RAPPORT I NATT: Diktatorn drabbad av allvarlig sjukdom

2023 06 01

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un lider av kraftiga hälsoproblem.

Det hävdar en helt ny spionrapport från Sydkorea, rapporterar The Korea Herald sent på torsdagskvällen.

Landets underrättelsetjänst (NIS) har kartlagt leveranser och uppgifter från grannen i norr som alla pekar på att diktatorn brottas med flera svåra sjukdomar.

Betydande sömnproblem

Kim Kyou-hyun, direktör på NIS, har levererat rapporten till underrättelsetjänstens styrande kommitté. 

Där framgår det att Kim Jong-Un sannolikt lider av kraftiga sömnsvårigheter och väger omkring 140 kilo.

– Baserat på den faktum att nordkoreanska myndigheter aktivt har samlat in den senaste medicinska informationen, inklusive mediciner som zolpidem, för behandling av sömnlöshet hos högt uppsatta tjänstemän utomlands i april, uppskattar NIS att Kim lider av betydande sömnstörningar, säger Yoo Sang Bum från det sydkoreanska parlamentets underrättelseutskott.

Blivit beroende av alkohol

Sydkoreas underrättelsetjänst misstänker också att Kim Jong-Un har hamnat i en “ond cirkel” och blir allt mer beroende av alkohol och nikotin.

Det baseras bland annat på att man noterat att landet importerat, med nordkoreanska mått mätt, enorma mängder sprit, utländska cigaretter och snacks av högsta kvalitet.

– Kim såg väldigt trött ut med märkbara ringar under ögonen under sitt offentliga framträdande den 16 maj, framhåller NIS vidare enligt den koreanska tidningen.

BMI på 48,8

NIS har även, med hjälp av AI, analyserat de senaste offentliga bilderna på Kim Jong-Un.

Analysen pekar på att hans vikt ligger på drygt 140 kilo, framhåller Yoo Sang Bun.

En anmärkningsvärt hög siffra för 39-åringen som uppskattas vara drygt 170 centimeter lång, vilket skulle ge honom ett BMI på 48,8 och hög risk för högt blodtryck, förhöjda blodfetter, hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes typ 2.

– Sedan slutet av förra året har riv- och blåmärken kontinuerligt observerats på Kims händer och armar, vilka misstänks vara en kombination av allergier och stressframkallad dermatit, fortsätter Yoo.

Pappan dog i hjärtinfarkt

Kim Jong-Un tog som 27-åring över makten i diktaturen Nordkorea 2011.

Han efterträdde då sin far som dog 70 år gammal. Enligt den inhemska nyhetsbyrån KCNA orsakades dödsfallet av en svår hjärtinfarkt efter “fysiskt och mentalt överarbete”.

Det har återkommande rapporterats om svält i Nordkorea som vägrar ta emot hjälp från utlandet.

LÄS MER: NORDKOREA: ”Akut kris” – oroande uppgifter

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen