Så lurar Putin det ryska folket – Indoktrineringen allt sjukare

2022 05 18

Rysslands diktator har den senaste tiden tagit till allt grövre lögner och påhitt för att övertyga landets befolkning om hans falska världsbild.

Vladimir Putins grepp om rysk media har blivit ännu hårdare när diktatorn nu lagt in högsta växeln för kontrollera media fullt i sin kampanj att förvägra folket sanningsenlig nyhetsrapportering.

Enda stor propagandamaskin

Den välansedda tidskriften The Economist har gjort en kartläggning över hur Putin förvandlat ryska tidningar och TV-kanaler till en enda stor propagandamaskin för sina egna falska syften.

Det handlar framförallt om kriget i Ukraina.

Synd om Ryssland

Två teman är genomgående i den information som Putin tutat i det ryska folket.

-Kriget mot Ukraina är inget krig utan bara en särskild militär operation; en så kallad Special Military Operation.

-Det är inte Ryssland som är angriparen utan tvärtom – det är synd om Ryssland för Ryssland är det land som har drabbats.

Propagandan har förändrats

Economist har tittat extra noga på vilket budskap som vanliga ryssar tar del av när det gäller kriget mot Ukraina.

– När Putinregimen svänger om från en ganska öppen auktoritär ledarstil till en mer stängd diktatur så har propagandan också förändrats, rapporterar The Guardian.

Allt grövre lögner

Informationen till tidningsläsarna och TV-tittarna har helt enkelt övergått till allt fler och allt grövre lögner.

-- Tidigare: Ryska statsmedier har tidigare under en längre tid framhållit att Väst har varit ute efter att underminera Ryssland och Putins arbete för att skydda moderlandet Ryssland.

--Tidigare: Propagandan gick ut på att sprida passivitet, ifrågasätta sanningen och motverka politiskt deltagande.

--I dag: Ryska statsmedier har mer gått över till att mobilisera allmänhetens stöd för Putins krig genom att lura i ryska folket att Ryssland är under attack.

--I dag: Programledare och gäster i TV-programmen framhåller att den ”speciella militäroperationen” är en del av en större konflikt och det gäller att försvara Ryssland.

Aktivt deltagande

– De äldre reglerna för auktoritärt liv bryts ned och nu krävs [istället] ett aktivt deltagande, säger socionomen Greg Yudin till The Economist.

ANALYS

Ryssland har varit en tragisk diktatur under många år. Men nu har det förvärrats och situationen har definitivt spårat u ännu mer än tidigare.

Det är närmast ofattbart att en befolkning på 145 miljoner som lever så nära Sverige tutas i lögner och uppdiktade påståenden dag efter dag, vecka efter vecka i dagstidningar och TV:s kvällsnyheter med mera.

Tokig envåldshärskare

I stället för att rapportera verkligheten så sitter det en tokig envåldshärskare och tyrann och mer eller mindre dikterar för media vad de ska lura dag efter dag.

Det handlar om ett desperat och sjukt sätt att klamra sig kvar vid makten.

Nästan så man kan skatta

Det är nästan så att man kan skratta åt alltihopa som vore det en påhittade saga – om det inte vore för att det faktiskt händer på riktigt på vår planet år 2022.

Foto: N. Vorobyev

Text: Redaktionen