USA: Spännande upptäckt i rymden – potentiellt genombrott

2023 04 06

Amerikanska forskare har gjort en mycket spännande upptäckt i rymden.

Forskarna har nämligen noterat en återkommande radiosignal från en exoplanet, det vill säga en planet utanför vårt solsystem, och stjärnan som den kretsar kring. Det rapporterar CNN.

Signalen tyder på att planetens storlek påminner om jordens, och den tycks även ha ett magnetfält och kanske till och med en atmosfär.

"Kan tyda på andra världar"

Det är just jordens magnetfält som skyddar vår planets atmosfär, som livet behöver för att överleva. Att radiosignalerna antyder att det finns ett magnetfält även hos den aktuella exoplaneten är därför särskilt intressant.

– Att hitta atmosfärer runt planeter utanför vårt solsystem kan tyda på andra världar som potentiellt har förmågan att stödja liv, framhåller CNN.

Starka signaler

Planeten i fråga har fått namnet YZ Ceti b, och forskarna tror att radiovågorna skapats av interaktioner mellan planetens magnetfält och dess närliggande stjärna YZ Ceto.

Enligt Sebastian Pineda, astrofysiker vid University of Colorado Boulder och en av huvudförfattarna till den studie som nu publicerats om upptäckten, menar att radiovågorna måste vara väldigt starka för att kunna spåras från jorden.

– Om en planet överlever med en atmosfär eller inte kan bero på om planeten har ett starkt magnetfält eller inte, säger han.

Potentiellt bästa kandidaten

Forskarna tror att YZ Ceti b är den bästa kandidaten hittills när det gäller upptäckter av steniga exoplaneter med magnetfält.

– Det här kan verkligen vara det. Men jag tror att det kommer att bli mycket uppföljningsarbete innan en riktigt stark bekräftelse på radiovågor orsakade av en planet kommer ut, säger Jackie Villadsen, biträdande professor i fysik och astronomi vid Bucknell i Pennsylvania, enligt CNN.

Letar aktivt efter jordliknande planeter

Att man söker efter just planeter som liknar jorden är ingen hemlighet.

– Vi letar efter planeter som är riktigt nära sina stjärnor och har samma storlek som jorden, säger Jackie Villadsen.

– De här planeterna är alldeles för nära sina stjärnor för att vara någonstans där du skulle kunna bo, men eftersom de är så nära plöjer planeten liksom genom en massa saker som kommer från stjärnan.

Nya spektakulära teleskop

Kommande år kommer forskarna dessutom att kunna få tillgång till nya radioteleskop som ska hjälpa astronomerna att göra fler upptäckter av signaler som tyder på magnetfält.

– Sökandet efter potentiellt beboeliga eller livsstödjande världar i andra solsystem beror delvis på om man kan avgöra om steniga, jordliknande exoplaneter faktiskt har magnetfält, säger Joe Pesce, programchef för National Radio Astronomy Observaroty, i ett uttalande.

– Denna forskning visar inte bara att just den här steniga exoplaneten sannolikt har ett magnetfält utan utlovar metoder för att hitta mer.

LÄS MER: Klartecken för ny kärnkraft – 40 000 mil från jorden

LÄS MER: Asteroid kan träffa jorden på Alla hjärtans dag 2046

Foto: P. Linforth

Text: Redaktionen


Anstormning till Rusta – “vansinniga siffror”

2024 07 17

Lågprisvaruhuset Rusta tycks slå alla rekord.

Butikskedjan växer som aldrig förr.

Och det finns inget som kan hejda lågprismarknaden, menar Rustas vd Göran Westerberg.

Kundklubben samlar 5,6 miljoner medlemmar i Norden. 850 000 av dem har strömmat in bara det senaste året, rapporterar Dagens industri.

Siffrorna visar att 80 procent av svenskar mellan 16 och 80 år har handlat på Rusta.

– Det är vansinniga siffror. Så av runt 7,6 miljoner individer i åldersspannet, rör sig cirka 6,2 miljoner hos oss, säger Göran Westerberg i en kommentar till tidningen.

Avfärdar seglivad myt

Succén var inte uppenbar från början.

Rusta “gled in på börsen” på en tveksam marknad, menar Göran Westerberg.

Den stora utmaningen har varit att slå hål på myten om att lågpriskoncept bara har en plats när folk inte har pengar – en missuppfattning man fortfarande kämpar med att motbevisa.

Uppdraget att förvandla Rusta till en modern detaljhandelskedja sker löpande.

– Jag är helt övertygad om att vi har en plats på den europeiska marknaden, att vi fyller en lucka, säger Göran Westerberg.

Vinsten ökar

För en månad sedan meddelade Rusta att man ökade försäljningen och stärkte lönsamheten under det fjärde kvartalet 2023/24 jämfört med motsvarande period förra året.

Bruttovinsten ökade med åtta procent och parkerade på 976 miljoner kronor.

– Vi summerar ett framgångsrikt år för Rusta med tillväxt, stärkt lönsamhet och fortsatt expansion med elva nya varuhus. Under året välkomnade vi 850 000 nya medlemmar till vår kundklubb och vi fick också ett varmt välkomnande som börsbolag. Trots en omfattande IT-incident och en ovanligt kall och sen vår, levererar vi ändå försäljningstillväxt och en något stärkt lönsamhet i vårt fjärde och minsta kvartal, säger Göran Westerberg.

Tar upp kampen med Jysk

Kundrusningen den senaste tiden ger Rusta möjlighet till större satsningar.

Häromveckan gav kedjan besked om att man öppnar två helt nya butiker i Vänersborg och Eksjö.

Detta precis efter att det står klart att ett nytt Rusta öppnar i Lindesberg redan till hösten.

De nya butikerna ska bli 2 000 kvadratmeter stora och hyresavtalen för lokalerna är på tio år, rapporterar Market.

I Eksjö innebär det att konkurrensen ökar då Dollarstore, Jysk och Jem&Fix redan finns på samma område.

– Handelsområdet passar utmärkt för vårt breda sortiment av hem- och fritidsprodukter till överraskande låga priser, säger Rustas Sverigechef Fredrik Ingemarsson i en kommentar.

Foto: Rusta

Text: Redaktionen


Oväntat besked från Swedbank

2024 07 16

Swedbank kommer nu med ett besked som är över alla förväntningar.

Det har blivit dags för storbankerna att redovisa sina vinster för årets andra kvartal.

För SEB:s del minskade vinsten från förra årets siffra på 13,1 miljarder kronor till 12,9 miljarder kronor i år. 

Även Swedbank har gått ut med sina nya siffror.

Och storbanken levererar ett bättre resultat än vad experterna hade trott på förhand. Vinsten landar, före nedskrivningar, skatter och avgifter, på knappt 11,8 miljarder kronor för andra kvartalet.

Det är drygt 400 miljoner kronor mer än vad prognosen hade visat, enligt Bloomberg.

Dessutom är det en försvagning jämfört med de 12,4 miljarder i rörelsevinst man drog in motsvarande kvartal 2023.

"Ett starkt resultat"

Banken själva är nöjda med siffrorna.

– Swedbank levererar återigen ett starkt resultat. Vi skapar värde för våra kunder och ägare i såväl goda som sämre tider, framhåller Swedbanks vd och koncernchef Jens Henriksson i en kommentar.

Man pekar också på att det ekonomiska läget för bland annat svenska hushåll och dess köpkraft har stabiliserats. Dessutom ser man sänkta räntor i spåkulan.

LÄS MER: Swedbanks besked – så mycket kommer du behöva spara varje månad

– Styrräntorna har sänkts av både Riksbanken och Europeiska centralbanken. Blickar vi framåt förväntar vi oss att räntorna kommer sänkas ytterligare. Samtidigt kommer räntorna vara på en hög nivå under en längre period, fortsätter Jens Henriksson.

Det här blir prio nu

I samband med Swedbanks redovisning låter banken även meddela vad som kommer att prioriteras härnäst.

Jens Henriksson konstaterar att “kundernas framtid är vårt fokus”.

– Tillsammans med våra kunder skapar vi ett ekonomiskt sunt och hållbart samhälle – som bygger på finansiell hälsa för de många.

– Det är glädjande att vi ser ett ökat intresse för långsiktigt sparande, inte minst för ett pensionssparande i form av fondförsäkring. Swedbank Försäkring är nu största fondförsäkringsbolag både mätt i marknadsandel och i förvaltat kapital.

Sänker räntor

Vinstsiffrorna kommer en vecka efter att Swedbank meddelade att man sänker listräntorna för samtliga bundna bolån på 1-10 år.

Den rörliga tremånadersräntan på 5,69 procent lämnades oförändrad.

LÄS MER: Swedbank sänker – här är bankens alla nya räntor

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redkationen