UPPGIFTER: Nynazist från Norden ansluter sig till Putin

2022 04 09

En norsk-rysk nynazist har identifierats i en rysk gruppering som deltar i det brutala kriget i Ukraina.

Det rör sig om en 35-årig man med kopplingar till Norge som har anslutit sig till Putins militär. Mannen heter Yan Petrovskiy och var en aktiv nazist i landet innan han utvisades för sex år sedan, uppger NRK.

Krigsuppdrag

På bilder i appen Telegram syns Petrovskiy posera iförd krigsmundering och med vapen framför en rysk stridsvagn tillsammans med andra soldater. 

Bilden ska vara tagen vid ryska gränsen till Ukraina, och i bildtexten går att utläsa att soldaterna är på “krigsuppdrag i Charkivregionen”.

Ökända legosoldater

Yan Petrovskiy sägs tillhöra en ökänd och brutal rysk legosoldatsgrupp vid namn “Rusich”, en grupp som för närvarande deltar i de dödliga striderna i just Charkiv.

Liknande uppgifter kommer från norska nättidningen Minerva, som också kopplat Petrovskiy till striderna via Telegram.

Rysk markering

En av bilderna är tagen i Vovchansk, som ligger i Charkivregionen. Platsen avslöjas av en skylt med stadens namn i bakgrunden, men där bokstäverna ändrats till “Voltsjansk” som är det ryska namnet på staden.

Det är en typ av markering av rysk ockupation som känns igen från sociala medier, uppger NRK.

Identifierades genom kläder

Mannen med den norska kopplingen har bland annatkunnat identifieras genom detaljer i klädseln, som exempelvis hjälmen, ett emblem på västen och hans vapen.

Tar kommando

Petrovskiy uppges inte enbart delta i striderna. Han ska även ha tagit över befälet för Rusich som ersättare för en skadad ledare.

35-åringen har själv uppgett att han är ställföreträdande befälhavare för milisen men vill varken bekräfta eller dementera för den norska tidningen att han deltar i kriget i Ukraina.

Hot mot norsk säkerhet

Yan Petrovskiy kom till Norge första gången 2004 som tonåring. Snart började han röra sig i högerextrema miljöer.

År 2016 greps han av beväpnad polis i sitt hem. Ryssen utvisades kort därefter då norska säkerhetstjänsten bedömde honom som en fara för nationens säkerhet.

Högerextrema ryska trupper

Om den norsk-ryska nazisten deltar i striderna vore det inte första gången Yan Petrovskiy krigar för Ryssland i Ukraina. Redan 2014 var han på plats som frivillig soldat, vilket han själv berättade om på den främlingsfientliga hemsidan Frieord.no.

Foto; Telegram (Skärmdump)

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen