Putin sade förbjudet ord – anmäls

2022 12 23

Efter tio månader, eller 302 dagar, slank det förbjudna ordet plötsligt ur diktatorns mun.

Ryssland är inte i krig med Ukraina.

Åtminstone inte enligt Vladimir Putin själv. Istället praktiserar man en “specialoperation” i grannlandet.

Ryska medier som har använt ordet “krig” har en efter en stängts ned av den brutala regimen. Den som sprider “falska” nyheter om militären riskerar dessutom 15 år i fängelse sedan en ny lag infördes i våras.

Bröt mot egna lagen

Men i natt bröt diktatorn själv mot sin egen lag.

För första gången sedan Ryssland inledde sitt blodiga anfallskrig mot Ukraina den 24 februari har nu Putin använt just ordet “krig” för att hänvisa till konflikten, rapporterar CNN.

– Vårt mål är inte att snurra den militära konfliktens hjul, utan tvärtom att avsluta detta krig, säger Putin på en presskonferens i Moskva.

– Vi har och kommer att fortsätta att sträva efter detta.

Anmäls till myndigheterna

Med tanke på känsligheten och hur hårt den ryska regimen har kämpat för att skapa ett narrativ där Ryssland inte befinner sig i krig gick ordvalet inte obemärkt förbi.

Och nu har Putin också anmälts till myndigheterna med förhoppning om att åtala diktatorn.

– Flera tusen människor har redan dömts för sådana ord om kriget, framhåller Nikita Juferev, en kommunal politiker och lagstiftare från S:t Petersburg som lever i exil, på Twitter.

Vill skipa rättvisa

Även Georgij Alburov, medarbetare till den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, har också uppmärksammat Putins fadäs och jämför med när en politisk motståndare till diktatorn dömdes till fängelse för “informationsbrott” i våras.

– Alexej Gorinov dömdes till sju års fängelse för att ha kallat kriget för krig på ett möte. Idag kallade Vladimir Putin också kriget för krig, öppet på sin arbetsplats. Så antingen ska Gorinov släppas eller så ska Putin sättas i fängelse i sju år, uttrycker han på Twitter.

"Inte vårt fel"

En amerikansk tjänsteman har uppgett för CNN att “felsägningen” troligtvis inte var avsiktligt från den ryska ledaren. Man kommer dock noga att följa upp hur Kreml hanterar misstaget de kommande dagarna.

Sedan Putin invaderade Ukraina i februari i ett fullskaligt krig har minst tiotusentals människor mist livet. Hela byar har utplånats och avgörande infrastruktur värda miljarder dollar har slagits ut av de ryska bomberna.

Diktatorn har fram till i natt konsekvent använt sig av begreppen “särskild militär operation” eller “specialoperation” samt “avnazifiering” för att beskriva invasionen.

Han har nyligen även anklagat den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky för att vägra fredsförhandla.

– Det finns ingenting att anklaga oss för. Vi har alltid sett ukrainarna som ett broderligt folk och jag tycker fortfarande så, sade Putin häromdagen enligt BBC.

– Vad som har hänt är en tragedi, men det är inte vårt fel. 

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen