USA: Spännande upptäckt i rymden – potentiellt genombrott

2023 04 06

Amerikanska forskare har gjort en mycket spännande upptäckt i rymden.

Forskarna har nämligen noterat en återkommande radiosignal från en exoplanet, det vill säga en planet utanför vårt solsystem, och stjärnan som den kretsar kring. Det rapporterar CNN.

Signalen tyder på att planetens storlek påminner om jordens, och den tycks även ha ett magnetfält och kanske till och med en atmosfär.

"Kan tyda på andra världar"

Det är just jordens magnetfält som skyddar vår planets atmosfär, som livet behöver för att överleva. Att radiosignalerna antyder att det finns ett magnetfält även hos den aktuella exoplaneten är därför särskilt intressant.

– Att hitta atmosfärer runt planeter utanför vårt solsystem kan tyda på andra världar som potentiellt har förmågan att stödja liv, framhåller CNN.

Starka signaler

Planeten i fråga har fått namnet YZ Ceti b, och forskarna tror att radiovågorna skapats av interaktioner mellan planetens magnetfält och dess närliggande stjärna YZ Ceto.

Enligt Sebastian Pineda, astrofysiker vid University of Colorado Boulder och en av huvudförfattarna till den studie som nu publicerats om upptäckten, menar att radiovågorna måste vara väldigt starka för att kunna spåras från jorden.

– Om en planet överlever med en atmosfär eller inte kan bero på om planeten har ett starkt magnetfält eller inte, säger han.

Potentiellt bästa kandidaten

Forskarna tror att YZ Ceti b är den bästa kandidaten hittills när det gäller upptäckter av steniga exoplaneter med magnetfält.

– Det här kan verkligen vara det. Men jag tror att det kommer att bli mycket uppföljningsarbete innan en riktigt stark bekräftelse på radiovågor orsakade av en planet kommer ut, säger Jackie Villadsen, biträdande professor i fysik och astronomi vid Bucknell i Pennsylvania, enligt CNN.

Letar aktivt efter jordliknande planeter

Att man söker efter just planeter som liknar jorden är ingen hemlighet.

– Vi letar efter planeter som är riktigt nära sina stjärnor och har samma storlek som jorden, säger Jackie Villadsen.

– De här planeterna är alldeles för nära sina stjärnor för att vara någonstans där du skulle kunna bo, men eftersom de är så nära plöjer planeten liksom genom en massa saker som kommer från stjärnan.

Nya spektakulära teleskop

Kommande år kommer forskarna dessutom att kunna få tillgång till nya radioteleskop som ska hjälpa astronomerna att göra fler upptäckter av signaler som tyder på magnetfält.

– Sökandet efter potentiellt beboeliga eller livsstödjande världar i andra solsystem beror delvis på om man kan avgöra om steniga, jordliknande exoplaneter faktiskt har magnetfält, säger Joe Pesce, programchef för National Radio Astronomy Observaroty, i ett uttalande.

– Denna forskning visar inte bara att just den här steniga exoplaneten sannolikt har ett magnetfält utan utlovar metoder för att hitta mer.

LÄS MER: Klartecken för ny kärnkraft – 40 000 mil från jorden

LÄS MER: Asteroid kan träffa jorden på Alla hjärtans dag 2046

Foto: P. Linforth

Text: Redaktionen