SÄKERHETSLÄGET: Macron i samtal med Putin

2022 02 07

Frankrikes president vill bygga upp ett förtroende mellan Kreml och Paris.

 

Det framhävde Emmanuel Macron under sin diplomatiska resa till Ryssland. I landets huvudstad, Moskva, träffade han Rysslands president Vladimir Putin.

Vill bygga förtroende

Macron förmedlade i sitt möte med den ryske presidenten att han syftar till att bygga upp ett förtroende mellan parterna och att han vill undvika en potentiell rysk invasion av Ukraina, rapporterar Reuters.

– Ryssland och Frankrike delar en gemensam oro över vad som händer i säkerhetssfären i Europa, sade Putin när presidenterna samtalade, enligt tidningen.

Ser hur Frankrike anstränger sig

– Jag ser hur Frankrike anstränger sig för att lösa krisen och att presidenten personligen anstränger sig för att ge lika säkerhet i Europa utifrån ett seriöst historisk perspektiv, sade Putin, enligt Reuters.

Rysslands president har tidigare utryck krav för ett återinförande av Natoblockets militära anläggningars positioner från 1997.

Ska besöka Ukraina

Efter besöket i Moskva planerar Emmanuel Macron att åka västerut och besöka Ukraina under tisdagen.

Den franske presidenten har tidigare uttalat sig om Rysslands geopolitiska mål.

– Det geopolitiska målet för Ryssland är helt klart inte Ukraina, utan att förtydliga reglerna för samlevnad med Nato och EU, sade han till den franska tidningen Journal du Dimanche.

Stor oro i USA

I andra delar av världen är en oro för en rysk invasion större.

I Washington, USA, har amerikanske presidenten Joe Biden befunnit sig i intensiva samtal med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Presidenten och förbundskanslern har diskuterat hur krisen vid Ukrainas gräns ska hanteras, rapporterar Reuters.

Tretusen soldater

USA har uteslutit att hjälpa Ukraina med soldater på plats vid en rysk invasion, men har varnat Ryssland för att en respons innehållande hårda ekonomiska sanktioner, vapentransporter och truppförstärkningar till Nato-länder i närheten av Ukraina kan bli verklighet om en rysk invasion sker.

Förra veckan beordrade Joe Biden förflyttning av tretusen amerikanska soldater till Polen och Rumänien med syfte att stärka Natos östra flank, rapporterar Reuters.

För närvarande befinner sig över 100 000 ryska soldater vid den ukrainska gränsen.

Foto: Emmanuel Macron FB

Text: Redaktionen