Klartecken för kärnkraftsreaktor – 40 000 mil från jorden
2023 03 17
En kärnkraftsreaktor ska byggas på månen.
Det beskedet kommer från den brittiska rymdorganisationen, som har gett Rolls-Royce grönt ljus för den smått osannolika platsen, rapporterar Sky News.
Företaget får 2,9 miljoner pund för att bygga reaktorn efter att ha lagt ned 249 000 pund på en studie som undersökte möjligheterna, även den finansierad av Storbritanniens rymdorganisation.
"Ultimata laboratoriet"
Målet är att skapa en månbas som kommer att kunna fungera som hem för astronauter där de kan arbeta med vetenskapliga experiment.
– Utforskning av rymden är det ultimata laboratoriet för så många av de transformationsteknologier vi behöver på jorden: från material till robotteknik, näring, med mera, säger Storbritanniens vetenskapsminister George Freeman.
Då står den färdig
Projektet beskrivs som någonting som sätter Storbritannien i förarsätet i forskningsvärlden och stöttas av bland annat universiteten i Oxford, Bangor, Sheffield och Brighton.
Reaktorn planeras att stå färdig 2029.
– Denna innovativa forskning av Rolls-Royce kan lägga grunden för att driva en kontinuerlig mänsklig närvaro på månen, samtidigt som den förbättrar den bredare brittiska rymdsektorn, skapar jobb och genererar ytterligare investeringar, säger Paul Bate, ordförande i rymdmyndigheten UK Space Agency, till Sky News.
Vill vistas länge på månen
Ingenjörer och forskare vid Rolls-Royce arbetar med ett program som kallas Micro-Reactor, som har som syfte att undersöka hur kärnkraft en dag skulle kunna stödja en heltidsbas på månen.
– Man hoppas att det skulle ge tillräckligt med energi för livsuppehållande kommunikation och experiment, skriver den brittiska kanalen.
Arbetet med månbasen sker samtidigt som det förbereds för att återvända till månen för första gången på mer än 50 år – som ligger mellan 356 000 och 406 700 kilometer från jordens yta, beroende på omloppsbana.
Tolv människor
Totalt har tolv människor, enbart amerikaner, vandrat på månens yta. Den senaste månlandningen skede i slutet av 1972.
Första gången var som bekant 1969 då Neil Armstrong blev historisk med de första kliven och de berömda orden “ett litet steg för människan, men ett stort steg för mänskligheten”.
Foto: J. Miller
Text: Redaktionen