Räddningstjänsten utfärdar varning till barnfamiljer

2023 01 19

Efter den senaste tidens omväxlande väder går räddningstjänsten ut med en varning.

Varningen kommer från räddningstjänsten i Medelpad som förklarar att snö på taken kan vara förknippat med livsfara.

Trots att snö på taket kan vara fint så innebär det en ökad risk för takras vilket är mycket farligt för små barn.

– Det är stora krafter i rörelse när snö släpper från ett tak. Det växlande vädret vi har haft den senaste tiden där det smälter och fryser på om vart annat ökar risken. Den gör att snön kan släppa från taket. Vi får ett takras helt enkelt, säger Tora Åström, avdelningschef för förebyggande avdelning på Medelpads räddningstjänstförbund till Aftonbladet.

Kan vara livsfarligt

När snön släpper från taket och faller till marken kan den begrava allt i sin väg.

Åström förklarar att takras leder till såväl skador som dödsfall varje år och anser att fler bör bli medvetna kring faran.

– Det är som en lavin släpper från taket. Får man en sådan mängd över sig är det livsfarligt. Inte minst för barn. Men även för vuxna, säger hon.

Har ett ansvar

Som fastighetsägare är man skyldig att se till att snö och is som kan rasa tas bort så det inte innebär någon risk.

Om inte det efterföljs och i synnerhet om en olycka sker kan utöver skyldighet att betala för skadan även ett straffrättsligt ansvar uppkomma.

– Försök inte att själv avlägsna snö och is från tak, risken är för stor för olyckor. Anlita istället ett plåtslageri. För skottning av yttertak krävs ett arbetslag med en skottare, en säkerhetsman och en person som bevakar att förbipasserande inte kommer i närheten av riskzonen på marken, förklarar branschorganisationen Fastighetsägarna.

Andra problem finns

Utöver risken för takras leder de kraftiga snöovädren även till andra problem.

Bland annat att fastighetsägare inte skottar undan snö på speciella uppställningsplatser där räddningstjänsten ska kunna parkera sina fordon.

Boende i lägenhetshus uppmanas att meddela hyresvärden eller styrelsen för bostadsrättsföreningen ifall snöröjning krävs innan istappar eller snö faller från taken.

Foto: R. Gomez Angel

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA stoppar populär snabbmat

2024 05 24

Ica återkallar en av sina populäraste snabbmatsvaror.

En smörgås med tomat och mozzarella försvinner från hyllorna med omedelbar verkan.

Orsaken till återkallelsen är ett misstag i produktionen, uppger matjätten.

– Produkten har felaktig etikett och kan innehålla ICA Sandwich Skagenröra med allergenen räkor som inte deklareras på förpackningen, framhåller Ica i ett uttalande.

Smörgåsen kan därmed utgöra en fara för konsumenter som är allergiska mot räkor.  

Allergiker som får i sig produkten kan drabbas av olika symptom.  

Hudsymtom som nässelfeber, svullnad och eksem är de vanligaste symtomen för personer med skaldjursallergi.

– Magbesvär, astma och anafylaktisk chock förekommer också, framhåller Livsmedelsverket.

”Viktigt att informera kunden”

Återkallelsen gäller ICA Sandwich med Tomat & Mozzarella, 145 g med bäst före-datum 09-06-2024.

– På ICA gör vi noggranna kvalitetskontroller av alla produkter vi sätter på marknaden. Produkten har felaktig etikett och kan innehålla ICA Sandwich Skagenröra med allergenen räkor som inte deklareras på förpackningen och det är viktigt att kunden får information om detta.

Det säger Lena Sparring, kvalitetschef Ica Sverige, i ett uttalande.

Stoppas i kassan

Smörgåsen går inte längre att köpa i Icas butiker, utan ska hädanefter stoppas i kassan med anledning av det rådande säljstoppet.

I ett pressutskick skriver Ica att man beklagar det inträffade.

Vidare uppmanar matjätten  kunder som har köpt produkten att lämna tillbaka den till den Ica-butik där den köptes.

– Reklamera via ica.se alternativt kontakta ICAs kundkontakt på telefon 033-47 47 90.  ICAs kundkontakt har öppet vardagar mellan 9:00 och 15:00, står det i pressmeddelandet.

Foto: Ica Gruppen

Text: Redaktionen