Putins hån på minnesdagen – jämför med nazister

2024 01 27

Vladimir Putin gjorde idag skarpa uttalanden mot Europa och Ukraina i samband med en minnesdag.

Den ryske presidenten höll idag ett tal i samband med en viktig minnesdag i Rysslands historia.

Det är idag 80 år sedan nazisternas belägring av Leningrad upphävdes.

Vladimir Putin närvarade vid minnesceremonin och lade en blomsterkrans vid ett historiskt monument.

Han passade samtidigt på att fälla några skarpa kommentarer om det spända världspolitiska läget, rapporterar Reuters.

Anklagar för ”russofobi”

Putin gick till hårt angrepp mot Europa, och hävdade att de europeiska länderna lider av ”russofobi”.

Han kritiserade också de baltiska staterna för deras hantering av mänskliga rättigheter.

Samtidigt fällde den ryska presidenten också hårda ord om Ukraina.

Jämför med SS

Sedan kriget i Ukraina inleddes har Vladimir Putin flera gånger anklagat ukrainarna för att vara nazister.

Idag, den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag – men det hindrade inte den ryske presidenten från att återigen göra liknande jämförelser.

Putin anser att Rysslands krig mot Ukraina är jämförbart med kampen mot Nazityskland under Andra Världskriget.

– Regimen i Kiev hyllar Hitlers medbrottslingar, SS-männen, sade Putin i samband med ceremonin.

Han gick också till angrepp mot övriga Europa.

– I ett flertal europeiska länder främjas russofobi som en statlig policy, sade den ryska presidenten.

Kritiserar baltiska stater

I Ukraina har man flera gånger avfärdat Putins påståenden, och påpekat att Ukraina var en del av Sovjetunionen och drabbades hårt av nazismens brott.

Anklagelserna om nazism är bara en ursäkt som Putin använder sig av för att ”rättfärdiga” sitt krig, enligt företrädare för Ukraina.

I sitt tal vände sig Putin också mot de baltiska staterna, Estland, Lettland och Litauen, som alla har varit starkt kritiska till Rysslands invasion av Ukraina.

– I de baltiska staterna blir tiotusentals människor betraktade som undermänniskor. De nekas sina mest grundläggande rättigheter och utsätts för förföljelse, hävdade Vladimir Putin i sitt tal under lördagen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen