RYSSLAND: Lavrov till kraftigt angrepp mot Sverige

2023 02 16

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov pekar ut Sverige i en rad grova anklagelser.

Anklagelserna går ut på att Sverige misslyckats med att besvara Rysslands frågor kring sprängningen av Nord Stream-ledningarna för drygt ett halvår sedan.

Även Danmark pekas ut av den ryska utrikesministern.

– Sedan ett halvår tillbaka har de varit tysta som en fisk på isen och sedan september har varken svenskarna eller danskarna svarat på officiella brev från vår premiärminister Mikhail Mishustin, som mycket artigt erbjöd sig att utse någon form av kontaktperson som det skulle vara möjligt att föra samtal med, säger Sergej Lavrov enligt ryska nyhetsbyrån Sputnik.

"Tycker det är elakt"

Lavrov menar att Sveriges beter sig “tölpaktigt” genom att inte ens höra av sig Ryssland.

Enligt Kreml har svenskarna inte ens bekräftat kontaktförsöken eller meddelat om att få återkomma vid ett senare tillfälle för att man exempelvis är upptagna.

Något som alltså inte alls uppskattas av den ryska utrikesministern.

– Jag tycker att det här är elakt, säger Sergej Lavrov och kallar sabotaget för ett “organiserat terrordåd”.

Pekat ut USA som skyldiga

Förra veckan påstod den prisbelönta undersökande journalisten Seymour Hersh att det i själva verket är USA som ligger bakom explosionerna vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

Någonting som Vita huset tillbakavisat som “fullständigt falskt och fullständig fiktion”.

Ryssland är dock övertygade om att uppgifterna är sanningsenliga och kräver nu att USA måste kunna “bevisa” att de inte är skyldiga.

– Biden-administrationen verkar inte bry sig ett smack om svårigheterna som kommer at drabba flera länder, inklusive deras egna allierade, säger Lavrov.

"Sverige döljer någonting"

Det här är inte första gången som den ryska regimen vänder blickarna mot Sverige i frågan om sabotaget av gasledningarna.

För en dryg månad sedan riktades anklagelser om att Sverige medvetet hemlighåller information om händelsen.

Utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova säger att Sveriges vägran att samarbeta med ryska åklagare är “förvirrande” och att Moskva har rätt att få veta detaljerna i undersökningen av explosionerna, som inträffade i september förra året, rapporterade nyhetsbyrån Reuters vid tillfället.

– De svenska myndigheterna har något att dölja, sade Maria Zakharova själv.

Åklagare bekräftar uppsåtlig attack

Moskva har vid ett flertal tillfällen, utan bevis, hävdat att attackerna mot gasledningarna är ett västerländskt sabotage.

Åklagarmyndigheten har inte pekat ut någon misstänkt men bekräftar däremot att det rör sig om en uppsåtlig attack.

– Vid de brottsplatsundersökningar som genomfördes på plats i Östersjön gjordes omfattande beslag och området har dokumenterats noggrant. Analyser som nu utförts visar på rester av sprängämnen på flera av de främmande föremål som påträffades, sade kammaråklagare er Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten i november.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Putins plan fungerade inte – ”enorma problem”

2024 05 26

Putin har fått enorma problem sedan hans planer slutat med fiasko.

Den ryske presidenten Vladimir Putin fortsätter att upprätthålla en fasad av framgång och styrka, både inför väst och gentemot den egna befolkningen.

Men bakom kulisserna har han enorma svårigheter.

Det beror bland annat på att flera av de planer och strategier han har haft, har misslyckats kapitalt.

Det gäller inte minst inom ett område, där Putin trodde sig ha ett starkt vapen mot väst.

Skulle användas som vapen mot väst

Det handlar om Rysslands viktiga naturgas, rapporterar Newsweek.

– Putin har enorma problem, enligt tidningen.

Putins plan var att utnyttja Europas energiproblem till sin fördel.

Men det har fungerat väldigt dåligt, och det ryska företaget Gazprom har nu enorma problem.

– Gazprom kan inte hitta nya lönsamma marknader för sin naturgas, rapporterar tidningen.

– Det minskar en värdefull inkomstgenerator för Vladimir Putins krigsmaskin och påverkar hans förmåga att använda energi som ett vapen mot väst, enligt tidningen, som baserar uppgifterna på en analys från tankesmedjan Atlantic Council.

Ville hämnas för sanktioner

Gazprom spelar en otroligt viktig roll för rysk ekonomi, men har tagit stor skada av kriget i Ukraina.

– I mitten av 2022 begränsade Gazprom gasflöden till Europa i vad som sågs som ett drag av Putin för att både få hävstång mot Kievs allierade inför vintersäsongen och hämnas mot västerländska sanktioner och stöd till Ukraina, förklarar tidningen.

– Men EU lyckades hitta alternativa, långsiktiga källor för gasimport och frigöra sig från den mesta ryska gasimporten utan att ens införa sanktioner, även om vissa länder, inklusive Österrike och Ungern, fortfarande är beroende av rysk gas.

”Har mycket gas – kan inte sälja”

Gazprom har gjort enorma förluster under 2023, och enligt energianalytikern Thomas O’Donnell har Putins taktik – att använda sig av gasen för att sätta press på Europa – blivit en stor flopp och medfört ett enormt bakslag för den ryske presidenten.

– Avsikten var att chocka Europa och tvinga dem att underkasta sig ett energikrig för att förhindra att de agerar solidariskt med Ukraina. Men till hans förvåning, hände inte detta, säger han.

– Putin har mycket gas men han kan inte sälja den.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Köpboom i butiker väntas imorgon söndag

2024 05 25

Rusning till butiker väntas under söndagen.

Imorgon söndag infaller en högtid som väntas omsätta hela 1,5 miljarder.

Det uppger Svensk Handel.

Sista söndagen i maj är en dag då svenska folket spenderar extra mycket pengar.

Anledningen: Det är mors dag.

– De som planerar att fira mamma lite extra söndagen den 26 maj lägger i genomsnitt 250 kronor på presenter, enligt Svensk Handel.

Spenderar mer

En del har säkert redan inhandlat en present, men många förväntas också gå ut och köpa någonting i sista stund under söndagen.

De vanligaste gåvorna är blomster och konfektyr, vilket 27 respektive 14 procent av konsumenterna planerar att ge bort, enligt näringslivsorganisationen.

I år förväntas dessutom shoppingen öka något jämfört med mors dag förra året – från 1,25 till 1,5 miljarder kronor.

– Även fast en del av ökningen kan härledas till inflationen råder det inga tvivel om att vi spenderar något mer för att fira våra mammor i år, säger Svensk Handels chefsekonom Maria Mikkonen.

Kunderna hittar tillbaka

Hon ser det som ett gott tecken för svensk ekonomi och handel.

– Detta talar för att kunderna börjar hitta tillbaka till butikerna, säger hon, enligt organisationens hemsida.

27 procent av svenskarna planerar att fira sin mamma genom att ge blommor, och lika många planerar att fira genom att helt enkelt träffas, enligt organisationens undersökning.

17 procent tänker fira sin mor genom att bjuda på middag.

Högtider viktiga för handeln

Men det som är intressant för handeln är såklart först och främst vilka gåvor folk ger. Förutom blommor, middag eller konfektyr så planerar svenskar att fira sin mor genom att ge exempelvis vin eller annan dryck (6 procent), alternativt något smycke, skönhetsprodukt eller kläder/skor (5 procent).

– Svenska handlare uppskattar givetvis alla de högtider och särskilda dagar som medför att kunderna besöker och konsumerar i butikerna. Särskilt glädjande är att vi noterar en ökning i omsättning jämfört med förra året, säger Maria Mikkonen.

Foto: H Fin

Text: Redaktionen