UKRAINA: Här är Putins nya plan

2022 10 21

Ryssland diktator Vladimir Putin vill provocera fram en ny ström av flyktingar till Europa.

Det hävdar Ukrainas president Volodymyr Zelensky efter att ryska styrkor fortsatt att attackera ukrainsk energiinfrastruktur, rapporterar CNN.

– Ryssland provocerar också en ny våg av migration av ukrainare till EU-länderna. Rysslands terror mot våra energianläggningar syftar till att skapa så många problem med el och värme i Ukraina som möjligt i höst och vinter och få så många ukrainare som möjligt att åka till era länder, säger Zelensky i ett videotal till Europeiska rådet.

Skiftar fokus

Den ukrainska presidenten säger vidare att Ryssland misslyckats med att använda energiresurser som ett vapen mot Europa och därför skiftar fokus.

– Den nuvarande ryska ledningen har beordrat att förvandla själva energisystemet till ett slagfält. Konsekvenserna av detta är mycket farliga, återigen för oss alla i Europa, framhåller Zelensky enligt CNN.

– Attacker med ryska kryssningsmissiler och iranska attackdrönare har förstört mer än en tredjedel av vår energiinfrastruktur. På grund av detta kan vi tyvärr inte längre exportera el för att hjälpa er att upprätthålla stabilitet.

Restriktioner i elförbrukningen

Under gårdagen beslöt Kyiv att införa restriktioner för elförbrukningen i hela Ukraina. 

Även schemalagda strömavbrott är en av konsekvenserna efter att landet förlorat drygt 40 procent av landets kraftgenereringskapacitet, enligt CNN.

Omkring 7,7 miljoner ukrainare har redan flytt från landet.

Det motsvarar nästan 20 procent av Ukrainas totala befolkning när kriget bröt ut i slutet av februari i år.

Uppges ha minerat damm

I morse framkom även uppgifter om att Ryssland har minerat den stora dammen Kachovka, nära Cherson i södra Ukraina. 

Enligt Ukrainas president planerar Ryssland att spränga dammen, vilket skulle förstöra bland annat 80 bosättningar, rapporterar Politico.

Ännu fler civila skulle därmed behöva fly från regionen.

Uppgifterna förnekas från Moskva.

– Vad är poängen för Ryssland att förstöra det nu? Även från en formell synvinkel är det nonsens. Det här är absolut nonsens, säger Vladimir Leontiev, ryskutnämnd chef för den ukrainska staden Nova Kakhovas administrativa distrikt, till ryska statliga nyhetsbyrån TASS.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen