UPPGIFTER: Nynazist från Norden ansluter sig till Putin

2022 04 09

En norsk-rysk nynazist har identifierats i en rysk gruppering som deltar i det brutala kriget i Ukraina.

Det rör sig om en 35-årig man med kopplingar till Norge som har anslutit sig till Putins militär. Mannen heter Yan Petrovskiy och var en aktiv nazist i landet innan han utvisades för sex år sedan, uppger NRK.

Krigsuppdrag

På bilder i appen Telegram syns Petrovskiy posera iförd krigsmundering och med vapen framför en rysk stridsvagn tillsammans med andra soldater. 

Bilden ska vara tagen vid ryska gränsen till Ukraina, och i bildtexten går att utläsa att soldaterna är på “krigsuppdrag i Charkivregionen”.

Ökända legosoldater

Yan Petrovskiy sägs tillhöra en ökänd och brutal rysk legosoldatsgrupp vid namn “Rusich”, en grupp som för närvarande deltar i de dödliga striderna i just Charkiv.

Liknande uppgifter kommer från norska nättidningen Minerva, som också kopplat Petrovskiy till striderna via Telegram.

Rysk markering

En av bilderna är tagen i Vovchansk, som ligger i Charkivregionen. Platsen avslöjas av en skylt med stadens namn i bakgrunden, men där bokstäverna ändrats till “Voltsjansk” som är det ryska namnet på staden.

Det är en typ av markering av rysk ockupation som känns igen från sociala medier, uppger NRK.

Identifierades genom kläder

Mannen med den norska kopplingen har bland annatkunnat identifieras genom detaljer i klädseln, som exempelvis hjälmen, ett emblem på västen och hans vapen.

Tar kommando

Petrovskiy uppges inte enbart delta i striderna. Han ska även ha tagit över befälet för Rusich som ersättare för en skadad ledare.

35-åringen har själv uppgett att han är ställföreträdande befälhavare för milisen men vill varken bekräfta eller dementera för den norska tidningen att han deltar i kriget i Ukraina.

Hot mot norsk säkerhet

Yan Petrovskiy kom till Norge första gången 2004 som tonåring. Snart började han röra sig i högerextrema miljöer.

År 2016 greps han av beväpnad polis i sitt hem. Ryssen utvisades kort därefter då norska säkerhetstjänsten bedömde honom som en fara för nationens säkerhet.

Högerextrema ryska trupper

Om den norsk-ryska nazisten deltar i striderna vore det inte första gången Yan Petrovskiy krigar för Ryssland i Ukraina. Redan 2014 var han på plats som frivillig soldat, vilket han själv berättade om på den främlingsfientliga hemsidan Frieord.no.

Foto; Telegram (Skärmdump)

Text: Redaktionen