Så lurar Putin det ryska folket – Indoktrineringen allt sjukare

2022 05 18

Rysslands diktator har den senaste tiden tagit till allt grövre lögner och påhitt för att övertyga landets befolkning om hans falska världsbild.

Vladimir Putins grepp om rysk media har blivit ännu hårdare när diktatorn nu lagt in högsta växeln för kontrollera media fullt i sin kampanj att förvägra folket sanningsenlig nyhetsrapportering.

Enda stor propagandamaskin

Den välansedda tidskriften The Economist har gjort en kartläggning över hur Putin förvandlat ryska tidningar och TV-kanaler till en enda stor propagandamaskin för sina egna falska syften.

Det handlar framförallt om kriget i Ukraina.

Synd om Ryssland

Två teman är genomgående i den information som Putin tutat i det ryska folket.

-Kriget mot Ukraina är inget krig utan bara en särskild militär operation; en så kallad Special Military Operation.

-Det är inte Ryssland som är angriparen utan tvärtom – det är synd om Ryssland för Ryssland är det land som har drabbats.

Propagandan har förändrats

Economist har tittat extra noga på vilket budskap som vanliga ryssar tar del av när det gäller kriget mot Ukraina.

– När Putinregimen svänger om från en ganska öppen auktoritär ledarstil till en mer stängd diktatur så har propagandan också förändrats, rapporterar The Guardian.

Allt grövre lögner

Informationen till tidningsläsarna och TV-tittarna har helt enkelt övergått till allt fler och allt grövre lögner.

-- Tidigare: Ryska statsmedier har tidigare under en längre tid framhållit att Väst har varit ute efter att underminera Ryssland och Putins arbete för att skydda moderlandet Ryssland.

--Tidigare: Propagandan gick ut på att sprida passivitet, ifrågasätta sanningen och motverka politiskt deltagande.

--I dag: Ryska statsmedier har mer gått över till att mobilisera allmänhetens stöd för Putins krig genom att lura i ryska folket att Ryssland är under attack.

--I dag: Programledare och gäster i TV-programmen framhåller att den ”speciella militäroperationen” är en del av en större konflikt och det gäller att försvara Ryssland.

Aktivt deltagande

– De äldre reglerna för auktoritärt liv bryts ned och nu krävs [istället] ett aktivt deltagande, säger socionomen Greg Yudin till The Economist.

ANALYS

Ryssland har varit en tragisk diktatur under många år. Men nu har det förvärrats och situationen har definitivt spårat u ännu mer än tidigare.

Det är närmast ofattbart att en befolkning på 145 miljoner som lever så nära Sverige tutas i lögner och uppdiktade påståenden dag efter dag, vecka efter vecka i dagstidningar och TV:s kvällsnyheter med mera.

Tokig envåldshärskare

I stället för att rapportera verkligheten så sitter det en tokig envåldshärskare och tyrann och mer eller mindre dikterar för media vad de ska lura dag efter dag.

Det handlar om ett desperat och sjukt sätt att klamra sig kvar vid makten.

Nästan så man kan skatta

Det är nästan så att man kan skratta åt alltihopa som vore det en påhittade saga – om det inte vore för att det faktiskt händer på riktigt på vår planet år 2022.

Foto: N. Vorobyev

Text: Redaktionen


Putins plan fungerade inte – ”enorma problem”

2024 05 26

Putin har fått enorma problem sedan hans planer slutat med fiasko.

Den ryske presidenten Vladimir Putin fortsätter att upprätthålla en fasad av framgång och styrka, både inför väst och gentemot den egna befolkningen.

Men bakom kulisserna har han enorma svårigheter.

Det beror bland annat på att flera av de planer och strategier han har haft, har misslyckats kapitalt.

Det gäller inte minst inom ett område, där Putin trodde sig ha ett starkt vapen mot väst.

Skulle användas som vapen mot väst

Det handlar om Rysslands viktiga naturgas, rapporterar Newsweek.

– Putin har enorma problem, enligt tidningen.

Putins plan var att utnyttja Europas energiproblem till sin fördel.

Men det har fungerat väldigt dåligt, och det ryska företaget Gazprom har nu enorma problem.

– Gazprom kan inte hitta nya lönsamma marknader för sin naturgas, rapporterar tidningen.

– Det minskar en värdefull inkomstgenerator för Vladimir Putins krigsmaskin och påverkar hans förmåga att använda energi som ett vapen mot väst, enligt tidningen, som baserar uppgifterna på en analys från tankesmedjan Atlantic Council.

Ville hämnas för sanktioner

Gazprom spelar en otroligt viktig roll för rysk ekonomi, men har tagit stor skada av kriget i Ukraina.

– I mitten av 2022 begränsade Gazprom gasflöden till Europa i vad som sågs som ett drag av Putin för att både få hävstång mot Kievs allierade inför vintersäsongen och hämnas mot västerländska sanktioner och stöd till Ukraina, förklarar tidningen.

– Men EU lyckades hitta alternativa, långsiktiga källor för gasimport och frigöra sig från den mesta ryska gasimporten utan att ens införa sanktioner, även om vissa länder, inklusive Österrike och Ungern, fortfarande är beroende av rysk gas.

”Har mycket gas – kan inte sälja”

Gazprom har gjort enorma förluster under 2023, och enligt energianalytikern Thomas O’Donnell har Putins taktik – att använda sig av gasen för att sätta press på Europa – blivit en stor flopp och medfört ett enormt bakslag för den ryske presidenten.

– Avsikten var att chocka Europa och tvinga dem att underkasta sig ett energikrig för att förhindra att de agerar solidariskt med Ukraina. Men till hans förvåning, hände inte detta, säger han.

– Putin har mycket gas men han kan inte sälja den.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Köpboom i butiker väntas imorgon söndag

2024 05 25

Rusning till butiker väntas under söndagen.

Imorgon söndag infaller en högtid som väntas omsätta hela 1,5 miljarder.

Det uppger Svensk Handel.

Sista söndagen i maj är en dag då svenska folket spenderar extra mycket pengar.

Anledningen: Det är mors dag.

– De som planerar att fira mamma lite extra söndagen den 26 maj lägger i genomsnitt 250 kronor på presenter, enligt Svensk Handel.

Spenderar mer

En del har säkert redan inhandlat en present, men många förväntas också gå ut och köpa någonting i sista stund under söndagen.

De vanligaste gåvorna är blomster och konfektyr, vilket 27 respektive 14 procent av konsumenterna planerar att ge bort, enligt näringslivsorganisationen.

I år förväntas dessutom shoppingen öka något jämfört med mors dag förra året – från 1,25 till 1,5 miljarder kronor.

– Även fast en del av ökningen kan härledas till inflationen råder det inga tvivel om att vi spenderar något mer för att fira våra mammor i år, säger Svensk Handels chefsekonom Maria Mikkonen.

Kunderna hittar tillbaka

Hon ser det som ett gott tecken för svensk ekonomi och handel.

– Detta talar för att kunderna börjar hitta tillbaka till butikerna, säger hon, enligt organisationens hemsida.

27 procent av svenskarna planerar att fira sin mamma genom att ge blommor, och lika många planerar att fira genom att helt enkelt träffas, enligt organisationens undersökning.

17 procent tänker fira sin mor genom att bjuda på middag.

Högtider viktiga för handeln

Men det som är intressant för handeln är såklart först och främst vilka gåvor folk ger. Förutom blommor, middag eller konfektyr så planerar svenskar att fira sin mor genom att ge exempelvis vin eller annan dryck (6 procent), alternativt något smycke, skönhetsprodukt eller kläder/skor (5 procent).

– Svenska handlare uppskattar givetvis alla de högtider och särskilda dagar som medför att kunderna besöker och konsumerar i butikerna. Särskilt glädjande är att vi noterar en ökning i omsättning jämfört med förra året, säger Maria Mikkonen.

Foto: H Fin

Text: Redaktionen