POLISMYNDIGHET VARNAR: Så här ska du inte ladda mobilen

2023 04 13

Du ska inte ladda din mobiltelefon hur som helst.

Den varningen kommer nu från FBI, USA:s federala polismyndighet, rapporterar CNN.

Anledningen är att mobilen kan utsättas för skadlig programvara om du inte är försiktig.

Kan utsättas för övervakning

Enligt FBI bör mobilanvändare undvika offentliga laddningsstationer, någonting som blivit allt vanligare på exempelvis köpcentrum eller flygplatser.

– Ta med din egen laddare och USB-sladd och använd ett eluttag istället, framhåller FBI på Twitter.

Förutom att sprida skadlig programvara menar myndigheten att dessa även kan användas för att utsätta din telefon för övervakningsprogram.

"Äventyrar all din data"

Sedan samhället anpassats mer och mer efter möjligheterna som smarttelefoner erbjuder ställs också högre krav på att människor måste kunna använda mobilen, trots begränsad batterikapacitet.

Det skapar i sig ett beroende av att kunna ladda telefonen när man befinner sig på kritiska platser där man helt enkelt måste ha batteri på sin mobil.

Men faktum är att säkerhetsexperter under lång tid uttryckt oro över riskerna med offentliga laddningsstationer, trots att de blir fel och fler till antalet.

– Bara genom att ansluta din telefon till en komprometterat uttag eller laddare infekteras din enhet och äventyrar all din data, har Drew Paik från säkerhetsföretaget Authentic8 förklarat vid ett tidigare tillfälle.

Skickar information

Sladden du använder för att ladda kan nämligen också användas för att skicka information från din telefon till andra enheter.

Ett vanligt exempel är när du ansluter din mobil till datorn med laddningssladden och på så vis kan föra över bilder från telefonen till den andra enheten.

Om en port till mobilen skulle äventyras finns det inga gränser för vilken information som en hackare kan lägga vantarna på, menar Drew Paik.

Det inkluderar e-post, sms, bilder och kontaktuppgifter.

"Lämnar avsiktligt kablar"

Nyligen förtydligade FBI sin uppmaning i ett blogginlägg där myndigheten varnar för att en skadad laddningsport även kan ge en aktör med onda avsikter möjlighet att låsa enheten eller föra över lösenordsuppgifter.

– I vissa fall kan brottslingar avsiktligt ha lämnat kablar anslutna vid laddningsstationer. De har till och med förekommit rapporter om att infekterade kablar har getts bort som reklamgåvor, framhåller FBI.

Samma uttag för alla telefoner

Nyligen blev det klart att alla mobiltelefoner, surfplattor, trådlösa hörlurar, bärbara datorer och digitalkameror som säljs i Sverige från och med slutet av nästa år ska ha samma typ av laddare, det vill säga USB-C.

– Vi vill se en gemensam laddningsstandard inom EU när det gäller trådbunden laddning av konsumentnära produkter såsom mobiltelefoner, framhöll civilminister Erik Slottner (KD).

LÄS MER: Expert varnar mobilanvändare: ”Märks när man blir äldre”

Foto: S. Johnson

Text: Redaktionen