RYSSLAND: Lavrov till kraftigt angrepp mot Sverige

2023 02 16

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov pekar ut Sverige i en rad grova anklagelser.

Anklagelserna går ut på att Sverige misslyckats med att besvara Rysslands frågor kring sprängningen av Nord Stream-ledningarna för drygt ett halvår sedan.

Även Danmark pekas ut av den ryska utrikesministern.

– Sedan ett halvår tillbaka har de varit tysta som en fisk på isen och sedan september har varken svenskarna eller danskarna svarat på officiella brev från vår premiärminister Mikhail Mishustin, som mycket artigt erbjöd sig att utse någon form av kontaktperson som det skulle vara möjligt att föra samtal med, säger Sergej Lavrov enligt ryska nyhetsbyrån Sputnik.

"Tycker det är elakt"

Lavrov menar att Sveriges beter sig “tölpaktigt” genom att inte ens höra av sig Ryssland.

Enligt Kreml har svenskarna inte ens bekräftat kontaktförsöken eller meddelat om att få återkomma vid ett senare tillfälle för att man exempelvis är upptagna.

Något som alltså inte alls uppskattas av den ryska utrikesministern.

– Jag tycker att det här är elakt, säger Sergej Lavrov och kallar sabotaget för ett “organiserat terrordåd”.

Pekat ut USA som skyldiga

Förra veckan påstod den prisbelönta undersökande journalisten Seymour Hersh att det i själva verket är USA som ligger bakom explosionerna vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

Någonting som Vita huset tillbakavisat som “fullständigt falskt och fullständig fiktion”.

Ryssland är dock övertygade om att uppgifterna är sanningsenliga och kräver nu att USA måste kunna “bevisa” att de inte är skyldiga.

– Biden-administrationen verkar inte bry sig ett smack om svårigheterna som kommer at drabba flera länder, inklusive deras egna allierade, säger Lavrov.

"Sverige döljer någonting"

Det här är inte första gången som den ryska regimen vänder blickarna mot Sverige i frågan om sabotaget av gasledningarna.

För en dryg månad sedan riktades anklagelser om att Sverige medvetet hemlighåller information om händelsen.

Utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova säger att Sveriges vägran att samarbeta med ryska åklagare är “förvirrande” och att Moskva har rätt att få veta detaljerna i undersökningen av explosionerna, som inträffade i september förra året, rapporterade nyhetsbyrån Reuters vid tillfället.

– De svenska myndigheterna har något att dölja, sade Maria Zakharova själv.

Åklagare bekräftar uppsåtlig attack

Moskva har vid ett flertal tillfällen, utan bevis, hävdat att attackerna mot gasledningarna är ett västerländskt sabotage.

Åklagarmyndigheten har inte pekat ut någon misstänkt men bekräftar däremot att det rör sig om en uppsåtlig attack.

– Vid de brottsplatsundersökningar som genomfördes på plats i Östersjön gjordes omfattande beslag och området har dokumenterats noggrant. Analyser som nu utförts visar på rester av sprängämnen på flera av de främmande föremål som påträffades, sade kammaråklagare er Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten i november.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen