Putin hävdar intrång i Ryssland

2023 03 03

Enligt ryska myndigheter har en ukrainsk extremistisk spaningsgrupp brutit sig in i Ryssland.

Påståendet hävdar att gruppen har tagit sig in i en by i Byranskregionen, nära gränsen mellan Ryssland och Ukraina, och skjutit två civila personer. Det uppger Financial Times och CNN.

Inga bevis har lagts fram som stärker anklagelsen om attacken, men i ett tal under gårdagen hävdade Vladimir Putin att en “terroristattack har begåtts”.

– De infiltrerade territoriet nara gränsen och öppnade eld mot civila, sade diktatorn.

Händelsen har försatt Ryssland i höjd beredskap. Putin ska även ha kallat sitt säkerhetsråd till krismöte och ställt in en planerad resa ut ur Moskva, skriver FT.

Förkastas av Ukraina

Uppgifterna har förkastats av den ukrainska regeringen, och president Volodymyr Zelenskys rådgivare Myhalio Podylak slår fast att det är “en klassisk provokation” från Ryssland.

– Ukraina attackerar inte, säger Podylak enligt CNN och tillägger:

– Detta är antingen en provokation från den ryska sidan eller ryska partisaner som börjar avveckla Putinregimen. För att de fortfarande vill bevara vissa politiska chanser för Rysslands framtid efter kriget, för de kommer förlora kriget.

Högerextrema Putinfiender

Däremot har en grupp ryska medborgare baserade i Ukraina gått ut offentligt på appen Telegram och uppgett att gränsen har korsats, skriver FT.

Gruppen beskrivs som högerextrem och kallas för "Ryska voluntärkåren". De vänder sig mot Putin och slåss mot de ryska trupperna.

– Vänner, det här har hänt. Vi har passerat landsgränsen. Vi slåss inte mot civila, vi dödar inte obeväpnade människor. Det är dags för de ryska medborgarna att förstå att de inte är slavar. Kämpa! säger en av männen i Telegramvidoen, klädd i vinterkamouflage och beväpnad med svärd och sköld.

Högerextrem fotbollshuligan

Financial Times har identifierat en av de framstående männen i videon som Denis Niktiin.

En 38-årig man född i Ryssland, dokumenterad fotbollshuligan och kampsportsutövare och även grundare av ett nationalistiskt klädmärke kallat White Rex.

Även om gruppen säger sig slåss för Ukraina kan inget samband med den ukrainska militären bekräftas.

Andriy Yusov, talesperson för Ukrainas militära underrättelsetjänst, säger till tidningen att de ryska männen är en “oberoende formation” som kämpar för att befria sitt land men “inte är utbildade eller en del av Ukrainas väpnade styrkor”.

Varnat för falsk flagg-operation

Inga västerländska medier har hittills kunna bekräfta den påstådda attacken i Bryansk.

Enligt Putins talesperson Dmitrij Peskov var det dock nödvändigt att sammankalla säkerhetsrådet på fredagen och skjuta fram diktatorns resa till Stavropol av “uppenbara skäl”.

Tidigare har såväl amerikanska som ukrainska tjänstemän varnat för att Ryssland planerar så kallade “falsk flagg”-operationer längs den ryska gränsen till Ukraina.

Detta för att skapa en förevändning för ytterligare militär eskalering.

Hävdar "avnazifiering"

Putin har återkommande stått för felaktiga påståenden om att Ukraina, som leds av judisk president, styrs av nazister som hotar Rysslands existens.

När han beordrade den “särskilda militäroperationen” 24 februari 2022 var det för att “avnazifiera” Ukraina.

Samtidigt har det vid flera tillfällen avslöjats att det finns nynazister i ryska armén, bland annat i den ökända Wagnergruppen.

LÄS MER: Uppgifter: Nynazist från Norden ansluter sig till Putin

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Willys och Hemköp stoppar populär produkt – gäller resten av 2024

2024 07 26

Axfood har gett besked om att matjätten sätter stopp för vissa livsmedel.

Under den senaste tiden har beståndet av surströmming uppmärksammats i Sverige.

Det råder stora utmaningar för odlare och surströmmingen bedöms i viss mån vara hotad.

Livsmedelsjätten Axfood, som äger Willys och Hemköp, har gett besked om att man sätter stopp för försäljningen av surströmming och annan fisk och skaldjur under resten av året.

Långsiktigt arbete

I WWF:s senaste fiskguide har strömming från Östersjön fått rött ljus. 

Det innebär att arten bedöms som hotad och helt bör undvikas.  

– Även om det inte är det småskaliga fisket som är det stora problemet, är strömmingsbeståndets biomassa lägre och åtgärder behöver vidtas, framhåller Axfood.

– Axfoods butiker kommer därför inte att sälja surströmming under säsongen 2024. Tillsammans med leverantörer ses nu olika hållbara lösningar över för att framöver kunna erbjuda surströmming på ett långsiktigt hållbart sätt framöver. 

“Borde inte tillåtas”

Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef, har uttalat sig om situationen.

– Det är det industriella och storskaliga trålfisket av sill/strömming för fodertillverkning som inte borde tillåtas eftersom det leder till utfiske och därför förstör möjligheterna för det kustnära och småskaligt garnfiske för konsumtion, till exempel surströmming.

“Blandade känslor”

En annan som har kommenterat saken är Urban Winther som är butikschef för en Willysaffär i Luleå.

– Det är ju verkligen blandade känslor. Jag har respekt för att den har blivit rödlistad och det är ju väldigt ont om strömming. De sista åren har vi inte alls fått tag i de volymer som vi önskar, säger han till Sveriges Radio.

– Det är ju en otrolig brist på det.

Nya räkor

Axfood ersätter även de svenska räkorna i butikerna av liknande skäl.

– Även den svenska räkan har rött ljus i WWF:s fiskguide. I och med att den dessutom förlorat sin miljömärkning från MSC har den tillsvidare ersatts av räkor från Norge i Axfoods butiker.

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen


Bilister påverkas av ny lag – föreslår indraget körkort

2024 07 25

Från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff trots att en ny lag har gett effekt.

Under en längre tid hade flera städer problem med ungdomar som åkte runt och spelade hög musik i sina bilar.

2021 kom en ny lag som möjliggjort böter som en konsekvens för den som spelar för hög musik.

Lagen har gett effekt, men från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff för bilisterna.

Det rapporterar SVT.

Har minskat

Antalet bötfällda i bland annat Dalarna har minskat kraftigt på sistone.

– Det är glädjande att se att fler bilförare nu tar hänsyn till reglerna och till sina medmänniskor, säger Kjell Bond, som är kommunpolis i Rättvik, till SVT.

Vill se hårdare straff

Trots att den nya lagen har gett effekt vill Kjell Bond se ännu hårdare straff.

Han föreslår att indraget körkort skulle kunna leda till en ännu bättre utveckling.

– Många bilister skulle tänka sig för både en och två gånger innan de spelar hög musik om de riskerar att förlora sitt körkort, säger han.

20 000 än så länge

Det återstår att se om man nöjer sig med böter eller om indraget körkort kan bli verklighet för den som spelar för hög musik framöver.

Transportstyrelsen har i dagarna släppt ny statistik, och under årets första halvår så förlorade 20 000 svenskar sitt körkort.

– Transportstyrelsen beslutade om nästan 20 000 körkortsåterkallelser under första halvan av 2024, framhåller myndigheten.

– Det är en liten ökning på 2,6 procent jämfört med motsvarande period året innan. Återkallelserna på grund av väsentliga trafikbrott minskar tydligt. Samtidigt fortsätter återkallelserna på grund av rattfylleri eller drograttfylleri att öka. Det visar Transportstyrelsens statistik.

Tydliga riskbeteenden

Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, kommenterar siffrorna.

– Både fortkörningar och rattfyllerier är tydliga riskbeteenden i trafiken, säger han.

– En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende, även om beslutet i sig är en renodlad trafiksäkerhetsåtgärd.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen