RYSSLAND: Mödrar vädjar till Vladimir Putin

2022 07 26

Det har gått fem månader sedan Vladimir Putin beordrade sina soldater att korsa den ukrainska gränsen och invadera grannlandet.

Efter en månad av strider sa Putinregimen att 1 351 ryska soldater dödats i striderna. Uttalande har följts av fyra månader av total tystnad.

Inte ett ord om antalet dödade och skadade.

– Familjer får inte veta var de har försvunnit eller någonting om omständigheterna, säger Valentina Melnikova till brittiska Sky News.

Senast hon hörde något om sin son var i slutet av mars.

– De drog sig tillbaka och det blev en strid. Min son dödades. De kunde inte hämta kropparna, det fanns många av dem där. Lokalbefolkningen begravde dem.

Hon berättar att hon underrättades om sin sons död av hans militära enhet. Rysslands försvarsdepartement har endast givit henne information om att han är försvunnen.

Vädjar till diktatorn

Valentina Melnikova driver "kommittén för soldatmödrar i Ryssland".

Tillsammans med flera andra kvinnor befinner hon sig på Leningradsky-stationen i Moskva, skriver Sky News i sitt reportage.

De har samlats utanför Kremls administrationsbyggnad för att framföra sin vädjan till Rysslands diktator Vladimir Putin. De kräver mer information om sina nära och käras öde i Ukraina. 

Varje kvinna har med sig en plastpärm innehållandes en bunt papper. Där finns den information som de hittills har samlat ihop om sin son eller makes försvinnande.

”Ingen lyssnar”

– Ingen hör eller lyssnar på oss, säger Irina Chistyakova till Sky News.

Hennes 19-årige son Kyrill försvann för fyra månader sedan.

Hon har med sig en bild på sonen som föreställer en leende, liten ung man i en militär ushanka, den traditionella ryska pälsmössan.

Irina Chistyakova har mötts av tystnad. Hon har inte fått någon information om hennes sons försvinnande.

– Jag orkar inte mer. Jag är bara 44 år gammal och är redan som en gammal kvinna, säger hon till den brittiska nyhetskanalen.

Släpps inte in

Kvinnorna har väntat utanför byggnaden förgäves.

Receptionisten meddelar att kontoret är stängt och ber dem komma tillbaka.

De kommer överens om att försöka igen nästa dag, uppger Sky News.  

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen