Ryssland agerar – skärper straffen

2023 04 18

Det ryska parlamentet skärper straffen för regimkritiker.

Den ryska regimkritikern Vladimir Kara-Murza har fått 25 års fängelse efter att offentligt ha fördömt Rysslands anfallskrig i Ukraina.

Kara-Murza, som varit verksam som en framstående förespråkare av mänskliga rättigheter, har bland annat beskrivit Kreml som en “regim av mördare”.

Rysk domstol har kommit fram till att han gjort sig skyldig till förräderi.

Nu skärper Ryssland straffen för bland annat högförräderi, ett beslut som innebär att det strängaste straffet numer är livstid, uppger CNN.

Flera brott

Enligt det nya lagförslaget, som godkänts av parlamentets lägre kammare, kan ryska medborgare och människor med dubbla medborgarskap dömas för flera saker.

Bland annat handlar det om att dela statshemligheter med andra länder, spionage och att erbjuda assistans avseende aktiviteter som “motverkar den ryska federationens säkerhet”.

Straffen för terrorism och sabotage höjs även.

Flera ryska myndigheter har sedan kriget startade trappat upp tillslagen mot oppositionsröster och Ryssland har sedan invasionen gjort det straffbart att kritisera landets militär.

“Evigt stolt”

Regimkritikern Kara-Murza ställdes inför rätta för förräderi, spridning av falsk information angående den ryska armén och möjliggörandet av aktiviteter för en “oönskad organisation”.

Kara-Murzas fru uttrycker stöd för hennes man.

– Ett kvarts sekel - det är "5+" för ditt mod, din ihärdighet och ärlighet under många års arbete. Jag är evigt stolt över dig, min kära, och jag är alltid med dig, menar hon.

Kritik från flera håll

Såväl den fängslade oppositionskritikern Alexei Navalny som den brittiska regeringen har riktat hård kritik mot beslutet att fängsla Kara-Murza i 25 år.

Även EU har uttalat sig kring ämnet.

– Dagens skandalöst hårda domstolsbeslut visar ännu en gång det politiska missbruket av rättsväsendet för att pressa aktivister, människorättsförsvarare och alla röster som motsätter sig Rysslands olagliga anfallskrig mot Ukraina, menar EU.

“Varje ord”

Förra veckan uttryckte sig Vladimir Kara-Murza själv om situationen.

– Varje ord som jag har sagt... Inte nog med att jag inte ångrar något av det, jag är stolt över det, sade han enligt BBC.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen