Putin släpper ny galen konspirationsteori

2023 05 19

Vladimir Putins regim har kommit med ett minst sagt ögonbrynshöjande utspel.

Att det kommer lögner, propaganda och hätska hot från diktatorn och Rysslands regimtrogna tjänstemän är i sig ingenting konstigt.

Det har fullkomligt haglat av dem det senaste året.

Men det som sprids idag sticker ut och är väldigt allvarligt.

Ryssland hävdar nämligen att ett “radioaktivt moln” är på väg att röra sig in över Västeuropa, rapporterar Sky News.

Bombat vapendepå

Den som fick uppdraget att gå ut med uppgifterna var Nokolay Patrushev, sekreterare i Rysslands säkerhetsråd.

Han hävdar att Moskva bombade en depå med vapen från väst, inklusive vapen med utarmat uran, vilket ska ha utlöst det radioaktiva moln som nu påstås glida över kontinenten.

– Elimineringen har orsakat ett radioaktivt moln som nu rör sig mot västra Europa. En ökning av strålningsnivåerna har redan registrerats i Polen, säger Patrushev enligt Sky News, som hänvisar till ett uttalande i ryska statliga nyhetsbyrån TASS.

"Utvecklar biologiska vapen"

Den ryska sekreteraren påstod vidare att USA “redan utvecklar och använder kemiska och biologiska vapen, inklusive i Ukraina”.

Men uttalanden saknar helt grund och avvisas från västvärlden.

Och det radioaktiva moln som Ryssland påstår glider runt kan omöjligen ha orsakats av utarmat uran, som är en tungmetall.

Det framhåller den italienska kolumnisten Massimo Sideri i Corriere della Sera.

Inga signaler

Italienaren hänvisar bland annat till att Internationella atomenergiorganet, IAEA, inte på något sätt registrerat någon signal om något giftigt moln.

Han skriver också att tungmetaller inte har någon “radiologisk profil”.

– Så om vi går tillbaka till fakta: om en depå av krigsmaterial med utarmat uran har träffats kan vi vara säkra på att det inte kan få några konsekvenser vare sig på i form av farliga moln som kan röra sig i luften, eller på lokal nivå, framhåller Massimo Sideri.

"Konspirationens ansikte"

Krönikören betonar att uppgifterna är ännu en fientlig lögn skapad av Ryssland för att misskreditera västvärlden i allmänhet och USA i synnerhet.

– Det är ännu ett kapitel i boken som skrivs dag efter dag av ett av konspirationens ansikten, uttrycker Massimo Sideri.

LÄS MER: Här skämmer ryska utrikesministern ut sig – blir utskrattad

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen