RYSKA HOTET: Litauen förbereder sig på rysk hämndaktion

2022 06 23

Litauen förbereder sig på att Ryssland kan stänga av elnätet i landet som en hämnd för att landet stoppar delar av godstrafiken till ryska exklaven Kaliningrad.

Det säger landets president Gitanas Nauseda.

– Vi är redo och vi är förberedda på ovänliga handlingar från Ryssland, såsom frånkoppling av BRELL-systemet (elnätet) eller andra handlingar, säger han, enligt Reuters.

Redo för olika scenarier

Laurynas Kasciunas, parlamentsledamot för det konservativa regeringspartiet och ordförande för försvars- och säkerhetsutskottet, framhäver att Litauen förbereder sig inför flera olika scenarier.

– Vi förbereder just nu olika scenarier där elsystemet hör till det som är mest känsligt, säger hon till SR Ekot.

Inget krig

President Gitanas Nauseda uppger att Litauen inte förväntar sig en militär konfrontation med Ryssland, rapporterar Reuters.

Samtidigt har Kreml upprepade gånger hotat baltstaten efter att delar av godstrafiken stoppades. 

Allvarliga konsekvenser

Nikolaj Patrusjev, sekreterare för Rysslands säkerhetsråd, har varnat Litauen. Han har sagt att handlingen kommer få allvarliga konsekvenser för den litauiska befolkningen.

– Ryssland kommer säkerligen att reagera på sådana fientliga handlingar. Lämpliga åtgärder utarbetas och kommer att vidtas inom en snar framtid. De kommer att få en allvarlig negativ verkan på Litauens befolkning, sa Nikolaj Patrusjev i tisdags, enligt den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

Kaliningrad

Kaliningrad är inklämt mellan Natomedlemmarna Polen och Litauen och försörjs med järnväg via Litauens territorium.

Litauen stängde på fredagen av vägen för transport av bland annat stål och andra järnmetaller från Rysslands fastland och sa att de var tvungna att göra det enligt EU:s sanktioner som trädde i kraft samma dag.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen