Rykte sprids om fartkameror – Trafikverket svarar
2024 12 25
Idag finns det drygt 2 500 trafiksäkerhetskameror, mer känt som fartkameror, på Sveriges statliga vägar.
Enligt Trafikverket räddar kamerorna omkring 20 liv varje år. Över 70 personer per år räddas dessutom från att bli allvarligt skadade i trafiken, tack vare kamerornas närvaro.
Vanlig myt sprids
Samtidigt som fartkamerorna räddar liv lägger dock vissa bilister ned ett stort arbete på att undvika att bli fångad på bild, trots att man kör för fort.
Nyligen uppmärksammades det till exempel att folk fäster reflextejp på nummerplåten som gör det svårt för kamerorna att fota registreringsskylten.
LÄS MER: Nytt fusk lurar fartkameror – folk slipper böter
Det sprids även en vanligt förekommande myt om att kamerorna ofta inte ens är påslagna.
Men det stämmer inte helt, enligt Trafikverket.
– Nej, alla kameror är alltid igång för själva mätningen av trafiken som passerar. Men registreringen av hastighetsöverträdelser är inte alltid igång, säger Eva Lundberg från myndigheten till P4 Dalarna.
Solskyddet dålig maskering
Ett annat rykte är att föraren framgångsrikt kan maskera sig med solskyddet för att undgå identifiering om man skulle ha råkat bli fångad på bild.
Men även det tycks vara en myt.
– Det är polisen som utreder bilderna. De är väldigt duktiga på att kunna se vem som har kört, även om ansiktet är skymt. Det är ingenting som polisen ser ökar i omfattning, säger Eva Lundberg.
LÄS MER: Svensk bilist fast i fartkameran – ursäkten väcker rubriker utomlands
Då blixtrar kameran till
Tidigare har tidningen Vi bilägare kunnat avslöja att kameran blixtrar till vid den magiska gränsen på sex kilometer i timmen över hastighetsgränsen och på 14 meters avstånd.
Att fånga så många som möjligt på bild är Trafikverket och polisen emellertid inte ute efter.
Bara det faktum att kamerorna finns gör att folk saktar ned, vilket är huvudpoängen.
– Syftet är inte att bötfälla så mycket folk som möjligt utan att sänka medelhastigheten och det vet vi att de gör, har Björn Thunblad, samordnare för trafik i region öst, tidigare sagt till SVT vilket också bekräftas även av Eva Lundberg.
Foto: Trafikverket
Text: Redaktionen