Här skämmer ryska utrikesministern ut sig – blir utskrattad

2023 03 03

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov skämde ut sig fullständigt under en konferens på fredagen.

Det var under ett offentligt samtal, inför publik, i samband med konferensen Raisina Dialogue i New Delhi som Sergej Lavrov gjorde bort sig.

Länk till videon finns längst ned i artikeln.

– Kriget, som vi försöker stoppa, inleddes mot oss genom att utnyttja Ukraina, sade utrikesministern från sin plats på scenen.

Längre än så kom han inte efter sitt uttalande innan han blev avbruten av publikens hånskratt, rapporterar Sky News.

Noterbart är även att Putins minister använder sig av ordet "krig". Ett ord som är förbjudet att använda i Ryssland när man refererar till konflikten i Ukraina, även om Putin själv också råkat använda begreppet.

Tappade orden

Sergej Lavrov försökte därefter se så opåverkad ut som han kunde, men började istället stamma och hittade inte orden.

Han försökte säga någonting om hur Rysslands energipolitik påverkats av kriget, men den ryska toppolitikern och Putins högra hand förmådde inte ens formulera en sammanhängande mening innan ordet gick vidare till nästa talare.

"Underskattade publiken"

Konferensen i indiska huvudstaden är en av få internationella mötesplatser som fortfarande bjuder in ryska tjänstemän.

Det fanns dock en stor blandning av åsikter bland publiken, där vissa emellanåt även applåderades då han menade att det fanns en “dubbelmoral” i frågor som riktades till honom om kriget jämfört med USA:s militära interventioner på 2000-talet.

Enligt Oliver Carroll, utrikeskorrespondent för The Economist, kom dock de hånfulla och kritiska tillropen som en överraskning för ministern.

– Nuförtiden är den ryska utrikesministern Lavrov vanligtvis inte i närheten av fientliga folkmassor. Han underskattade denna indiska publik, framhåller han på Twitter.

Grova uttalanden har haglat

Sedan den ryska invasionen av Ukraina för ett år sedan har Sergej Lavrov gjort sig ökänd för en rad märkliga, grova och direkt fruktansvärda uttalanden.

– Vi attackerade inte Ukraina, sade han exempelvis enligt Sky News bara några veckor efter att Ryssland avfyrat sina missiler över gränsen förra året.

Han har även jämfört såväl USA som Ukrainas president, som är av judiskt ursprung, med tyska nazistdiktatorn Adolf Hitler.

– Han (Zelensky, red. anm.) för fram följande argument: “vad är det för nazism om vi är judar?”. Jag kan ha fel, men Hitler hade också judiskt blod. Det betyder absolut ingenting. De smarta judiska människorna säger att de ivrigaste antisemiterna vanligtvis är judar, sade Sergej Lavrov till italiensk tv i maj 2022.

Se videon här

Du kan se ett videoklipp från händelsen via journalisten Max Seddons twitterkonto genom att klicka här.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen