Här skämmer ryska utrikesministern ut sig – blir utskrattad

2023 03 03

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov skämde ut sig fullständigt under en konferens på fredagen.

Det var under ett offentligt samtal, inför publik, i samband med konferensen Raisina Dialogue i New Delhi som Sergej Lavrov gjorde bort sig.

Länk till videon finns längst ned i artikeln.

– Kriget, som vi försöker stoppa, inleddes mot oss genom att utnyttja Ukraina, sade utrikesministern från sin plats på scenen.

Längre än så kom han inte efter sitt uttalande innan han blev avbruten av publikens hånskratt, rapporterar Sky News.

Noterbart är även att Putins minister använder sig av ordet "krig". Ett ord som är förbjudet att använda i Ryssland när man refererar till konflikten i Ukraina, även om Putin själv också råkat använda begreppet.

Tappade orden

Sergej Lavrov försökte därefter se så opåverkad ut som han kunde, men började istället stamma och hittade inte orden.

Han försökte säga någonting om hur Rysslands energipolitik påverkats av kriget, men den ryska toppolitikern och Putins högra hand förmådde inte ens formulera en sammanhängande mening innan ordet gick vidare till nästa talare.

"Underskattade publiken"

Konferensen i indiska huvudstaden är en av få internationella mötesplatser som fortfarande bjuder in ryska tjänstemän.

Det fanns dock en stor blandning av åsikter bland publiken, där vissa emellanåt även applåderades då han menade att det fanns en “dubbelmoral” i frågor som riktades till honom om kriget jämfört med USA:s militära interventioner på 2000-talet.

Enligt Oliver Carroll, utrikeskorrespondent för The Economist, kom dock de hånfulla och kritiska tillropen som en överraskning för ministern.

– Nuförtiden är den ryska utrikesministern Lavrov vanligtvis inte i närheten av fientliga folkmassor. Han underskattade denna indiska publik, framhåller han på Twitter.

Grova uttalanden har haglat

Sedan den ryska invasionen av Ukraina för ett år sedan har Sergej Lavrov gjort sig ökänd för en rad märkliga, grova och direkt fruktansvärda uttalanden.

– Vi attackerade inte Ukraina, sade han exempelvis enligt Sky News bara några veckor efter att Ryssland avfyrat sina missiler över gränsen förra året.

Han har även jämfört såväl USA som Ukrainas president, som är av judiskt ursprung, med tyska nazistdiktatorn Adolf Hitler.

– Han (Zelensky, red. anm.) för fram följande argument: “vad är det för nazism om vi är judar?”. Jag kan ha fel, men Hitler hade också judiskt blod. Det betyder absolut ingenting. De smarta judiska människorna säger att de ivrigaste antisemiterna vanligtvis är judar, sade Sergej Lavrov till italiensk tv i maj 2022.

Se videon här

Du kan se ett videoklipp från händelsen via journalisten Max Seddons twitterkonto genom att klicka här.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Föräldrars oväntade beteende – kan vara olagligt

2024 07 24

SMånga föräldrar agerar på ett sätt som faktiskt kan vara olagligt.

Det är tuffa tider för många föräldrar.

De senaste åren har många haft det väldigt svårt att få ekonomin att gå ihop, på grund av bland annat hög inflation och höga elpriser.

En undersökning från Länsförsäkringar visar att var tionde förälder har tagit att barnens sparpengar utan att sätta tillbaka summan.

Många har ansträngd situation

Det är en ökning med sex procentenheter jämfört med förra året.

– Det är en betydande ökning och trenden avspeglar att många barnfamiljer har haft det svårt att få ekonomin att gå ihop, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, i ett uttalande.

Agerandet är vanligast bland ensamstående föräldrar (18 procent) och inom hushåll med låg inkomst (28 procent), som drabbas extra hårt i kärva tider.

– Många har fortsatt en ansträngd ekonomisk situation med höga räntor och stora utgifter för mat och andra inköp. Det är fullt förståeligt att mer pengar går till de vardagliga utgifterna och mindre till barnens sparande, säger Stefan Westerberg.

Han uppmanar dock föräldrar att sätta tillbaka pengarna när man har möjlighet till det. Han tycker också att man ska försöka återuppta barnens sparande så fort som möjligt när den ekonomiska situationen tillåter det.  

Kan vara olagligt

Det är viktigt att tänka sig för och att alltid tänka på barnets bästa när man hanterar barnets sparpengar.

Att ta ut pengar från barnens sparkonto kan nämligen vara olagligt om det inte används till något som är nödvändigt för barnet, enligt Privata Affärer.

– Det går alltså inte att köpa golfklubbor till pappa för barnens pengar, säger Lendos sparekonom Sharon Levie till tidningen.

Föräldrar har förmyndarskap över barnet och kan fatta beslut om vad pengarna ska gå till, men pengarna får inte användas till föräldrarnas egna behov eftersom de tillhör barnet. Det gäller även om föräldrarna själva har satt in sparpengar på barnets konto.

Foto: Kelli McClintock

Text: Redaktionen


Bilister påverkas av ny lag – föreslår indraget körkort

2024 07 25

Från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff trots att en ny lag har gett effekt.

Under en längre tid hade flera städer problem med ungdomar som åkte runt och spelade hög musik i sina bilar.

2021 kom en ny lag som möjliggjort böter som en konsekvens för den som spelar för hög musik.

Lagen har gett effekt, men från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff för bilisterna.

Det rapporterar SVT.

Har minskat

Antalet bötfällda i bland annat Dalarna har minskat kraftigt på sistone.

– Det är glädjande att se att fler bilförare nu tar hänsyn till reglerna och till sina medmänniskor, säger Kjell Bond, som är kommunpolis i Rättvik, till SVT.

Vill se hårdare straff

Trots att den nya lagen har gett effekt vill Kjell Bond se ännu hårdare straff.

Han föreslår att indraget körkort skulle kunna leda till en ännu bättre utveckling.

– Många bilister skulle tänka sig för både en och två gånger innan de spelar hög musik om de riskerar att förlora sitt körkort, säger han.

20 000 än så länge

Det återstår att se om man nöjer sig med böter eller om indraget körkort kan bli verklighet för den som spelar för hög musik framöver.

Transportstyrelsen har i dagarna släppt ny statistik, och under årets första halvår så förlorade 20 000 svenskar sitt körkort.

– Transportstyrelsen beslutade om nästan 20 000 körkortsåterkallelser under första halvan av 2024, framhåller myndigheten.

– Det är en liten ökning på 2,6 procent jämfört med motsvarande period året innan. Återkallelserna på grund av väsentliga trafikbrott minskar tydligt. Samtidigt fortsätter återkallelserna på grund av rattfylleri eller drograttfylleri att öka. Det visar Transportstyrelsens statistik.

Tydliga riskbeteenden

Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, kommenterar siffrorna.

– Både fortkörningar och rattfyllerier är tydliga riskbeteenden i trafiken, säger han.

– En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende, även om beslutet i sig är en renodlad trafiksäkerhetsåtgärd.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen