamhet och flygplansflotta i avsaknad av ett genombrott i förhandlingarna med piloterna, framhåller flygbolaget på sin hemsida.

Kanske aldrig återhämtar sig

Risken finns att SAS Scandinavia aldrig mer blir sig likt igen.

– När dessa åtgärder vidtagits kommer det att vara svårt för SAS att återuppbygga storleken och bredden av nuvarande nätverk och tjänster, tillägger bolaget.

Räddningsplanka i fara

Någonting som också är i fara är räddningsplankan SAS Forward, som sattes in efter de tuffa ekonomiska åren med pandemin när betydligt färre passagerare reste med flyg.

– Strejken har också en väsentlig inverkan på våra möjligheter att genomföra SAS Forward. Vi måste nå en överenskommelse och avsluta strejken så snart som möjligt, konstaterar flygbolagets vd Anko van der Werff till SAS hemsida.

“Redo att lämna efter tio minuter”

Under gårdagen pågick förhandlingar i nio timmar, enligt Expressen.

Samtalen ska återupptas idag, men risken är att det blir ett väldigt kort möte.

De norska piloterna förväntar sig nämligen att SAS ledning presenterar ett godtagbart avtal på en gång.

– Gör de inte det, så är vi redo att lämna efter tio minuter. Det är upp till SAS, säger Jan Levi Skogvang, ledare för SAS Norges pilotförening, till norska E24.

Anställningstrygghet i fokus

För piloterna handlar det om att säkra anställningstryggheten efter att hundratals anställda sagts upp och erbjudits återanställning med sämre villkor.

– Det viktigaste för oss piloter är att vi ska ha en anställningstrygghet och att vi får garantier att att arbetsgivaren inte försöker kringgå de avtal vi har, uppgav en anonym SAS-pilot till Svenska Dagbladet igår.

270 000 passagerare påverkade

Ofantliga mängder resenärer har påverkats av den pilotstrejk som nu är inne på sin tionde dag.

Enligt SAS har hittills över 2 550 flyg ställts in och fler än 270 000 passagerare har drabbats.

– Vi beklagar djupt att våra kunder påverkas av strejken som leder till förseningar och inställda flygavgångar, säger Anko van der Werff.

Foto: SAS

Text: Redaktionen