Putin släpper ny galen konspirationsteori

2023 05 19

Vladimir Putins regim har kommit med ett minst sagt ögonbrynshöjande utspel.

Att det kommer lögner, propaganda och hätska hot från diktatorn och Rysslands regimtrogna tjänstemän är i sig ingenting konstigt.

Det har fullkomligt haglat av dem det senaste året.

Men det som sprids idag sticker ut och är väldigt allvarligt.

Ryssland hävdar nämligen att ett “radioaktivt moln” är på väg att röra sig in över Västeuropa, rapporterar Sky News.

Bombat vapendepå

Den som fick uppdraget att gå ut med uppgifterna var Nokolay Patrushev, sekreterare i Rysslands säkerhetsråd.

Han hävdar att Moskva bombade en depå med vapen från väst, inklusive vapen med utarmat uran, vilket ska ha utlöst det radioaktiva moln som nu påstås glida över kontinenten.

– Elimineringen har orsakat ett radioaktivt moln som nu rör sig mot västra Europa. En ökning av strålningsnivåerna har redan registrerats i Polen, säger Patrushev enligt Sky News, som hänvisar till ett uttalande i ryska statliga nyhetsbyrån TASS.

"Utvecklar biologiska vapen"

Den ryska sekreteraren påstod vidare att USA “redan utvecklar och använder kemiska och biologiska vapen, inklusive i Ukraina”.

Men uttalanden saknar helt grund och avvisas från västvärlden.

Och det radioaktiva moln som Ryssland påstår glider runt kan omöjligen ha orsakats av utarmat uran, som är en tungmetall.

Det framhåller den italienska kolumnisten Massimo Sideri i Corriere della Sera.

Inga signaler

Italienaren hänvisar bland annat till att Internationella atomenergiorganet, IAEA, inte på något sätt registrerat någon signal om något giftigt moln.

Han skriver också att tungmetaller inte har någon “radiologisk profil”.

– Så om vi går tillbaka till fakta: om en depå av krigsmaterial med utarmat uran har träffats kan vi vara säkra på att det inte kan få några konsekvenser vare sig på i form av farliga moln som kan röra sig i luften, eller på lokal nivå, framhåller Massimo Sideri.

"Konspirationens ansikte"

Krönikören betonar att uppgifterna är ännu en fientlig lögn skapad av Ryssland för att misskreditera västvärlden i allmänhet och USA i synnerhet.

– Det är ännu ett kapitel i boken som skrivs dag efter dag av ett av konspirationens ansikten, uttrycker Massimo Sideri.

LÄS MER: Här skämmer ryska utrikesministern ut sig – blir utskrattad

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen