Putin hävdar intrång i Ryssland

2023 03 03

Enligt ryska myndigheter har en ukrainsk extremistisk spaningsgrupp brutit sig in i Ryssland.

Påståendet hävdar att gruppen har tagit sig in i en by i Byranskregionen, nära gränsen mellan Ryssland och Ukraina, och skjutit två civila personer. Det uppger Financial Times och CNN.

Inga bevis har lagts fram som stärker anklagelsen om attacken, men i ett tal under gårdagen hävdade Vladimir Putin att en “terroristattack har begåtts”.

– De infiltrerade territoriet nara gränsen och öppnade eld mot civila, sade diktatorn.

Händelsen har försatt Ryssland i höjd beredskap. Putin ska även ha kallat sitt säkerhetsråd till krismöte och ställt in en planerad resa ut ur Moskva, skriver FT.

Förkastas av Ukraina

Uppgifterna har förkastats av den ukrainska regeringen, och president Volodymyr Zelenskys rådgivare Myhalio Podylak slår fast att det är “en klassisk provokation” från Ryssland.

– Ukraina attackerar inte, säger Podylak enligt CNN och tillägger:

– Detta är antingen en provokation från den ryska sidan eller ryska partisaner som börjar avveckla Putinregimen. För att de fortfarande vill bevara vissa politiska chanser för Rysslands framtid efter kriget, för de kommer förlora kriget.

Högerextrema Putinfiender

Däremot har en grupp ryska medborgare baserade i Ukraina gått ut offentligt på appen Telegram och uppgett att gränsen har korsats, skriver FT.

Gruppen beskrivs som högerextrem och kallas för "Ryska voluntärkåren". De vänder sig mot Putin och slåss mot de ryska trupperna.

– Vänner, det här har hänt. Vi har passerat landsgränsen. Vi slåss inte mot civila, vi dödar inte obeväpnade människor. Det är dags för de ryska medborgarna att förstå att de inte är slavar. Kämpa! säger en av männen i Telegramvidoen, klädd i vinterkamouflage och beväpnad med svärd och sköld.

Högerextrem fotbollshuligan

Financial Times har identifierat en av de framstående männen i videon som Denis Niktiin.

En 38-årig man född i Ryssland, dokumenterad fotbollshuligan och kampsportsutövare och även grundare av ett nationalistiskt klädmärke kallat White Rex.

Även om gruppen säger sig slåss för Ukraina kan inget samband med den ukrainska militären bekräftas.

Andriy Yusov, talesperson för Ukrainas militära underrättelsetjänst, säger till tidningen att de ryska männen är en “oberoende formation” som kämpar för att befria sitt land men “inte är utbildade eller en del av Ukrainas väpnade styrkor”.

Varnat för falsk flagg-operation

Inga västerländska medier har hittills kunna bekräfta den påstådda attacken i Bryansk.

Enligt Putins talesperson Dmitrij Peskov var det dock nödvändigt att sammankalla säkerhetsrådet på fredagen och skjuta fram diktatorns resa till Stavropol av “uppenbara skäl”.

Tidigare har såväl amerikanska som ukrainska tjänstemän varnat för att Ryssland planerar så kallade “falsk flagg”-operationer längs den ryska gränsen till Ukraina.

Detta för att skapa en förevändning för ytterligare militär eskalering.

Hävdar "avnazifiering"

Putin har återkommande stått för felaktiga påståenden om att Ukraina, som leds av judisk president, styrs av nazister som hotar Rysslands existens.

När han beordrade den “särskilda militäroperationen” 24 februari 2022 var det för att “avnazifiera” Ukraina.

Samtidigt har det vid flera tillfällen avslöjats att det finns nynazister i ryska armén, bland annat i den ökända Wagnergruppen.

LÄS MER: Uppgifter: Nynazist från Norden ansluter sig till Putin

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen