UPPGIFTER: Putin desperat – Kallar in förstärkning

2022 03 16

Den ryska diktatorn Vladimir Putin uppges bli allt mer bekymrad över stora ryska förluster i kriget i Ukraina.

Nu uppger det brittiska försvarsdepartementet att desperationen börjar öka i Kreml.

Kalla in förstärkning

Enligt departementets senaste underrättelserapport planerar Ryssland att kalla in militär förstärkning till kriget. Det ska kunna ske genom att omplacera styrkor från andra delar av Rysslands enorma landareal med syfte att öka Putinregimens militära närvaro i Ukraina.

Tagen på sängen

Putin har tagits på sängen av att Ukrainas Väpnade Styrkor varit mycket framgångsrikare än den ryska diktatorn hade räknat med. Nu krävs ökade ansträngningar för att vinna anfallskriget anser Moskva.

Omplaceras till Ukraina

Ryska styrkor från landets östra militärdistrikt, Stillahavsflottan och Armenien, ska förflyttas till striderna i Ukraina, enligt departementet.

Samtidigt uppges även diktaturen planera för ett användande av legosoldater i anfallskriget i Ukraina. Enligt underrättelserapporten handlar det bland annat om privata stridsstyrkor från Syrien. Det har tidigare rapporterats om att Ryssland planerar att flyga in 16 000 frivilliga legosoldater från landet i Mellanöstern.

Frigöra stridskraft

– Ryssland kommer sannolikt att försöka använda dessa styrkor för att behålla erövrade territorium och frigöra sin stridskraft för att förnya avstannade offensiva operationer, skriver det brittiska försvarsdepartementet i rapporten.

Ryska offensiven har avstannat

I rapporten framgår det även att de ryska trupperna kämpar för att behålla takten i sin frammarsch i Ukraina. De ryska styrkorna uppges ha stora svårigheter att hantera Ukrainas terräng, som begränsar dem till vanliga vägar och landets motorvägar.

Förstörda broar

Brittiska tjänstemän noterar även att ukrainska styrkornas förstörelse av broar har ”spelat en nyckelroll för att stoppa den ryska offensiven”, rapporterar BBC.

Skicklig taktik

– Ukrainas väpnade styrkors taktik har på ett skickligt sätt utnyttjat Rysslands bristande manöverstyrka, frustrerat den ryska framryckningen och tillfogat invaderade styrkor svåra förluster, bedömer brittiska försvarsdepartementet.

Foto: F. Andrejevic resp President of Russia

Text: Redaktionen