Putin hävdar intrång i Ryssland

2023 03 03

Enligt ryska myndigheter har en ukrainsk extremistisk spaningsgrupp brutit sig in i Ryssland.

Påståendet hävdar att gruppen har tagit sig in i en by i Byranskregionen, nära gränsen mellan Ryssland och Ukraina, och skjutit två civila personer. Det uppger Financial Times och CNN.

Inga bevis har lagts fram som stärker anklagelsen om attacken, men i ett tal under gårdagen hävdade Vladimir Putin att en “terroristattack har begåtts”.

– De infiltrerade territoriet nara gränsen och öppnade eld mot civila, sade diktatorn.

Händelsen har försatt Ryssland i höjd beredskap. Putin ska även ha kallat sitt säkerhetsråd till krismöte och ställt in en planerad resa ut ur Moskva, skriver FT.

Förkastas av Ukraina

Uppgifterna har förkastats av den ukrainska regeringen, och president Volodymyr Zelenskys rådgivare Myhalio Podylak slår fast att det är “en klassisk provokation” från Ryssland.

– Ukraina attackerar inte, säger Podylak enligt CNN och tillägger:

– Detta är antingen en provokation från den ryska sidan eller ryska partisaner som börjar avveckla Putinregimen. För att de fortfarande vill bevara vissa politiska chanser för Rysslands framtid efter kriget, för de kommer förlora kriget.

Högerextrema Putinfiender

Däremot har en grupp ryska medborgare baserade i Ukraina gått ut offentligt på appen Telegram och uppgett att gränsen har korsats, skriver FT.

Gruppen beskrivs som högerextrem och kallas för "Ryska voluntärkåren". De vänder sig mot Putin och slåss mot de ryska trupperna.

– Vänner, det här har hänt. Vi har passerat landsgränsen. Vi slåss inte mot civila, vi dödar inte obeväpnade människor. Det är dags för de ryska medborgarna att förstå att de inte är slavar. Kämpa! säger en av männen i Telegramvidoen, klädd i vinterkamouflage och beväpnad med svärd och sköld.

Högerextrem fotbollshuligan

Financial Times har identifierat en av de framstående männen i videon som Denis Niktiin.

En 38-årig man född i Ryssland, dokumenterad fotbollshuligan och kampsportsutövare och även grundare av ett nationalistiskt klädmärke kallat White Rex.

Även om gruppen säger sig slåss för Ukraina kan inget samband med den ukrainska militären bekräftas.

Andriy Yusov, talesperson för Ukrainas militära underrättelsetjänst, säger till tidningen att de ryska männen är en “oberoende formation” som kämpar för att befria sitt land men “inte är utbildade eller en del av Ukrainas väpnade styrkor”.

Varnat för falsk flagg-operation

Inga västerländska medier har hittills kunna bekräfta den påstådda attacken i Bryansk.

Enligt Putins talesperson Dmitrij Peskov var det dock nödvändigt att sammankalla säkerhetsrådet på fredagen och skjuta fram diktatorns resa till Stavropol av “uppenbara skäl”.

Tidigare har såväl amerikanska som ukrainska tjänstemän varnat för att Ryssland planerar så kallade “falsk flagg”-operationer längs den ryska gränsen till Ukraina.

Detta för att skapa en förevändning för ytterligare militär eskalering.

Hävdar "avnazifiering"

Putin har återkommande stått för felaktiga påståenden om att Ukraina, som leds av judisk president, styrs av nazister som hotar Rysslands existens.

När han beordrade den “särskilda militäroperationen” 24 februari 2022 var det för att “avnazifiera” Ukraina.

Samtidigt har det vid flera tillfällen avslöjats att det finns nynazister i ryska armén, bland annat i den ökända Wagnergruppen.

LÄS MER: Uppgifter: Nynazist från Norden ansluter sig till Putin

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen