Här skämmer ryska utrikesministern ut sig – blir utskrattad

2023 03 03

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov skämde ut sig fullständigt under en konferens på fredagen.

Det var under ett offentligt samtal, inför publik, i samband med konferensen Raisina Dialogue i New Delhi som Sergej Lavrov gjorde bort sig.

Länk till videon finns längst ned i artikeln.

– Kriget, som vi försöker stoppa, inleddes mot oss genom att utnyttja Ukraina, sade utrikesministern från sin plats på scenen.

Längre än så kom han inte efter sitt uttalande innan han blev avbruten av publikens hånskratt, rapporterar Sky News.

Noterbart är även att Putins minister använder sig av ordet "krig". Ett ord som är förbjudet att använda i Ryssland när man refererar till konflikten i Ukraina, även om Putin själv också råkat använda begreppet.

Tappade orden

Sergej Lavrov försökte därefter se så opåverkad ut som han kunde, men började istället stamma och hittade inte orden.

Han försökte säga någonting om hur Rysslands energipolitik påverkats av kriget, men den ryska toppolitikern och Putins högra hand förmådde inte ens formulera en sammanhängande mening innan ordet gick vidare till nästa talare.

"Underskattade publiken"

Konferensen i indiska huvudstaden är en av få internationella mötesplatser som fortfarande bjuder in ryska tjänstemän.

Det fanns dock en stor blandning av åsikter bland publiken, där vissa emellanåt även applåderades då han menade att det fanns en “dubbelmoral” i frågor som riktades till honom om kriget jämfört med USA:s militära interventioner på 2000-talet.

Enligt Oliver Carroll, utrikeskorrespondent för The Economist, kom dock de hånfulla och kritiska tillropen som en överraskning för ministern.

– Nuförtiden är den ryska utrikesministern Lavrov vanligtvis inte i närheten av fientliga folkmassor. Han underskattade denna indiska publik, framhåller han på Twitter.

Grova uttalanden har haglat

Sedan den ryska invasionen av Ukraina för ett år sedan har Sergej Lavrov gjort sig ökänd för en rad märkliga, grova och direkt fruktansvärda uttalanden.

– Vi attackerade inte Ukraina, sade han exempelvis enligt Sky News bara några veckor efter att Ryssland avfyrat sina missiler över gränsen förra året.

Han har även jämfört såväl USA som Ukrainas president, som är av judiskt ursprung, med tyska nazistdiktatorn Adolf Hitler.

– Han (Zelensky, red. anm.) för fram följande argument: “vad är det för nazism om vi är judar?”. Jag kan ha fel, men Hitler hade också judiskt blod. Det betyder absolut ingenting. De smarta judiska människorna säger att de ivrigaste antisemiterna vanligtvis är judar, sade Sergej Lavrov till italiensk tv i maj 2022.

Se videon här

Du kan se ett videoklipp från händelsen via journalisten Max Seddons twitterkonto genom att klicka här.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen