NORDKOREA: ”Akut kris” – oroande uppgifter

2023 02 22

Nordkorea upplever just nu en “akut livsmedelskris” men vägrar ta emot hjälp från andra länder.

Att det är brist på mat i Nordkorea är ingen ny upplevelse för landet.

Den här gången tycks dock läget vara betydligt värre än vanligt, uppger experter för BBC och flaggar för mycket oroande uppgifter.

– Nordkorea upplever en akut livsmedelskris, skriver den brittiska kanalen och tillägger:

– Satellitbilder från sydkoreanska myndigheter visar att Nordkorea producerade 180 000 ton mindre mat 2022 än 2021.

"Pressat" läge

Enligt statliga medier i Nordkorea kommer några av landets högsta tjänstemän att träffas i slutet av februari för att diskutera en “grundläggande förändring” av jordbrukspolitiken.

– Det är mycket viktig och brådskande uppgift, medger den regimtrogna nyhetsbyrån KCNA som beskriver läget som “pressande”.

Det är dock svårt att veta exakt hur illa ställt det faktiskt är i landet.

– På grund av Nordkoreas strikta covidåtgärder vid gränsen för varor och människor finns det inget sätt för någon utomstående att gå in i landet och själva se hur situationen är, säger James Fretwell, analytiker på NK News.

Diktatorn vägrar ta emot hjälp

Anledningen till den eskalerande och oroande utvecklingen för landet sägs bero på gränskontroller, dåligt väder och sanktioner.

Landets diktator Kim Jong Un vägrar dock ta emot någon som helst hjälp utifrån, och en statlig tidning har liknat användning av utländskt bistånd med “förgiftat godis”, skriver BBC.

Nordkoreanska medier menar även att “imperialister” använder bistånd som en “fälla för att plundra och förtrycka” mottagarländer.

Nobbat utländsk hjälp förr

Det är inte första gången Nordkorea går igenom en kris samtidigt som Kim Jong Un säger blankt nej till stöd från omvärlden.

I somras plågades landet av ett stort covidutbrott, men regimen vägrade låta WHO bidra med vaccin till landets 25 miljoner invånare.

– Det här är inte bra för folket i Nordkorea. Det här är inte bra för regionen. Det här är inte bra för världen, sade WHO:s nödorganisationschef Michael Ryan.

Pengar på militären istället

Istället för livsmedel lägger diktatorn landets pengar på militära ändamål.

Förra året avfyrades över 70 ballistiska missiler – ett nytt rekord för Nordkorea.

Nyligen organiserades även den största visningen någonsin av interkontinentala ballistiska missiler i Pyongyang, som sägs kunna utmana USA:s försvarssystem.

– Regimen har erkänt hur svårt det är för vanliga nordkoreanska människor, men fortsätter att prioritera propaganda och upptåg för familjen Kim, missiluppskjutningar och strikta kontroller av befolkningen, säger Sokeel Park, sydkoreansk chef för frivilligorganisationen Liberty.

Ett av världens fattigaste

Nordkorea rankas som ett av världens fattigaste länder.

Det finns få uppskattningar av landets ekonomi närtid, men 2015 bedömde CIA World Factbook landets BNP per capita till cirka 1 700 dollar.

I jämförelse var motsvarande siffra för Sverige 71 090 dollar 2021, enligt Världsbanken.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen