RAPPORT: Här är skatten många svenskar inte vet att de betalar

2024 04 29

Fyra branschaktörer i Sverige är mycket kritiska till en av landets mer bortglömda skatter.

ElektronikBranschen, TechSverige, Teknikföretagen och Dataspelsbranschen har samtliga skrivit under en gemensam rapport som går till kraftigt angrepp mot en höjd elektronikskatt.

– Elektronikskatten ger negativ miljöpåverkan, onödigt dyra priser för konsumenterna och den minskar sysselsättningen. Regeringen måste avskaffa skatten nu, säger Pernilla Enebrink, vd ElektronikBranschen.

"Motverkar sitt syfte"

De fyra aktörerna lyfter nu en rad problem som man anser att elektronikskatten, även kallad kemikalieskatten, för med sig.

Bland annat menar man att konsumenter helt i onödan tvingas köpa mindre hållbara produkter än vad man hade gjort annars.

– Skatten mot­verkar sitt syfte genom att kunder tenderar att välja billigare, mindre hållbara och miljövänliga produkter på grund av den ökade kostnaden som skatten för med sig, Mattias Lindahl, professor i EcoDesign vid Linköpings universitet och ledamot i Delegationen för cirkulär ekonomi, i ett pressmeddelande.

– Vilket strider mot det ursprungliga målet som jag tolkat det, att främja inköp av mer hållbara och miljövänliga alternativ.

"Få vet om"

Enligt ElektronikBranschen är det många som inte ens känner till skatten eller summorna man betalar när man köper en vara i en butik.

– Få konsumenter vet att när de exempelvis köper en monitor för 2 000 kronor betalar de 670 kronor i elektronikskatt, framhåller organisationen som exempel.

Utöver utebliven miljönytta, effekt på produktionen och stora prisökningar flaggar rapporten även för att köp flyttar till utlandet och att den svenska konkurrenskraften försämras.

– Skattehöjningar under 2023 har ökat skattebördan med över en miljard kronor på årsbasis, i strid med de uttalade avsikterna från lagstiftaren, påtalar ElektronikBranschen.

Har velat slopa skatten

Tidöpartierna, i synnerhet Moderaterna, har tidigare varit starkt kritiska mot flera skatter som den dåvarande S/MP-regeringen införde mellan 2014 och 2022 – bland annat elektronikskatten.

Enligt ElektronikBranschen väntas en skattehöjning på totalt 71 procent, motsvarande en miljard, under 2023/2024  jämfört med 2022.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) sade i höstas att “man inte kan göra allt” när skatten fanns kvar i den budget som då presenterades.

– Vi har haft bra förhandlingar, prioriterat det som är viktigt. Vi har fått med mycket både inom reformutrymmet och det vi prioriterat om, sa hon till Aftonbladet.

Foto: E. Kalibradov

Text: Redaktionne


JUST NU: Hel bransch kan utraderas

2025 07 04

Endast 89 av 2 397 ansökningar för bärplockare har beviljats av Migrationsverket i år.

– Migrationsverket har även i år gjort bedömningen att arbetstagare inom bärbranschen riskerade att inte få sina arbetsvillkor uppfyllda, därför har myndigheten beslutat att avslå större delen av ansökningarna för thailändska bärplockare, säger Hanna Geurtsen, biträdande uppdragsledare för arbetstillstånd på myndigheten.

Den nya siffran är en kraftig minskning jämfört med föregående år. Förra åtet beviljades 1 272 ansökningar och 2023 landade beviljades 5 372 tillstånd.

I år kommer alltså endast 89 bärplockare till Sverige.

Larmet: Hela branschen kan försvinna

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen rasar mot beslutet. Vd:n Björn Hellman hävdar att Migrationsverkets avslag riskerar att utradera hela den svenska bärbranschen.

– Besluten kan innebära nådastöten för svenska bär. När det gäller tillgång till svenska bär är arbetskraftsinvandring helt avgörande. Utan dessa säsongsarbetare kommer de svenska bären inte att bli plockade, säger han.

– Vi kommer att ha ännu mindre svensk råvara för att producera exempelvis sylt och saft. Vi kommer att behöva säga upp personal eller i värsta fall lägga ner verksamheter.

”Högst anmärkningsvärt”

Björn Hellman ifrågasätter Migrationsverket vedömning. Han anser att ansökningarna uppfyller kraven. 

Hellman påpekar att  bärplockarna är direkt anställda vid ett företag med säte i Sverige och inte via ett utländskt bemanningsföretag, vilket har varit fallet under tidigare år.

– Det innebär ett tydligare arbetsgivaransvar för det svenska företaget. Det ska finnas anställningsavtal påskrivet av båda parter, anställningsvillkor ska vara i linje med svenska kollektivavtal och det ska finnas tecknade försäkringar. 

– Vi finner det högst anmärkningsvärt att Migrationsverket avslår ansökningar baserat på att det är osannolikt att arbetsgivaren kommer att erbjuda villkor som är i nivå med svenska kollektivavtal när ansökningarna uppfyller de krav som är i linje med svenska kollektivavtal.

LÄS MER: Anrik kedja går i konkurs – hundratals butiker påverkas

Noggrann granskning

Inför sommaren 2024 förstärkte Migrationsverket granskningen av de ansvariga bemanningsföretagen och deras åtaganden som arbetsgivare.

Detta eftersom myndigheten under flera års tid sett indikationer på missbruk inom bärbranschen – bland annat har Migrationsverket fått signaler om oseriösa kontrakt och uteblivna löner kopplat till bemanningsföretag i Thailand.

Samtliga ansökningar som inkommit inför årets bärsäsong har utretts med fokus på anställningsvillkoren som ska gälla utifrån svenska regler och kollektivavtal.

– Oavsett vilket lagrum som ansökan prövas inom är många krav för att beviljas tillfälligt arbetstillstånd fortfarande desamma. Det handlar bland annat om att det ska finnas anställningsavtal påskrivet av båda parter och att anställningsvillkoren ska vara i linje med svenska kollektivavtal. För majoriteten av de ansökningar som kommit in i år har inte kraven varit uppfyllda, säger Hanna Geurtsen.

Foto: Clas Ohlson

Text: Redaktionen


UPPGFTER: Trump lovar Zelenskyj – avgörande försvarshjälp

2025 07 04

Trump uppges ha gett ett avgörande löfte till Zelenskyj.

USA:s president Donald Trump har talat i telefon med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på fredagen.

I samtalet, som från ukrainsk sida har beskrivits som ”meningsfullt”, uppges Donald Trump ha gett ett mycket viktigt löfte till Zelenskyj.

Löftet handlar om en för Ukraina helt avgörande försvarsfråga.

”Kom överens”

Zelenskyj uppger att Donald Trump har gett honom ett löfte om att stärka USA:s luftförsvar, rapporterar France24.

Beskedet kommer efter att Ukraina uttryckt stor oro över att USA har stoppat vissa vapenleveranser. Detta har väckt farhågor gällande Ukrainas förmåga att skydda sitt luftrum, enligt kanalen.

Men enligt Zelenskyj ska Trump nu alltså ha lovat att hjälpa Ukraina med luftrummet.

– Vi pratade om möjligheter inom luftförsvar och kom överens om att vi ska arbeta tillsammans för att stärka skyddet av vårt luftrum, kommenterar Zelenskyj på X efter samtalet med Donald Trump.

– Vi hade ett detaljerat samtal om försvarsindustrins kapacitet och gemensam produktion. Vi är redo för direkta projekt med USA och anser att detta är avgörande för säkerheten, särskilt när det gäller drönare och relaterad teknik, uppger Zelenskyj.

Trump besviken på Putin

Ukrainska källor säger att samtalet mellan presidenterna varade i cirka 40 minuter, rapporterar Axios.

Det handlade till stor del om just Ukrainas luftförsvar, och enligt källor var Trump väl medveten om den ryska eskaleringen den senaste tiden med allt fler luftangrepp.

Zelenskyj beskriver också Trump som ”välinformerad”.

– Idag diskuterade vi den aktuella situationen, inklusive ryska flyganfall och den bredare utvecklingen vid frontlinjen. President Trump är mycket välinformerad, och jag tackar honom för hans uppmärksamhet på Ukraina, skriver Zelenskyj på X.

Så sent som igår talade Donald Trump med Rysslands diktator Vladimir Putin.

Efter det samtalet sade Trump att inga framsteg hade gjorts, och uttryckte sin besvikelse.

– Jag är väldigt besviken över samtalet jag hade med Putin eftersom jag tror att han inte är där. Han har inte för avsikt att sluta. Jag var inte nöjd med samtalet, sade Trump till reportrar på fredagsmorgonen, enligt tidningen.

Och nu ska Trump alltså ha gett ett löfte till Zelenskyj om att hjälpa Ukraina att stärka skyddet av landets luftrum.

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok resp President of Ukraine Office

Text: Redaktionen